Societate

articolul anterior articolul urmator

Scuzaţi, pardon, bonjur!

4
2 Aug 2018 13:43:31
Ancelin Roseti

Dinamica paremiologică a ultimelor decenii e de-a dreptul surprinzătoare -- e asemenea unui puzzle ale cărui multe piese nu mai vor să încapă şi nici să stea la locul lor.

Bunăoară, „ai carte, ai parte” a căpătat o anvergură de-a dreptul hilară. Privind în largul realităţilor sociale, acest dicton nu poate trece decât ca o glumă sinistră – sunt oameni tobă de carte care respiră la limita subzistenţei, pentru că, din nefericire, de nurii mult invocatei „Părţi” se bucură, în voie, analfabeţii. Meseria, care odinioară avea darul de a fi „brăţară de aur”, ţine de un moft decadent, de o tragică inutilitate – ea a fost înlocuită, cu brio, de impostură şi veleitarism („calităţi” aflate la mare căutare, astăzi).

„Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge” pare mai degrabă un gingaş slogan ce are a consola insomniacii -- neavând, în realitate, nicio legătură cu „depărtarea” promisă. Departe vor ajunge, indiferent de ora deşteptării, numai acei care şi-au pregătit „ajungerea” de cu seara, fiind mari virtuozi ai instrumentelor necesare: şpăgi, pile, sfori, prieteni, cumetri, relaţii ş.a.m.d.

…Şi câte exemple n-ar mai fi de dat…, dar, deh!... Să sperăm că lumea va avea, cândva, răgazul necesar pentru a se apleca mai atent spre sine, astfel întorcând societatea la albie. Până atunci, ar fi bine totuşi să nu uităm că noi suntem lumea.

Scuzaţi, pardon, bonjur!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sorin Ionascu
2.08.2018, 16:18:34

„ai carte, ai parte” Depinde ce carte ai. Daca ai un careu de asi cu popa in coada ai sigur parte. Sau daca ai o chinta royala. "Meseria, care odinioară avea darul de a fi „brăţară de aur” " continua sa iti aduca beneficii daca e aceea care iti permite sa manipulezi oamenii dupa dorinte - uite cum s-au "ajuns" cei de la Antene si alte posturi similare. „Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge” daca avionul pleaca la prima ora. Chiar si unul low-cost. Zicerile de secole ale romanilor ramna valabile daca au contexul adecvat. LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aspida
2.08.2018, 18:24:07

. Dle Roseti, aveai 2 anișori când a apărut volumul lui Dan Bihoreanu (aka Adrian Rizea), «Mersi, pardon, scuzați»… – un cod al bunelor materiale din care se-nfruptă mulți pe-aici și pe-aiurea… ar fi cazul să «umbli» la titlul acestui material… altfel, te-aș putea acuza de «fraudă intelectuală»…😡 🐵 ♒️

+1 (1 vot)
Aspida
2.08.2018, 18:25:36

etrrata: un cod al bunelor maniere ♒️ 🐵

+2 (2 voturi)
Paun Al
3.08.2018, 07:47:20

Societatea cu valorile ei fiind in continua schimbare , proverbele ar trebui schimbate si ele ...:))) Sa se potriveasca cu noile realitati .

Modifică Setările