Se caută portar la Biblioteca Naţională, pe salariu de 3.000 de lei. Ce alte abilităţi sunt necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de lei. Acesta este salariul lunar pe care îl va câştiga un portar la Biblioteca Naţională a României, instituţie care face recrutări pentru un astfel de post. În organigramă mai sunt prevăzute 17 astfel de posturi, iar persoanele angajate câştigă fiecare 36.500 de lei pe an.

Totuşi, pentru a fi selectaţi pe această poziţie, candidaţii trebuie să treacă printr-un examen scris şi un interviu, iar dosarul de candidatură este unul de-a dreptul stufos. Leafa nu-i surprinde pe specialiştii în recrutare, care afirmă că sunt persoane care nu câştigă astfel de salarii nici măcar în sistemul privat, având studii superioare.

„Asta este grila pe care o au instituţiile statului român. Cu asemenea salarii oferite la stat, mulţi vor pleca de la privat. Nu avem ce să facem. De pildă, un portar de la privat are salariul minim pe economie, nu ajunge la astfel de sume. O astfel de situaţie ne arată foarte clar că este o discrepanţă majoră în primul rând pe acelaşi nivel de educaţie între privat şi stat”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

Rezultatul măririlor salariale

Acesta admite că unele persoane s-ar putea simţi ofensate de faptul că un portar câştigă mai bine decât o persoană cu studii superioare care lucrează în mediul privat pe o cu totul altă poziţie.

„Nu puteau mări doar salariile profesorilor şi pe cele ale medicilor, ci au mărit la toate categoriile sociale de la stat, acesta e rezultatul. Economia ar trebui să duduie, angajatorii privaţi ar trebui să fie atât de plini de bani încât să dea şi ei aceleaşi salarii ca cei de la stat. În 2019 se vor duce mulţi spre stat dacă vor avea această oportunitate”, completează Chicioreanu, potrivit căruia e de înţeles că dosarul de candidatură al candidaţilor la funcţia de portar la Biblioteca Naţională e unul stufos. 

Ce trebuie să conţină dosarul de candidatură

Între altele, dosarul trebuie să conţină o cerere de înscriere la concurs adresată directorului general al Bibliotecii Naţionale a României, copia actului de identitate, copiile documentelor care atestă nivelul studiilor, carnet de muncă, adeverinţă care să ateste vechimea în muncă, cazierul judiciar, adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, CV, scrisoare de intenţie, extras din REVISAL de la ultimul angajator, semnat, înregistrat şi ştampilat, o recomandare, avizul psihologic şi atestatul de agent de pază.

Ca şi condiţii, viitorul portar trebuie să aibă studii medii, gimnaziale sau liceale, să aibă o vechime de cel puţin un an în domeniul securităţii, să fie dispus să lucreze în ture de 12 ore şi în ture de noapte şi să ştie să utilizeze echipamentele specifice activităţii de pază. 

Pentru examenul scris, candidaţii sunt nevoiţi să înveţe nu mai puţin de trei regulamente interne, cinci legi şi o carte care nu mai e de găsit prin librării. Cei interesaţi nu mai au foarte mult timp la dispoziţie, asta pentru că dosarele trebuie depusă până pe 18 decembrie, ora 16.00, proba scrisă fiind programată pentru 28 decembrie, iar interviul pe 8 ianuarie 2019, conform anunţului publicat pe site-ul Bibleotecii Naţionale a României. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite