Societate

articolul anterior articolul urmator

Scandalul transplanturilor. Ministrul Vlad Voiculescu: Pacienţii de pe listele de transplant nu beneficiază de şanse egale

2
26 Nov 2016 11:41:31
Autor: Sorin Ghica
Românii care au nevoie de un transplant de plămâni sau măduvă nu-l pot primi decât în străinătate
Românii care au nevoie de un transplant de plămâni sau măduvă nu-l pot primi decât în străinătate

Scandalul transplanturilor continuă. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a subliniat din nou problemele cu care se confruntă pacienţii care aşteaptă cu anii pentru a primi un organ. Astfel, România se află cu zeci de ani în urmă faţă de celelalte ţări din Europa, în privinţa transplanturilor. Voiculescu a anunţat un plan de măsuri.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat un nou control la Spitalul „Sfânta Maria“, din Capitală, pe data de 8 decembrie, care are nevoie însă şi de acordul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Ministrul promite că „modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale va fi lămurit în perioada următoare”.

„Modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale va fi lămurit în perioada următoare. Dar în datele de 8 şi 9 decembrie, corpul de control va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti din centre de transplant pulonar din Europa. Aşteptăm, în acet sens, acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fără acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificări în acest spital”, a declarat sâmbătă, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie.

Recent, Ministerul Sănătăţii a făcut publice rezultatele raportului de control făcut de Inspecţia Sanitară la Spitalul „Sfânta Maria“. Inspectorii au depistat mai multe nereguli, între care lipsa unui medic infecţionist şi a unui laborator de analize medicale deschis 24 din 24 de ore. Concret, raportul subliniază că unele criterii de acreditare a spitalului pentru  transplantul pulmonar nu sunt îndeplinite.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a subliniat că România nu are o listă unică de aşteptare pentru pacienţi şi nici un registru al donatorilor. Iar organele sunt transportate de multe ori cu avioane de linie, în condiţiile în care timpul e un factor vital.

„Nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă. Pacienţii de pe listele de transplant nu beneficiază de şanse egale. Nu există proceduri clare de contactare a benficiarilor de transplanturi. Acest lucru dă posibilitatea ca cineva să decidă dacă o persoană primeşte un organ sau nu, după criterii subiective“, a declarat Voiculescu.

Ministrul a abordat şi problema transplantului pulmonar, afirmând că spitalele româneşti nu sunt nici pe departe pregătite să facă acest tip de transplant.

„În privinţa transplantului pulmonar, este nevoie de oameni competenţi. Nu avem voie să ne jucăm cu viaţa oamenilor. În condiţiile în care noi nu putem nici măcar să asigurăm tratamentul post-transplant de plămâni făcut în străinătate este iresponsabil să spunem că suntem pregătiţi să facem transplant pulmonar“, a spus Vlad Voiculescu.

Replică pentru primarul general

Acesta nu i-a uitat nici pe politicieni, acuzându-i că au transformat problema transplanturilor într-o temă electorală.

Astfel, ministrul i-a dat o replică primarului Firea şi celorlalţi oficiali care au făcut declaraţii politice despre verificările care au privit felul în care se fac transplanturile de organe în România.

„Vreau să fac un apel la bunul simţ şi la umanitatea actorilor politici din România şi îi rog să înţeleagă că aici vorbim de vieţile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esenţială şi în cadrul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înţeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de de delicat şi complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat, vineri, pe ministrul tehnocrat al Sănătăţii că "a acoperit sub preş” problema de la Spitalul “Sfânta Maria” şi i-a cerut acestuia să reia procedura de acreditare a unităţii sanitare, adăugând că acest lucru ar fi trebuit făcut de la începutul mandatului acestuia, dacă au existat suspiciuni legate de legalitatea acreditării. 

Românii care au nevoie de un transplant de plămâni sau măduvă nu-l pot primi decât în străinătate, iar Ministerul Sănătăţii suportă costurile. Ţara noastră are centre funcţionale unde se pot face transplanturi de cord, ficat, rinichi şi cornee. La nivel european, între 20 şi 40% dintre cei care aşteaptă un transplant mor înainte să apară un donator compatibil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

eu doar constat
26.11.2016, 15:56:55

Citez din articol: "Dar în datele de 8 şi 9 decembrie, corpul de control va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti din centre de transplant pulonar din Europa." Cred ca nu era vorba despre un asemenea transplant, ci despre un transplant de plaman. Saptamana viitoare, mai precis pe 3 decembrie se vor implini 49 de ani de cand Christiaan Barnard a efectuat primul transplant de inima in Africa de Sud. Daca era in Romania, un oarecare Voiculescu i-ar fi interzis asta, pentru ca, nu-i asa, nu aveam conditiile de a efectua astfel de transplanturi, cum nici Africa de Sus nu le avea atunci, caci, cine stia care erau conditiile necesare, daca pana atunci nu mai facuse nimeni? La noi in Romania, un om a avut nevoie luna asta de un transplant de plaman. Voiculescu a interzis transplantul, pentru ca, neexistand conditiile (asa a considerat el, desi conducerea spitalului declara contrariul, avand si un fel de acreditare din partea unei institutii de profil), exista riscul ca operatia sa nu reuseasca. Adica ca pacientul sa moara. Asa ca, mai bine nu-l operam si-l lasam sa moara fara operatie, lucru care s-a si intamplat. Si asta in conditiile in care transplantul de plaman nu mai era o premiera in lume - exista o literatura bogata si se stie cum se face. Daca se facea operatia, exista o probabilitate de 50% de reusita. Nefacandu-se, probabilitatea a devenit zero! Asta se intampla daca birocratia si incompetenta intra in medicina. Mor oameni, dar e pe bune, pentru ca reglementarile din sector trebuie, nu-i asa, respectate. Chiar daca mor oamnei. Astea sunt pierderi colaterale. Dar sunt pentru o cauza corecta, care ne ajuta sa mentinem regulile din sistem. Cum se impaca juramantul lui Hipocrate, prin care medicii jura sa nu faca rau, cu ce a facut ministrul Voiculescu si trupa sa de interventie? Functia de ministru l-a absolvit de juramant? Sau n-a fost niciodata, intr-adevar medic?

+1 (1 vot)
observator
26.11.2016, 23:19:49

Acest ministru adopta pozitia celui care in loc sa faca ceva pentru sistemul medical prefera sa ingroape sistemul medical lipsind doctorii de experienta operatiilor de transplant. Un om bolnav are sanse foarte mici sa plece in strainatate pentru o astfel de operatie in schimb daca operatia se face in tara sansele cresc simtitor. Aceasta este specific tuturor guvernelor de dupa '89. Amintesc faptul ca este asemanator cu ceea ce s-a intimplat cu Institutul Cantacuzino, s-a intimplat de fapt cu toata industria si se intimpla acum cu invatamintul. In loc sa se faca ceva pentru cresterea calitatii produselor fabricilor din epoca comunista s-a preferat inchiderea lor prin privatizare ceea ce a dus la disparitia bazei economice. calitatea medicala dinainte de '89 (cu toata lipsa de dotare) era net superioara celei de acum. Stiu ca voi fi injurat dar acum te bduci la doctor, de exemplu, cu durere de picior de cap sau stomac, te baga la aparate de iti ia ochi si spune ca nu ai nimic. Bine, bine nu an nimic, dar pe mine totusi ma doare. Domnule, ti se spune, nu ai nimic, aparatele nu arata nimic anormal. Si pleci cu durerea.

+1 (1 vot)
Modifică Setările