Societate

articolul anterior articolul urmator

Scandal şi simptom. Naţionalismul la Cluj

100
27 Feb 2017 08:20:17
Péter Demény

Mi-e şi jenă s-o spun din nou: românii au o identitate rigidă, închisă, zăvorîtă. Desigur, nu vorbesc despre toţi, dar cred că vorbesc despre majoritatea lor.

Recent, am putut afla asta din scandalul de la Cluj în care un grup de tineri a fost atacat, se pare, pentru că vorbeau în ungureşte. Dar mai devreme ne-am uitat (şi încă ne mai uităm) la interminabila telenovelă a primarului Emil Boc cu tăbliţele bilingve.

În capitala Transilvaniei — e mai mare ruşinea. Oraş săsesc, apoi mult timp maghiar, acum românesc, ar trebui să fie un model de convieţuire, nu un cuib de viespe. Dar fenomenele astea se vor tot repeta dacă rectorul însuşi va semna în continuare nişte scrisori rămase din secolul al XIX-lea.

Este scandalul de vineri un fapt mărunt? Sigur că este: tinerii petrecăreţi n-au fost nicicînd reprezentanţii prudenţei, nici „suprafeţei diurne”, dacă pot să mă exprim astfel. Dar chiar de aceea scandalul este şi un simptom. Dacă „citim” întîmplarea împreună cu războiul tăbliţelor, ea devine şi mai îngrijorătoare: despre primar totuşi nu se poate spune că e un personaj marginal.

Nu sunt unul care îşi etalează necontenit naţionalitatea sa. Nici nu cred că în secolul XXI mai avem nevoie de drapele şi inimi fluturînde. Sunt îngrijorat şi de constiparea identităţii maghiare, ocupată mereu de Trianon, de Mohács, de înfrîngeri şi garduri. Şi exact asta mă îngrijorează şi în cazul de faţă. Români şi maghiari au protestat împreună, se pare că au un scop împreună de parcă ar fi cetăţenii României, nu comunităţi care îşi arată spatele una celeilalte. Să nu stricăm această imagine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Mircea B.
27.02.2017, 08:49:49

Umblati numai cu fitile. Mai bine ati scrie altceva. De exemplu: "recent, un grup de maghiari au incurajat un grup de români cu haine roşii, care in toiul noptii incercau să violeze o fată, cunoscută sub numele de Justiţia".

+7 (15 voturi)
cornel jurja
27.02.2017, 10:01:26

Domnule Dimeny, separatismele se manifesta in special din partea connationalilor dumneavoastra. Ca sa ma explic, nu romanii fac exces de fluturat drapele si nu romanii spanzura papusi reprezentand eroi nationali ai etniei ungare.Trebuie sa va spun ca am facut 2 ani de liceu la Cluj, la Nicolae Balcescu. Aveam o clasa paralela (D) in care s estudia in limba maghiara. Ne intelegeam foarte bine elevii romani cau cei din acea clasa.Personal am avut prieteni atat in randul colegilor de an cat si in randul celor mai mari.In toate liceele existau asemenea clase (1-2) si nu erau divergente intre elevii celor doua etnii. Era insa un liceu care era in totalitate cu predare in limba maghiara.Acolo elevii de etnie romana nu aveau acces. Sambata se organizau seri de dans prin rotatie in toate liceele . Erau bineveniti si elevii din alte licee. Mai putin la Brassai , liceul de care va povestesc , unde daca nu erai elev al acelui liceu sau nu erai de etnia respectiva , nu erai primit. cum cu privire la placutele bilingve sau trilingve.Avem o lege in Romania initiata de UDMR si acceptata de Parlament, care spune ca aceste placute sunt obligatorii in localitatile unde un anumit numar de etnici au o pondere de cel putin 20% din numarul populatiei localitatii respective. cea ce nu este cazul la Cluj.Nu stiu de ce va place sa fortati legile existente. Nu spun ca nu se pot instala acele placute , dar nefiind obligatorii , este de competenta consiliului municipal sa decida in acest sens.Iar daca acest organ deliberativ al municipiului decide intr-un fel sau altul nu mai avem ce discuta. Cat priveste fortarea legilor, nu stiu de ce nu vedeti ca un fost perlamentar UDMR cercetat penal s-a refugiat ca un hot sub priotectia guvernului ungar care si el incalca regulile UE , in timp ce alti demnitari participanti la aceeasi nerozie sau infractiune cum doriti sa o luati, sunt cercetati penal numai pentruca sunt de etnie romana. Cred ca fiind cetatean roman indiferent de etnie trebuie sa respecti si sa te supui legilor din Romania si nu din alta parte. Nu apreciaza nici UDMR si nici Guvernul Ungariei daca aceste legi sunt corecte sau nu cat timp ele sunt adoptate de Parlamentul Romaniei si nu incalca nici o norma internationala.Cu exceptia aceleia care spune ca etnicii unguri au imunitate pe intreg teritoriul Romaniei, asa cum clamati dumneavoastra si UDMR in numele lor.

+19 (23 voturi)
Cristian saileanu
27.02.2017, 10:56:50

petr.... iar esti sovin, nene? alt subiect de scris (vorba vine) nu ai?

+10 (14 voturi)
gogu58
27.02.2017, 11:19:23

Nu am inteles ce treaba are chestia cu tinerii care s-au luat la bataie. Deci un grup de tineri se injura cu alt grup (articolul nu precizeaza daca se injura in ungureste sau romana) si de aici un alt articol despre constiparea identităţii maghiare. Foloseste domnule niste Dulcolax....

+15 (19 voturi)
Alex.T
27.02.2017, 11:39:16

@Demeny: Si tu ce esti bai terche-berchea? ce scrie in buletinul tau? Chiar nu-ti e rusine?

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările