24 de judeţe sub Coduri de vreme rea. Bucureştiul, sub Cod portocaliu. Se întorc ninsorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În weekend sunt aşteptate ninsori în toată ţara
În weekend sunt aşteptate ninsori în toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri la prânz, două Coduri de vreme rea valabile de sâmbătă seara până duminică seara. Mai exact, a fost emis un Cod galben de ninsoare şi vânt valabil pentru sud-estul ţării 12 judeţe, şi unul portocaliu de vânt puternic, valabil pentru ale 12 judeţe. Joi specialiştii au dat şi o informare de ploi, ninsori în zonele montane şi intensificări ale vântului.

UPDATE Ca urmare a emiterii avertizării de Cod portocaliu în Capitală, Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov şi Primăria Bucureşti au montat 40 de panouri electronice de afişaj pentru informarea populaţiei. 

Pe aceste panouri sunt afişate mesaje prin care şoferii sunt sfătuiţi să nu plece la drum fără a avea maşina echipa corespunzător. De asemenea, toţi cetăţenii sunt informaţi că trebuie să sune la numărul 112 pentru a anunţa orice situaţie de urgenţă.

image

UPDATE Mai exact, vineri la prânz, meteorologii au emis un Cod galben de ninsori şi vânt puternic valabil de sâmbătă până duminică seara. 

„Începând din seara de sâmbătă, 16 ianuarie, aria ninsorilor se va extinde dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice ale ţării, precum şi zona Carpaţilor de Curbură. Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea”, atarg atenţia specialiştii.

Avertizarea de Cod galben este valabilă pentru judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

De asemenea, a fost emis şi un Cod portocaliu de vânt pentru 12 judeţe. „În judeţele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În judeţele Tulcea şi Constanţa, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică”, mai spun meteorologii.

„În celelalte regiuni, ninsorile vor fi temporare, iar viteza vântului la rafală va fi, în general, de 35..45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, conchid specialiştii. 

image

În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în Munţii Banatului.

Mai mult, în Maramureş şi în Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Crişana, Banat şi Oltenia se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Specialiştii mai precizează că vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăşi pe crestele înalte, 70 - 80 de kilometri pe oră la rafală, viscolind sau spulberând zăpada. Intensificări ale vântului se vor semnala şi în sud-vestul teritoriului la începutul zilei şi local şi temporar în regiunile estice şi sud-estice, cu rafale de 50 - 60 de kilometri pe oră.

Meteorologii atrag atenţia asupra faptului că începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (16 spre 17 ianuarie), în sudul şi sud-estul ţării aria ninsorilor se va extinde, iar vântul se va intensifica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite