Sebeş pentru noi/ E Roşia Montană 2!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerăm că poluarea de la Sebeş nu mai este doar o problemă locală, iar instutuţiile centrale ale statului român trebuie să acţioneze în perspectiva rezolvării urgente a poluării. In semn de solidaritate, chemăm oamenii să se alăture viitoarelor proteste, în fiecare duminică, până la soluţionarea cauzei. Coaliţia pentru Mediu din România

E o companie transnaţională dominantă, doreşte să exploateze o resursă primară a ţării, foloseşte substanţe foarte periculoase pe care le elimină în natură şi toate astea în contextul în care autorităţile locale sau cele de mediu operează ca nişte agenţi ai companiei private. Scenariul sună a Roşia Montană, însă e Sebeş.

Iar societatea civilă răspunde.

"Coaliţia pentru Mediu din România este solidară cu cetăţenii oraşului Sebeş şi încurajează pe toţi simpatizanţii organizaţiilor membre să susţină cauza sebeşenilor care cer poluare zero şi relocarea poluatorului cu formaldehidă, Kronospan Sebeş, la minimum 10 km de orice zonă rezidenţială.

Totodată, Coaliţia pentru Mediu observă eşecul instituţiilor locale ale statului cu prerogative în protecţia mediului şi a sănătăţii publice din judeţul Alba: Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică Alba. Depăşirea limitelor de emisii cu formaldehidă formică - conform măsurătorilor APM, inacţiunea Gărzii de Mediu şi lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătăţii populaţei din zona oraşului Sebeş, sunt cauzele unei probleme ecologice alarmante, a unei indiferenţe instituţionale crase şi a nesocotirii interesului comunităţii.
 
Activitatea Kronospan Sebes generează emisii de gaze şi pulberi cu impact negativ asupra mediului. Datorită pozitionării platformei industriale Kronospan Sebes – in interiorul zonei urbane a Sebes-ului si in vecinatatea mai multor terenuri agricole, impactul negativ al emisiilor se reflecta asupra terenurilor agricole, a biodiversitatii, la nivelul solului si subsolului precum si asupra sanatatii locuitorilor orasului Sebes. Pe langa aceste aspecte grave, Kronospan a fost depistat in repetate randuri ca depasind limitele admise pentru emisiile de gaze si pulberi specifice activitatii sale.
 
Acţiuni împotriva poluării de la Kronospan şi de solidarizare cu cauza cetăţenilor din Sebeş au avut loc în mai multe oraşe din ţară . Această companie prelucrează la Sebeş, anual, 840.000 de metri cubi de PAL şi 384.000 de metri cubi de MDF folosind în procesul tehnologic formaldehida formică.

Aceasta din urmă este o substanţă puternic carcinogenică. Compania a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate cu un dosar ecologic cel puţin îndoielnic şi care produce 30.000 de tone pe an.

Pădurile noastre, transformate în rumeguş şi mobila ieftină pentru export, dispar într-un ritm ameţitor de 3 hectare pe oră.
 
Considerăm că poluarea de la Sebeş nu mai este doar o problemă locală, iar instutuţiile centrale ale statului român trebuie să acţioneze în perspectiva rezolvării urgente a poluării. In semn de solidaritate, chemăm oamenii să se alăture viitoarelor proteste, în fiecare duminică, până la soluţionarea cauzei."

Coaliţia pentru Mediu îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a României şi la implicarea societăţii civile în acest proces. Coaliţia este formată din 74 de organizaţii neguvernamentale de protecţia mediului din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite