Schimb de abilităţi la clubul pentru nevăzători şi persoane fără deficienţe. Învaţă despre arhitectură şi tehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AMAis, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială, deschide şi în 2019 Clubul de Mobilitate Urbană Senseability. E al treilea an în care desfăşoară proiecte pentru nevăzători şi tipici. Atelierele şi activităţile au loc până în iulie 2020, iar cele două direcţii principale sunt CMU3.0 (de arhitectură şi design incluziv) şi CMU Tech.

5.479 de persoane cu deficienţe de vedere trăiesc în Bucureşti şi se confruntă cu fenomenul de (auto)izolare socială, încă din copilărie. Slaba accesibilizare a oraşului le afectează direct mobilitatea, iar lipsa de interacţiune cu cei din comunitatea din care fac parte favorizează atitudinile bazate pe prejudecăţi şi discriminare. AMAis propune soluţii alternative de integrare socială şi dă startul anului trei la Clubul de Mobilitate Urbană Senseability.

Clubul funcţionează ca un spaţiu de contact unde persoane cu deficienţe de vedere şi tipici pun bazele unei comunităţi ce priveşte incluziv oraşul. Scopul este de a facilita accesul persoanelor nevăzătoare la o viaţă independentă, respectându-le dreptul de a se educa şi apoi de a profesa în domeniul ales, de a avea acces la cultură şi sport şi la un spaţiu public adaptat nevoilor specifice, iar în cazul tipicilor, de a experimenta empatia. 

Ateliere şi activităţile au loc între octombrie 2019 şi iulie 2020. La CMU3.0 se face schimb de abilităţi ce ţin de arhitectură şi design incluziv, viaţa independentă şi cultură&hobbies. Partea de arhitectură continuă misiunea de educare a profesioniştilor de mâine, studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, pe tema designului incluziv prin grupuri de lucru alături de persoane cu deficienţe de vedere. Setul de abilităţi se dezvoltă la ateliere de mobilitate, ecolocaţie, ceramică, tobe şi la apreciatele ateliere de gătit pe nevăzute.

La CMU Tech se dezvoltă abilităţile ce ţin de tehnologiile asistive ce pot facilita accesul la o viaţă independentă, dar care se pot transforma şi într-o carieră în IT. Trei dintre cei cinci nevăzători ce profesează în Romania în domeniul IT, alături de o echipă de specialişti, vor să susţină tinerii nevăzători interesaţi de tehnologie cu un set de bază de abilităţi de utilizare sau programare. Susţinerea vine şi din partea comunitatii de Tech Helpers, care îşi propune să vină cu soluţii pentru problemele pe care le întâmpină cei ce folosesc tehnologii asistive.

Clubul este o iniţiativă AMAis; ateliere de anul acesta sunt susţinute de Societe Generale European Business Services (SG EBS), centrul de servicii al Grupului International Societe Generale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite