Societate

articolul anterior articolul urmator

Scrisoarea UMF „Carol Davila” către premier: Suntem puşi la colţ şi arătaţi cu degetul zilnic. Măsurile MS vor avea efecte asupra relaţiei medic - pacient

4
25 Nov 2016 19:31:53
Autor: News.ro
UMF Bucureşti reclamă tonul folosit de MS la adresa profesorilor FOTO Adevărul
UMF Bucureşti reclamă tonul folosit de MS la adresa profesorilor FOTO Adevărul

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" reclamă, într-o scrisoare adresată vineri premierului Dacian Cioloş, "tonul de denigrare care vine din zona Ministerului Sănătăţii" şi faptul că ultimele măsuri adoptate "periclitează procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală, având repercusiuni directe asupra calităţii actului medical ce vor fi imediate şi dezastruoase pentru pacienţi si medici".

Semnatarii scrisorii spun că sunt "puşi la colţ zilnic şi arătaţi cu degetul", "criticaţi chiar din ograda Ministerului Sănătăţii, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional",

"Noi, Grupul reunit al medicilor care formează platforma academică de medicină a României, considerăm oportun să vă înaintăm solemn acest apel, într-o conjunctură nefavorabilă pentru şcoala de medicină Românească în tot ansamblul şi complexitatea ei. Vă adresăm această scrisoare deschisă depăşiţi de contextul mediatic actual, puşi la colţ zilnic şi arătaţi cu degetul. Iată-ne în postura de a fi criticaţi chiar din ograda dumneavoastră, a Ministerului Sănătăţii, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional, dar să şi facă greşeli majore, probabil din lipsă de experienţă. Permiteţi-ne să vă subliniem doar câteva dintre etichetele zilnice de care abundă întreg spaţiul public: «doctorii sunt şpăgari», «actul medical este raportat la plicul cu bani», «nivelul de pregătire a cadrelor medicale este la pământ»", se arată în scrisoarea deschisă postată pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

Reprezentanţii UMF îi atrag atenţia premierului că "respectul şi încrederea nu costă bani".

"Relaţia dintre medic şi pacient este esenţială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătăţii. Încrederea populaţiei faţă de medici este temelia unui sistem medical funcţional. Cu tristeţe, vedem cum se năruie această încredere, în urma unor campanii de presă bine făcute, ce par totodată concepute, dirijate şi controlate din anumite zone de interes străin de interesul naţional. Noi nu am învăţat tehnici ale manipulării şi nici mecanisme jurnalistice raportate cel puţin la replici zilnice, mai ales în contextul în care timpul fizic nu ne permite. Mai mult, suntem convinşi de faptul că ştiţi şi în ce condiţii suntem nevoiţi să ne exercităm profesia de medic", arată reprezentanţii UMF în scrisoarea adresată premierului.

Universitarii mai spun că în alte ţări medicii nu rezolvă urgenţele în timpul liber, nu stau niciodată în spital 48 de ore şi nu vin la serviciu atunci când sunt bolnavi.

"În alte ţări, domnule prim-ministru, medicii sunt medici. Nu rezolvă urgenţe în timpul liber şi nu acoperă din bugetul propriu unele materiale, nu aleargă pe benzina lor şi nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodată 48 de ore în spital. Profesorii sau corpul academic sunt trataţi cu respect, pentru că valoarea unei şcoli de medicină este dată de calitatea doctorilor. Din fericire, încă, doctorii din România fac performanţă pretutindeni în lume. Ne întoarcem la spaţiul public unde vedem mereu cazuri care nu ţin de culpa medicală, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explică un lucru simplu, că medicina are limite şi că anumite maladii nu sunt compatibile cu viaţa", se arată în scrisoare.

Semnatarii susţin că acesta este punctul de vedere al tuturor colegilor lor din instituţiile de învăţământ superior medical.

"Pentru a vă convinge de seriozitatea demersului nostru, argumentăm cu punctul de vedere comun al cadrelor universitare cu responsabilităţi de conducere, decani, prorectori şi prodecani ai facultăţilor de Medicină din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Sibiu, Oradea, Braşov, Constanţa, Arad, exprimat cu prilejul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, care a avut loc recent, la sfarşitul lunii octombrie", mai spun reprezentanţii UMF din Bucureşti.

În acest context, cadrele universitare medicale din România atrag atenţia că "performanţa în sistemul naţional de sănătate prin activitatea medicală, didactică şi de cercetare contribuie decisiv la aplicarea tuturor activităţilor legate de formarea şi exercitarea profesională în domeniul Sănătate în România, iar principalul avantaj al învăţământului medical din România este relaţia nemijlocită a bolnavului cu medicul, a studenţilor şi a rezidenţilor cu pacientul, sub coordonarea unor specialişti cu dublă competenţă: didactică şi medicală".

Potrivit semnatarilor scrisorii, facultăţile de Medicină susţin efectiv o mare parte a activităţilor medicale, prin dotări, proiecte de cercetare şi diverse tipuri de investiţii.

"În acest context, disocierea administrativă a activităţii medicale şi didactice duce la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitând dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei noastre, reglementat nu numai naţional, ci şi sectorial, ceea ce afectează colaborările internaţionale ale şcolii medicale româneşti. Vă atragem atenţia, domnule premier, că ultimele măsuri adoptate periclitează procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală, iar repercusiunile directe asupra calităţii actului medical vor fi imediate şi dezastruoase pentru toţi cei implicaţi, pacienţi si medici deopotrivă", mai spun cadrele didactice universitare în încheierea scrisorii trimise premierului Dacian Cioloş.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor, ministrul Vlad Voiculescu spunând că aceasta prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefanescu Marian
25.11.2016, 20:21:24

Mafia doctorilor este cea mai puternică din ţară.Ei şi cu mafia furnizorilor de medicamente sunt imposibil de controlat şi de disciplinat.Nu le e frică de nimeni,nici măcar de DNA.Apropo,aţi auzit despre vreo acţiune a DNA contra furnizorilor de medicamente?

+1 (7 voturi)
Eddy Popa
25.11.2016, 21:22:37

Emotionant! Acum ca s-a hotarat ministrul sa mai sparga monolitul din universitatile de medicina, care controleaza si spitalele clinice, s-au apucat si medicii sa vorbeasca de respect. La fel cum magistratii s-au apucat sa protesteze luna trecuta, aparent pe chestiuni legate de desfasurarea activitatii in bune conditii dar in fapt pentru ca voiau si ei marirea de salariu acordata altor bugetari. Sunt dezgustat de atata ipocrizie. N-am vazut ca medicii sa se revolte cand zeci de oameni au murit dupa Colectiv in conditiile in care s-a dovedit ca dotarile inaugurate cu putin timp in urma tocmai pentru tratamentul celor arsi fusesera o imensa frauda.

+1 (5 voturi)
daco getul
25.11.2016, 22:20:41

din nou articol despre "semizei"? parca o mai slabiserati

0 (2 voturi)
cornel jurja
26.11.2016, 07:51:52

Pai vorbind de pregatirea medicilor, cum justifica UMF multitudinea diagnosticelor gresite in urma carora mor oameni ce puteau fi tratati so salvati? Si mai ales daca pune pe masa valoarea pregatirii in UMF , de ce aceste diagnostice sunt puse in general de medici tineri pana in 40 de ani? Iar daca medicii nu trebuie sa stea in spitale 4 de ore , unde trebuie sa stea acestia? Nu acolo este locul lor de munca si nu pentru toata lumea prevede codul muncii ore de prezenta la serviciu zilnic? Vreti poate sa puneti problema ca acesti medici trebuie sa se pregateasca?Pai unde se pregatesc mai bine decat in spital rezolvand impreuna cu colegii lor si cu asistentii medicali cazuri grave? Vreti sa vedeti cum se pregatesc studentii medicinisti in spitale? Mergeti si vedeti ca sunt lasati de capul lor fara un cadru didactic iar acestia se plimba cand este timp frumos prin curtea spitalului iar cand este frig stau la cafea pe holori cu stetoscopul atarnat de gat, in loc sa fie la patul bolnavului, sa-i monitorizeze evolutia bolii eficacitatea tratamentului , sa discute cu nedicii experimentati despre tratamente alternative in unele cazuri care reclama sa ceva.Pe urma sa vina conducerea UMF cu scrisori deschise. Dar daca va proceda asa , nu va mai trebui sa ne trimita scrisori deschise , ci va primi ea scrisori de multumire. Cred ca un pic de educatie etica profesionala nu ar trebui sa lipseasca din programele universitatii respective.

0 (2 voturi)
Modifică Setările