Scrisoare de acasă pentru românii de care mi-e dor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu vom uita niciodată sacrificiul vostru. Respect, români minunaţi de pretutindeni!
Nu vom uita niciodată sacrificiul vostru. Respect, români minunaţi de pretutindeni!

Am scris aceste rânduri cu lacrimi în ochi. M-am gândit la „Scrisoare din Basarabia” a marelui Grigore Vieru... Adaptând o strofă, aş începe cam aşa: „Din România eu vă scriu / Dulci fraţi români plecaţi de-acasă / Vă scriu cum pot, vă scriu cum ştiu / Mi-e dor de voi şi dorul nu mă lasă.” Şi aş continua aşa:

Dragi români de pretutindeni,

Duminică aţi scris istorie şi ne-aţi arătat, din nou, că suntem o naţiune unită. Ne-aţi arătat că vă pasă, ca România este a tuturor românilor, indiferent în ce colţ de lume aţi fost alungaţi. Ne-aţi confirmat că România este despre ce putem face împreună pentru un viitor mai bun al ţării noastre.

În primul rând, ne cerem iertare. Pentru umilinţa îndurată la cozile inimaginabile, pentru organizarea haotică şi pentru încercările de sabotare a procesului electoral ale actualului Guvern, speriat de dorinţa voastră clară de a produce o schimbare. Ne cerem iertare pentru orele pe care le-aţi petrecut în soare sau în ploaie, în frig sau în căldură, fără apă sau fără mâncare. Şi nu e prima dată. La alegerile prezidenţiale din 2014, diaspora a îndurat aceleaşi umilinţe pentru a da României un lider autentic ca Preşedinte, Klaus Iohannis.

În al doilea rând, ne înclinăm în faţa gestului vostru de sacrificiu enorm şi vă mulţumim, în numele întregului Partid Naţional Liberal. Mesajul pe care voi, dragi romani, ni l-aţi transmis duminica, 26 mai, când aţi luptat cu încercările de boicotare şi blocare a dreptului vostru fundamental de a vota nu lasă loc de interpretări sau de amânări. Iar lecţia de responsabilitate civică nu mai poate fi ignorată de niciun om politic, nici de la guvernare, nici din opoziţie.

Dincolo de mesajul foarte puternic de unitate şi implicare pe care voi toţi l-aţi transmis duminica, această revoluţie trebuie să se transpună în fapte concrete.

Partidul Naţional Liberal îşi asumă, astăzi, în faţa dumneavoastră, că schimbarea legilor electorale pentru introducerea votului pentru diaspora este prioritate zero pentru noi. Proiectul de lege pentru votul electronic şi prin corespondenţă pentru românii de pretutindeni a fost depus în Parlament încă de anul trecut, însă a fost blocat de coaliţia de guvernare, ca multe alte proiecte de lege depuse de PNL. Însă, după această zi de 26 mai, în care românii au scris istorie, astfel de blocaje şi amânări nu mai pot fi permise. Vă chemăm alături de noi în susţinerea acestui proiect, care ar putea fi votat de mâine.

Ne-am întâlnit, în timpul campaniei electorale, cu mii de români care ne fac cinste în toată Europa şi în toată lumea. Ne-am uitat în ochii dumneavoastră şi v-am promis că vom duce România în primul rând în Europa. Şi nu vom uita niciodată că toate lucrurile pe care ni le-am asumat şi vom continua să ni le asumăm, în toate formele de reprezentare pe care PNL le va câştiga în alegerile următoare, pleacă de la acelaşi vis comun: diaspora acasă! Acesta este visul nostru: reunirea familiilor de români pe pământul nostru strămoşesc şi renaşterea acestei ţări pe care ştim că o iubiţi la fel de mult ca noi, chiar dacă acum sunteţi departe de ea.

Dragi români minunaţi de pretutindeni, sunteţi cea mai importantă resursă nevalorificată a României, iar ţara are nevoie de fiecare dintre voi aici, acasă. De altfel, partidul nostru a fost fondat acum 144 de ani de români remarcabili care au plecat în ţări străine şi apoi s-au întors acasă cu experienţa şi cunoştinţele lor, construind împreună România modernă: Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru G. Golescu şi alţii. Credem cu toată tăria şi nădăjduim în Dumnezeu că prin noi înşine vom fi mai mult decât am fost vreodată.

Vă mulţumim pentru încrederea acordată. Contăm pe voi şi vă rugăm să contaţi pe noi şi pe implicarea noastră pentru a împlini împreună acea Românie la care visăm cu toţii. 

Cu drag şi dor, mereu.

PS Suntem deschişi la idei, sugestii şi propuneri, aşa că aşteptam orice feedback la adresa diaspora_acasă@pnl.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite