Scenariu alarmant: într-o lună se dublează numărul de cazuri noi de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste o lună, în
România ar putea să se înregistreze zilnic peste 2.800 de cazuri de COVID-19/ Foto: Mediafax
Peste o lună, în România ar putea să se înregistreze zilnic peste 2.800 de cazuri de COVID-19/ Foto: Mediafax

Secţii de Terapie Intensivă supraaglomerate, 70 de decese pe zi şi peste 2.800 de noi infectări zilnic. Asta se aşteaptă specialiştii în sănătate publică să se întâmple peste doar o lună.

Specialiştii în sănătate publică lansează un scenariu alarmant: peste o lună, în România ar putea să se înregistreze zilnic peste 2.800 de cazuri de COVID-19, dacă tendinţa actuală se menţine. De asemenea, secţiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă, iar numărul zilnic de decese ar putea depăşi 70.

Analiza a luat în calcul datele INSP pentru fiecare zi de la confirmarea primului caz, dar şi o posibilă evoluţie pentru următoarea lună, pentru data de 8 septembrie. Din analiza datelor din perioada 1 iunie - 8 august, se constată că tendinţa este puternic ascendentă în ceea ce priveşte numărul de persoane confirmate zilnic, astfel că pentru data de 8 septembrie se prognozează un număr de 2.830 de infectări cu SARS-CoV-2. În plus, tendinţa este puternic crescătoare şi când vine vorba de numărul de cazuri active în fiecare zi, astfel că la începutul lunii următoare am putea ajunge la 52.200 de cazuri active.

Tendinţa se păstrează şi pentru numărul total de pacienţi COVID-19 internaţi pe secţii, acest număr urmând să ajungă la 14.000 peste o lună. Şi numărul de pacienţi COVID-19 internaţi la ATI ar putea să se dubleze, astfel că am putea ajunge la 825 de pacienţi în stare gravă la 8 septembrie. În ceea ce priveşte decesele, tendinţa este puternic crescătoare, iar numărul prognozat de decese zilnice pentru 8.09.2020 este de 73.

Creşte şi numărul pacienţilor asimptomatici sau cu forme uşoare COVID-19 internaţi. Numărul prognozat de pacienţi asimptomatici sau cu forme uşoare COVID-19 internaţi pentru 8.09.2020 este de 5.600. Pe de altă parte, tendinţa este crescătoare şi pentru numărul de persoane vindecate zilnic, urmând să atingem 1.000 de vindecări peste o lună. Principalii indicatori analizaţi la nivel naţional şi pe judeţe au fost: persoane confirmate pozitiv zilnic, cazuri active zilnic, persoane vindecate zilnic, persoane decedate zilnic, total pacienţi COVID-19 internaţi pe secţii zilnic, pacienţi asimptomatici/forme uşoare internaţi pe secţii zilnic, total pacienţi COVID -9 în ATI zilnic.

Au fost calculate incidenţele la 100.000de locuitori în ultimele 14 zile la nivel naţional şi pe judeţe, folosind numărul de persoane confirmate pozitiv zilnic şi populaţia judeţelor după domiciliu la 1 ianuarie 2020, obţinută din baza de date TEMPO a Institutului Naţional de Statistică.

Un nou record negativ

De altfel, ieri, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 65.177 de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.415 noi îmbolnăviri, nivel-record de la începutul pandemiei, din 22.607 teste efectuate. În acelaşi timp sunt înregistrate 2.807 de decese, din care 43 în ultimele 24 de ore. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.381. Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI. Pe teritoriul României, 15.494 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.970 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 39.900 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 214 persoane.

Iohannis: Dragi români, purtaţi mască ca să scăpăm de epidemie

Drept urmare, Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel, ieri seară, la români să poarte mască şi să păstreze distanţa. „Dragi români, astăzi din păcate avem iarăşi un record total nedorit peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID 19. Este prea mult şi vă rog, vă invit pe toţi, purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de epidemie", a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. 

În acest timp însă, liderul PRO România, Victor Ponta, şi-a dat jos masca de protecţie în plenul Parlamentului, în timpul şedinţei la care a participat premierul Ludovic Orban. Ponta nu a purtat mască nici în momentul în care şi-a susţinut discursul. Deşi pe baza articolul 13 din Legea 55 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministrului Afacerilor Interne s-a stabilit obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise, pe durata stării de alertă, Victor Ponta a ignorat prevederile legale.

Putin se laudă că are vaccinul, experţii sunt sceptici

Între timp, Vladimir Putin a anunţa triumfător că Rusia a dezvoltat „primul“ vaccin împotriva noului coronavirus, însă analiştii de politică internaţională susţin că este doar o mişcare care să satisfacă orgoliul rănit al unui stat care aspiră după statutul de mare putere, iar specialiştii americani pun sub semnul întrebării eficienţa vaccinului. 

Principalul expert în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, susţine că nu este suficient să dezvolţi un vaccin împotriva noului coronavirus, mai important este să demonstrezi că acesta este sigur şi eficient. „Sper că ruşii au dovedit, în mod definitiv, că vaccinul este sigur şi eficient. Să dezvolţi un preparat nu e acelaşi lucru precum e să demonstrezi eficienţa şi siguranţa lui. Am mari dubii că ei (ruşii) au făcut asta”, a declarat Fauci, după ce Rusia a declarat că a aprobat marţi primul vaccin contra COVID-19.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deşi testele clinice de siguranţă şi eficacitate sunt încă în desfăşurare. „Noi avem o jumătate de duzină sau mai multe vaccinuri. Deci, dacă am vrea să facem rău multor oameni sau să le oferim ceva ce nu funcţionează, am putea începe să facem asta chiar de săptămâna viitoare. Dar nu aşa funcţionează lucrurile”, a explicat Fauci.

Autorităţile americane au anunţat că vor aproba un vaccin doar dacă îndeplineşte un criteriu de eficacitate de 50%.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că este în contact cu oamenii de ştiinţă şi autorităţile ruse şi aşteaptă cu nerăbdare să revizuiască detaliile studiilor realizate de aceştia. La nivel global există 28 de vaccinuri aflate în studii pe oameni.

Tot mai aproape

Johnson & Johnson ar putea produce anul viitor un miliard de doze din vaccinul său potenţial pentru COVID-19, dacă acesta se va dovedi de succes, şi va lua în considerare injectarea cu noul coronavirus a unor voluntari sănătoşi, dacă nu vor exista pacienţi suficienţi pentru studiile clinice finale. J&J a început în iulie un studiu clinic pe oameni, în fază timpurie, pentru testarea siguranţei vaccinului său, după ce un studiu pe maimuţe a arătat că vaccinul său candidat cel mai performant a oferit o protecţie puternică într-o singură doză.

Studiile clinice pe scară largă vor începe în octombrie, iar J&J preconizează să aibă rezultate referitoare la eficacitatea vaccinului între sfârşitul acestui an şi jumătatea anului 2021, a declarat Johan Van Hoof, directorul pentru vaccinuri al Janssen. Van Hoof a precizat că producţia vaccinului a început deja, în pofida riscurilor financiare implicate, pentru ca acesta să fie disponibil cât mai curând posibil dacă se va dovedi că este eficace împotriva noului coronavirus. Mai multe milioane de doze vor fi gata până la începutul anului 2021, urmând ca până la sfârşitul anului să se ajungă la o capacitate de un miliard de doze, a explicat acesta.

Vizitele la stomatolog cresc riscul de infectare cu COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că recomandă amânarea vizitelor de rutină la stomatolog, în contextul în care experţii mai au nevoie de timp pentru a stabili care este riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 prin aerosoli. Curăţarea dinţilor cu jet de aer sau apă şi îndepărtarea cu ultrasunete a depunerilor sunt proceduri care aruncă în aer particule minuscule. Particulele ar putea purta noul coronavirus, astfel că aceste proceduri ar putea spori şansele de infectare cu SARS-CoV-2. „Toate aceste echipamente generează ceea ce noi numim particule purtate de aer sau aerosoli. Cei care lucrează în domeniul sănătăţii orale sunt expuşi unui risc mare de a fi infectaţi cu coronavirus sau de a transmite infecţia pacienţilor“, a declarat Benoit Varenne, expert OMS în sănătate dentară.

Pe acest fond, OMS recomandă evitarea sau minimizarea tuturor procedurilor dentare care generează aerosoli. Probabilitatea transmiterii virusului prin aerosoli, prin microparticule sau particule purtate de aer este o necunoscută în acest moment.

Multe necunoscute legate de începerea anului şcolar

Premierul Ludovic Orban a vorbit ieri despre unul dintre subiectele fierbinţi ale momentului: începerea noului an şcolar în plină pandemie. El a explicat că elevii, profesorii şi personalul şcolar auxiliar vor trebui să poarte măşti de protecţie dacă vor fi prezenţi, fizic, în şcoli. Totodată, premierul a spus că în instituţiile de învăţământ, unde este posibil, vor fi asigurate panouri de plexiglas pentru a reduce contactul fizic. Premierul a explicat situaţiile în care aceste măsuri se vor aplica.

„În funcţie de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, şcoala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, şcoala se poate deschide cu jumătate prezenţă în clasă şi jumătate online, şi acolo unde riscul epidemiologic e mare şcoala va începe online. Am alocat resurse pentru cursurile online. Situaţia am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet şi vom găsi soluţii pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor şcolilor. Fiecare şcoală trebuie să aibă acces la platforme online”, a adăugat şeful Guvernului. 

Premierul Orban a mai precizat că Executivul a alocat suma necesară pentru achiziţia a 250.000 de tablete. Licitaţia e în curs de derulare şi va fi finalizată săptămâna viitoare. 

Părinţii privesc cu scepticism începerea anului şcolar

Noul normal în vremea coronavirusului a schimbat multe lucruri şi printre ele se numără ceea ce se întâmplă în aceste zile, pe finalul verii. Adică, o perioadă în care, în mod normal, ar fi trebuit să înceapă pregătirile pentru noul an şcolar. În schimb, pentru mulţi părinţi, aceste pregătiri au fost înlocuite de o dezbatere: oare pot să-mi trimit copilul înapoi la şcoală, ca să am motive să-l pregătesc?

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a declarat pentru Edupedu.ro că în urmă cu mai bine de o lună a fost singura întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, dar în urma acesteia nu s-a concretizat nimic şi nici nu au mai avut dialoguri similare toţi decidenţii la un loc.

Ieri a mai avut loc o întâlnire pe tema redeschiderii şcolilor, dar la nivelul Comisiei de Învăţământ din Senat.

„S-a discutat despre începerea şcolii şi tunurile principale au fost puse pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei fiindcă aşteptăm ghidul de la INSP. Nu ştiu de ce întârzie atât de mult, avem doar o variantă iniţială nefinalizată şi urma să ne întâlnim pentru varianta actualizată, însă lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Nu înţeleg de ce este atât de secret totul, de ce nu desecretizează acest ghid. Înţeleg că ori săptămâna aceasta, ori săptămâna viitoare s-ar putea să-l pună în dezbatere publică, unde va trebui să stea câteva zile, deci îl vom avea în varianta lui finală abia la începutul lui septembrie. Profesorii, directorii vor şti abia atunci cum să se organizeze. E târziu”, atrage atenţia reprezentantul părinţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite