Se schimbă strategia de testare la coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificarea criteriilor de testare a fost realizată ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Modificarea criteriilor de testare a fost realizată ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Autorităţile sanitare din România au decis să lărgească categoriile de persoane testate la coronavirus, după ce şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a declarat nedumerit de faptul că se efectuează puţine teste pentru depistarea COVID-19. „Mesajul nostru pentru toate ţările este simplu: Faceţi teste! Faceţi teste! Faceţi teste! Testaţi fiecare caz suspect”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Modificarea criteriilor de testare a fost realizată ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Concret, toate persoanele cu infecţie respiratorie acută severă, care nu au gripă, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele şi personalul medical care a avut contact apropiat cu un bolnav de COVID-19 vor fi testaţi pentru coronavirus. INSP a prevăzut şi o prioritizare a testărilor în funcţie de situaţie. Primele testate vor fi persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internaţională, după care urmează contacţii cazurilor confirmate. Apoi, personalul medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) care a avut un contact apropiat cu caz confirmat va fi obligatoriu testat. În plus, foarte important, vor fi testate toate persoanele cu infecţii respiratorii, negative la test de gripă, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele. În fine, vor fi testate şi toate persoanele instituţionalizate care prezintă simptome de răceală. 

De ce a fost necesară schimbarea strategiei

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul” de ce era extrem de necesară schimbarea strategiei de testare. „Până acum, se folosea numai criteriul epidemiologic, cel de testare a contacţilor celor bonavi. Acum infecţia a ajuns intracomunitară, cu pacienţi fără o evidentă legătură cu cei deja bolnavi. Vechea metodă nu mai funcţiona. Este pusă acum în practică metoda recomandată de OMS, care a folosit din experienţa medicilor chinezi şi italieni. La asta se adaugă o cât mai bună izolare şi o mai bună monitorizare a vârstnicilor. Numai aşa vom avea o evoluţie mai lentă a epidemiei. Nu putem vorbi de o stopare, dar printr-o frânare a epidemiei evităm sufocarea sistemului medical cu un număr mare de bolnavi în acelaşi timp”, a precizat profesorul Emanoil Ceauşu.

Conform datelor oficiale, în ţara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului. Autorităţile susţin că au crescut ritmul până la 1.100-1.200 de teste pe zi şi se lucrează pentru a se extinde această capacitate

  

Cantacuzino lucrează la turaţie maximă

Dacă avem în vedere cifrele anunţate de autorităţi, în momentul de faţă, Institutului Militar Cantacuzino este lider în topul laboratoarelor care analizează testele de depistare a COVID-19. Astfel, dintr-un total de opt laboratoare de stat şi alte câteva private, la Cantacuzino se realizează un sfert din totalul testelor zilnice.

Colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino, a declarat, într-un interviu pentru emisiunea „Pro Patria”, că, lucrând 24 de ore din 24, institutul a ajuns să proceseze şi 350 de teste pentru coronavirus pe zi, cu 100 mai multe decât capacitatea zilnică a instituţiei. „Capacitatea Institutului Cantacuzino este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost şi zile când, poate, s-a lucrat 24 din 24 şi am ajuns, poate, spre 350 de probe pe zi”, a explicat Oancea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite