Se scumpesc medicamentele. Noile preţuri la principalele medicamente şi care sunt efectele acestor creşteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani, preţul la medicamentele din România vor fi reactualizate. În cazul celor mai multe dintre ele, preţurile cresc. Diferenţa pleacă de la câţiva bani, ca în situaţia medicamentelor generice şi poate ajunge la câţiva zeci de lei, aşa cum se întâmplă în cazul celor mai eficiente medicamente de pe piaţă (biosimilare-n.r.).

Aflat în transparenţă decizională, proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii poate aduce o adevărată furtună în piaţa farmaceutică, în condiţiile în care în 2015, în urma aplicării celui mai mic preţ la medicamente, cei care au avut de pierdut au fost tocmai pacienţii, văzuţi în situaţia de a rămâne fără medicamente după ce acestea au dispărut de pe piaţă. 

Concret, ordinul de preţuri reactualizează noi tarife pentru Sintrom, medicament pentru coagularea sângelui, Augmentin (antibiotic), Brufen (antiinflamator) sau Crestor (statine). 

Sintromul – de la 6,24 de lei la 6.54 de lei

De pildă, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică pastilele Crestor costau 43,18 lei în 2017 iar după actualizarea din 2018 preţul va fi de 45 de lei. În cazul Sintromului, în 2017 preţul a fost de 6.27 de lei, iar din octombrie 2018 ar trebui să coste 6,54 de lei. 

De asemenea, anticoncepţionalele Logest costau în 2017 9,13 lei, iar din octombrie 2018 vor costa 9,5 lei. În ceea ce priveşte medicamentele Aromasin, folosite în tratarea cancerului de sân, care acum au preţul de 122 de lei, ele vor costa 127 de lei începând cu octombrie 2018, potrivit proiectului de ordin lansat în dezbatere publică. O cutie de Viagra, care acum este 38 de lei se va vinde cu 40,3 lei.

Deşi preţurile cresc la majoritatea medicamentelor, producătorii atrag atenţia că nu suficient cât să-i determine să păstreze produsele în farmaciile româneşti. „Ministerul Sănătăţii trebuie să accepte nişte creşteri de preţuri la medicamentele care costă sub o apă minerală. Vom asista la multe retrageri de medicamente din România”, a explicat Dragoş Damian, preşedintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). 

Care vor fi efectele noului catalog de preţuri

Efectele noului catalog de preţuri, care va intra în vigoare abia din octombrie, ar putea fi nefaste pentru piaţa farmaceutică, avertizează şi Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).  „O reactualizare e binvenită doar dacă e reală şi nu e o măsură populistă. Când pui cu câţiva bani mai mult nu ai rezolvat nimic, am văzut efectele din 2015, au dispărut mii de medicamente din România. Preţurile de la noi ar trebui să fie comparabile cu media preţurilor europene or noi avem cel mai mic preţ”, spune Irimia. 

Reamintim că începând cu 2015, România are prevăzute, prin lege, cele mai mici preţuri la medicamente dintr-un lot de alte 12 ţări europene (între care Bulgaria, Lituania sau Slovacia). Însă în loc să-i ajute pe români, acest lucru le-a complicat vieţile deoarece medicamentele ieftine au dispărut de pe piaţă. Motivul: producătorii au considerat că nu merită să le aducă în ţara noastră dacă nu au niciun fel de profit. Au preferat să aprovizioneze alte state europene, cu o putere de cumpărare mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite