Se dă startul imunizării pacienţilor internaţi în spitale. Ce ser va fi folosit şi cum se va desfăşura vaccinarea bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: RO Vaccinare
Imagine: RO Vaccinare

Vaccinarea pacienţilor internaţi în spitale se va realiza preferabil cu serul Johnson&Johnson, deoarece este administrat într-o singură doză, iar dacă pacienţii optează pentru alte seruri care necesită rapel, aceştia vor merge pentru a doua doză la un centru de vaccinare din proximitatea domiciliului, a anunţat, marţi, dr. col. Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat că vaccinarea pacienţilor poate începe în cele aproximativ 100 de centre de imunizare din spitale, rămase active din etapa I.

„O prioritate pentru aceastp perioadă este demararea activităţilor de vaccinare în unităţile sanitare cu patruri, atât în cele privare, cât şi în cele de stat. De principiu, activitatea poate să înceapă în spitalele în care există deja un centru de vaccinare, dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare şi vor fi alocate pentru vaccinarea pacienţilor internaţi, pacienţii eligibili, folosind aceleaşi ID-uri ale centrelor de vaccinare organizate în unităţile sanitare respective. Ştim că în etapa I a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unităţile sanitare. În momentul de faţă, vorbim de circa 100 de centre care încă mai funcţionează în unităţile sanitare, aşa încât noi, în aceste zile, vom centraliza şi vom configura în registrul electronic naţional al vaccinărilor toate spitalele. Ele vor putea să solicite progresiv doze şi să poată vaccina”, a declarat şeful CNCAV.

Dr. col Valeriu Gheorghiţă a explicat cum se va desfăşura efectiv activitatea de vaccinare în celelalte spitale, unde nu există centre din etapa I.

Pacienţii internaţi vor primi serul Johnson&Johnson

„La nivelul fiecărui spital se va desemna un coordonator al activităţii de vaccinare împotriva COVID-19, coordonator care, ideal, trebuie să facă parte din serviciul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Însă, atunci când nu există un serviciu care să fie alocat cu resursă umană într-o unitate medicală se poate desemna un alt reprezentant, de către managerul instituţiei. Se vor constitui echipe mobile, care vor fi calibrate în funcţie de numărul de secţii, numărul de paturi din spital, încât să poată asigutra cu fluenţă activitatea de vaccinare. La nivelul spitalelor în care funcţionează deja centre de vaccinare, am spus că activitatea se poate demara”, a declarat medicul militar. 

Şeful CNCAV a spus că se va utiliza cu precădere serul de la Johnson&Johnson însă, la cerere, se pot folosi toate tipurile de vaccin.

„Se pot utiliza toate tipurile de vaccin la cererea coordonatorilor din spitalele respective. Preferabil, desigur, este vaccinul de la Johnson&Johnson care se administrează într-o singură doză, tocmai penttru că durata, intervalul de timp dintre prima doză şi rapel pentru celelalte tipuri de vaccin de multe ori depăşeşte perioada internării. În situaţiile respective, dacă se optează pentru un alt tip de vaccin, pacientul  îşi poate efectua rapelul într-un centru de vaccinare functional din proximitatea localităţii de domiciliu”, a mai declarat dr. col. Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite