Scandal în sistemul sanitar după operaţiunea „pacienţii sub acoperire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Iniţiativa Ministrului Sănătăţii de a trimite „pacienţi sub acoperire” pentru a identifica angajaţii din spitale care iau şpagă a fost primită cu ostilitate de unii medici şi de sindicate. Medicii critică iniţiativa Ministrului Sănătăţii pe grupurile profesionale şi pe reţelele de socializare. Mai mult, sindicatele din sănătate susţin că iniţiativa ministrului de a trimite în spitale „pacienţi sub acoperire” este „ilegală”

Metoda „pacienţi sub acoperire"  propusă de Ministrul Sănătăţii a declanşat un scandal de proporţii în sistemul sanitar. Medicii declară că nu condiţionează actul medical de primirea plicului şi că cei care ar face acest lucru sunt foarte puţini. „Un procent nesemnificativ”, susţin aceştia. În acest sens, personalul medical a făcut o petiţie şi acuză că metoda „pacienţilor sub acoperire” este ilegală. În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii precizat că această iniţiativă face parte din strategia anticorupţie şi că nu va renunţa la ea, informează hotnews.ro. 

Printre medicii care au reacţionat imediat după  ce a izbucnit scandalul „pacienţilor sub acoperire” este Livia Davidescu din Craiova, medicul care a făcut lista celor 43 de doctori decedaţi în gardă. „Ştiti că pe grupurile profesionale medicii se gândesc cum pot să demonstreze ca NU sunt şpăgari? Că vor să înregistreze cu reportofoane consultaţiile? Că se gândesc la introducerea de camere de vederi în cabinete, doar ca să poată dovedi ca nu iau mită? Mi se pare incredibil faptul că nu se găsesc metode eficiente de depistare a şpăgarilor şi se aruncă oprobriul asupra întregii bresle!”, a declarat miercuri, medicul craiovean. 

Dr. Livia Davidescu a precizat că medicii au formulat şi o petiţie şi au cerut imediat Colegiului Medicilor să reacţioneze. „Aşteptările de apărare a noastră, ca breaslă, se duc către CMR, indiferent de politica guvernului. Doamna ministru Pintea ar trebui să spună de ce, din aprilie 2019, nu mai monitorizează răspunsurile pacienţilor legate de corupţia din sistemul sanitar. Este ilegal ce faceţi, doamna Pintea! Spuneţi câţi doctori aţi prins că au luat mită în astea trei săptămâni”, a spus dr. Davidescu.

Şi sindicatele din sănătate susţin că intenţia ministrului Sănătăţii de a trimite în spitale „pacienţi sub acoperire" pentru identificarea medicilor care condiţionează actul medical de mită este „ilegală".

Metoda propusă de Sorina Pintea este criticată şi de Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor. Asociaţia consideră că prin această strategie este pus în pericol actul medical şi că pacienţii sunt priviţi cu suspiciune de medici.

Colegiul Medicilor a mai precizat că iniţiativa ministrului Sănătăţii a produs  „indignare în rândul medicilor”. Medicii români se aşteaptă de la autorităţi „să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile”.

Una dintre cele mai mari federaţii sindicale din sistemul sanitar, Solidaritatea Sanitară, a trimis un comunicat de presă în care nu face nicio referire la faptul că condiţionarea actului medical de primirea de mită este ilegală. În schimb, sindicaliştii afirmă că „Medicii sunt veşnic terorizaţi (...) Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie împotriva personalului medical, utilizând ca laitmotiv corupţia acestuia”. Federaţia consideră soluţia propusă de ministru ilegală. „Experţii Ministerului Sănătăţi, care i-au prezentat ministrului o astfel de soluţie, au ratat un amănunt care se dovedeşte crucial, respectiv prevederile art. 101, alin. 3 din Codul de Procedură Penală: «Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe.», au atras atenţia reprezentanţii federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că intenţionează să trimită în spitale „pacienţi sub acoperire” pentru a identifica angajaţii care condiţionează actul medical de mită. Potrivit ministrului, acesta este unul dintre paşii unei strategii anticorupţie mai ample, gândite de Ministerul Sănătăţii, care ar trebui implementată până în 2020.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite