Societate

articolul anterior

Se mai poate schimba România?

18
21 Dec 2018 09:55:44
Ancelin Roseti

Au trecut, iată, 29 de ani de la Revoluţia din decembrie '89 şi parcă a fost ieri! Câte vieţi s-au pierdut atunci, câtă durere a cuprins zeci de mii de suflete, câte speranţe şi năzuinţe au apus până azi...!

Generaţiile tinere încă nu au reuşit să afle despre cele întâmplate atunci, sunt mai puţin curioase... 

Cei mai mulţi dintre contemporanii acelui moment istoric au fost cumplit atinşi de amnezie, ingratitudinea le-a albit memoria ― i-au tras definitiv istoriei plapuma sub bărbie.

În România, adevărul a devenit antiromânesc, nu-i privit cu ochi buni. Rostirea adevărului intră lejer în simetrii ambientale cu înalta trădare, cu subminarea sangvină a naţiunii. Nu te-apuci tu, acuma, să pui oglinda dinaintea norodului, să faci franjuri tradiţia, să iei în malaxor tihna neamului, să frângi, pe genunchi, zâmbetul tricolor al poporului... E musai un exil la marginea limbii, la capătul celălalt al tăcerii... Nu faci tu ce vrei..., nu pui tu firul cu plumb lângă silueta trufaşă a ţării...!

Cu toate acestea , mai poţi avea dreptate, aşa, din când în când, în funcţie de gaşca din care faci parte, de partidul în care eşti înrolat, însă numai cu condiţia să augmentezi paiul din ochii celorlalţi, să le pui în cârcă şi bârna din ochiul haitei tale ... Dacă eşti singur, de capul tău, nici nu mai încape discuţie…, minţi tot timpul, n-ai niciodată dreptate, eşti pe lângă subiect, baţi câmpii... Eşti piază rea, ce să mai...! Din pricina ăstora ca tine a ajuns ţara în halul în care a ajuns. Te-ai vândut străinilor...! Ai venit tu să pui ceasul deşteptător la timpanul naţiei, să-i tulburi somnul, să-i strecori sub tâmplă vina, coşmarul... Hai, bă, fugi de-aici, lasă-ne...!, nu vezi că nu-ţi dă nimeni dreptate...? Du-te şi te culcă...! Deh!, şi-,n cele din urmă, te duci..., mai ales atunci când ştii că războaiele nu se poartă de unul singur.

Se mai poate schimba România? Mai poate fi ea adusă pe drumul cel bun? Eu cred că nu! Ceea ce era de făcut trebuia început imediat, de atunci, din '90. S-a pierdut startul, acum e prea târziu, fiindcă astăzi nu mai lupţi împotriva unui sistem, a unei guvernări, ci împotriva unei MENTALITĂŢI ce acoperă mai bine de trei sferturi din popor.

Corupţia, în România, nu mai este de mult o hibă a sistemului, un beteşug al guvernării, ci un mod de a fi, detenta mentală a imensei majorităţi.

I se păruse românului că nu a dus chiar totul în derizoriu, mai rămăsese martiriul ― şi iată că l-a dus şi pe acesta!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Paun Al
21.12.2018, 12:12:46

Daca "Generaţiile tinere încă nu au reuşit să afle despre cele întâmplate atunci " , in decembrie 89 , sau in mai si iunie 90...inseamna ca parintii lor , scoala .... generatia care trebuia sa le spuna , sa-i educe nu s-a ocupat de asta . Critica nu pare o metoda eficienta de a schimba ceva (in Romania) . O mentalitate poate fi eventual inlocuita in timp cu o alta mentalitate prin apostolat ... Nu cred ca sunt cazuri in care criticand mentalitatea unei comunitati ... toleranta la furt si coruptie de ex. , comununitatea sa se fi schimbat . Nici Dumnezeu nu a reusit sa schimbe mentalitatea de sclavi a evreilor scosi din Egipt . Asa ca i-a ratacit 40 de ani in deșert , pana ce o noua generatie , nascuta si crescuta in libertate sa poata pasi in Canaan...

+4 (4 voturi)
Nirolf
21.12.2018, 14:30:29

Iskander Cred , sau imi place sa cred ca schimbarea mentalitatii se poate realiza intr-un timp rezonabil , sa spunem - o generatie , prin educatie si instructie . Astfel ne intoarcem din nou la politic . Oricat am dispretui politicul , pe acest palier trebuie actionat . Un politic responsabil stabileste prioritatile ce fac bine cetatii . Oricat am dispretui politicul u

+3 (5 voturi)
of of
21.12.2018, 14:38:21

Nu avem nicio șansă, noi, oamenii care vor să rămână cinstiți. Permiteți-mi să vă trimit la o poezie scrisă în 1881 de Vlahuță: https://www.facebook.com/lumea.poeziilor/photos/a.103492643128846/1536733819804714/?type=3&theater

+2 (2 voturi)
Voluntat Solis
21.12.2018, 14:43:54

In anii 70, Korea de Sud avea un PIB per capita jumate comparativ cu cel al Romaniei din acea epoca. La revolutie Korea de Sud avea deja un PIB per capita de 2-3 ori mai mare decat cel al Romaniei. Este un exemplu ca se poate iesi din ultra saracie, si intra in ultra-prosperitate. Precedentul exista.

+4 (4 voturi)
Stancu Dan
21.12.2018, 15:37:55

De ce nu s-ar putea schimba ? Sigur ca se poate. Da' pentru a schimba e nevoie de stimulii corecti. Fiindca daca unii isi inchipuie ca bagand intr-o masina de tocat ra*at va iesi pe partea ailalta carne tocata pentru cremwursti ... atunci ala e naiv. Ce stimuli au fost folositi pentru "schimbare" in Romania ? Scandal, circ, fitze de ghetou, cocalareala, preamarire a analfabetului cu bani si ignorare a indivizilor cultivati si educati, proslavire a jmenarului si ignorate a aluia care munceste cinstit. Cam ce-si inchipuiau "expertii" ca va rezulta dupa folosirea stimulilor astora ? Rogermania ? Crede careva ca o democratie autentica se construieste pe baza de jeg levanto-bengalez ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările