Scrisoare deschisă colegilor mei: sprijiniţi dreptul la locuire decentă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunăstarea cetăţenilor ar trebui să fie raţiunea fundamentală a existenţei Statului. Chiar dacă sună a teorie seacă, goală de conţinut şi ruptă de realitate, merită să milităm pentru asta.

Cea mai nouă iniţiativă în acest sens aparţine unui grup de ong-uri, în frunte cu Centrul de Resurse pentru participare publică. Am citit prima dată despre asta la Costi Rogozanu. Apoi am scris împreună cu Vio Bota un text scurt, pe care îl găsiţi mai jos. Vrem să convingem parlamentarii PSD să sprijine iniţiativa pentru că merită omeneşte, legal, moral, ideologic şi chiar politic.

Pe parcursul ultimilor ani am asistat la numeroase atacuri la ideea de stat social, iar dezbaterea pe marginea acestei teme s-a dus prin intermediul declaraţiilor politice, putem spune chiar limitându-se la acestea.

În acest context şi în cadrul dezbaterii publice pe tema modificării Constituţiei, un grup de ong-uri a făcut o propunere nu doar generoasă şi lăudabilă dar şi bine fundamentată – propunerea de a introduce dreptul la o locuinţă decentă pentru toţi cetăţenii României.

Semnatarii iniţiativei* argumentează că statul român, în virtutea tratatelor internaţionale pe care le-a semnat – precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – trebuie să asigure cetăţenilor săi, între drepturile garantate de Constituţie, dreptul la o locuinţă decentă. De asemenea, se aminteşte că ţări precum Belgia, Franţa, Marea Britanie, Finlanda sau Elveţia recunosc propriilor cetăţeni acest drept, în timp ce în România, numai în Bucureşti există peste 15.000 de solicitări nesoluţionate de locuinţe sociale. Această situaţie se regăseşte în toate marile orase din România, unde există sute de cazuri în care cetăţenii sunt aruncaţi în stradă – la propriu – uneori chiar de către autorităţi şi nu au garantat niciun drept prin Constituţie.

Considerăm că statul bunăstării, despre care se discută atât de mult în ţările dezvoltate ale Uniunii Europene, nu poate să devină realitate, fără ca dreptul la o locuinţă decentă pentru cetăţeni – un drept fundamental până la urmă – să fie garantat prin Constituţie.

Considerăm că această propunere ar trebui sprijinită, în primul rând, de grupurile parlamentare ale PSD, pentru că e vorba despre un amendament care e în totală concordanţă cu principiile şi valorile social-democrate. Statul bunăstării trebuie să devină o realitate şi nu să rămână doar o expresie politică frumoasă.

*Asociaţia LaBomba Studios, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia Romano BoutiQ, Asociaţia ActiveWatch şi Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite