Societate

articolul anterior articolul urmator

Secolul 21 nu e raţionalist, ci religios

27
15 Oct 2019 12:51:31
Cătălin Sturza

Unii ne spun, iarăşi şi iarăşi, că „lumea contemporană începe să dea cu flit religiei” şi că „raţionalismul este pe cale să triumfe”. Haideţi să vedem cum arată de fapt situaţia reală.

- Neopăgânismul şi religia Wikka sunt în plină ascensiune în Statele Unite. Se estimează că două milioane de oameni se identifică drept „wikka”, „vrăjitoare” sau „păgâni”, şi în prezent există mai multe vrăjitoare în Statele Unite decât membrii cultului prezbiterian.

- Printre fenomenele care marchează revirimentul neopăgânismului în ultimii ani se numără şi venerarea zeităţilor romane şi greceşti, neodruidismul, şi venerarea zeităţilor germanice.

- Religiile orientale sunt şi ele în plină expansiune în lumea occidentală. Printre acestea se numără practici hinduiste adaptate pentru occidentali, tot felul de forme de yoga, Hare Krishna, Tantra Yoga (o formă periculoasă şi controversată), şi tot felul de culte Zen (unele dintre ele atrag adepţi tocmai din cauza disciplinei foarte severe şi a regulilor foarte stricte din „mănăstirile” Zen).

- Yoga s-a transformat, în ultimele decenii, într-o industrie de multe miliarde de dolari. Deşi elementele orientale adaptate pentru Occident sunt adesea deformate şi diluate, yoga este, la origine, o practică religioasă, aşa cum arată chiar o campanie realizată de Hindu American Foundation. Fiecare poziţie din yoga este, în fapt, legată de venerarea unor zeităţi hinduse, şi anumite cursuri sau forme pot presupune, chiar în Occident, venerarea explicită a unor zeităţi hinduse.

- Unii dintre aceşti gurus au fost sau sunt veneraţi ca zei încarnaţi – cum este exemplul guru-ului Maharaj-ji, venerat ca zeu de zeci de mii de oameni pe Astrodomul din Houston, în anii 70.

- Să adăugăm şi adaptarea seculară a unor ideologii, cum este cazul sectei marxiste Peoples Temple, a lui Jim Jones, asociată cu oribilul masacru din Jonestown, unde şi-au pierdut viaţa aproape o mie de oameni. Sau religiile „ştiinţifice” precum Christian Science sau Scientologia (sectă din care fac parte celebrităţi precum Tom Cruise). Multe mărturii vorbesc despre abuzurile şi escrocheriile din interiorul unor secte precum cea scientologică, cărora le cad victimă milioane de oameni.  

- Nu sunt apoi deloc de neglijat „ufologii”: tot felul de secte şi „religii” UFO care cred că extratereştrii vor salva lumea – sau care se închină chiar unor „zeităţi” extraterestre. Vorbim de un fenomen care include milioane şi milioane de oameni.

- Mergeţi printre figurile respectabile ale intelectualităţii şi lumii artistice din România sau de aiurea şi vedeţi câte „elite” veţi găsi care să nu fie interesate cel puţin de yoga, parapsihologie sau de vreo religie orientală foarte la modă; sau care să nu facă parte (uneori pe faţă, asumat) din vreo societate ezoterică sau ocultă (un exemplu aici).

- În sfârşit, „cireaşa de pe tort” sunt cei care se închină inteligenţelor artificiale. În Silicon Valley, fieful raţionalismului şi al ateismului, a luat de câţiva ani naştere o nouă sectă care venerează inteligenţa artificială (AI-ul). Secta se numeşte Way of the Future.

- Şi dacă tot vorbim despre “raţionalismul” lumii contemporane – cunoaşteţi pe cineva care să nu creadă în horoscop? Şi care să nu ia horoscopul ca pe un dat incontestabil?

Lumea nu începe în nici un fel să „dea cu flit” religiei. Dimpotrivă, cele mai moderne centre cosmopolite ale lumii, cum este Silicon Valley, sunt pline de îngeri şi de demoni, de mistere şi credinţe vechi şi de profeţi noi. Raţionalismul se sufocă şi se luptă mai mult decât oricând să supravieţuiască, în faţa noilor superstiţii, tinere şi viguroase; care au în mod paradoxal o putere de atracţie foarte mare mai ales în rândul clasei de mijloc şi a elitelor „raţionale” şi educate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

protector
15.10.2019, 13:25:52

Nu exista lipsa religiei. Nu exista om pe pamant care sa nu fie religios. Doar niste pietre pot sa fie fara credinta religioasa. Un om prin constructie este credincios . Iar satanistii sunt credinciosi prin structura psihiatrica pentru ca niciun om nu e atotstiutor deci inevitabil inseamna ca are o credinta.

-4 (8 voturi)
protector
15.10.2019, 13:35:22

Sintagma ca Secolul va fi religios sau nu va fi deloc e o porcarie occidentala o submediocrotate enorma. Corect este Secolul va fi ortodox sau altfel vor veni uraganele cutremurele si incalzirea globala care va distruge toti necredinciosii asa cum a constatat si Greta Thunberg, care are fata schimonosita deci e in legatura directa cu duhurile cele care stiu cel mai bine care e starea omenirii.

-5 (5 voturi)
protector
15.10.2019, 13:45:55

"Haideţi să vedem cum arată de fapt situaţia reală." Norocul este idolatrie. In Biblie exista zeul Moloch adica zeul norocului caruia i se jertfeau bebelusi intr-un cuptor ca restul familiei sa aibe noroc.

-5 (7 voturi)
protector
15.10.2019, 13:57:05

De exemplu Tandarei zice ca nu vrea sa sarute Sfintele moaste pentru ca nu pot sa mearga pe strada singure. Dar cand ii vede pe vecini ii ia in brate si ii pupa si ii venereaza: Hai noroc vecine. Deci pe cine crede ca fraiereste ?! Cum sa faca idolatrie la niste carnuri stricacioase supuse mortii doar pentru ca au motricitate si il incanta cum se misca, in schimb huleste Duhul Sfant din Moastele sfinte singurele care sunt vii prin Duhul datator de viata prezent in ele !

-6 (6 voturi)
Stefan din Nord
15.10.2019, 15:37:35

Duhul Sfant din Moastele sfinte singurele care sunt vii ? Mai aberezi mult aici de unul singur ?

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)