Bogdan Licu, aviz negativ din partea CSM. „Nu poţi să faci filaj cu 2 oameni. Îmi asum cazul Sorina“ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Secţia pentru procurori a CSM este aşteptată să dea luni avizul pentru numirea lui Bogdan Licu în funcţia de prim-procuror al Parchetului ICCJ. Update: CSM a avizat negativ numirea lui Bogdan Licu, cu patru voturi împotrivă, pentru votând doar de către ministrul Predoiu, Gabriela Scutea şi Codruţ Olaru.

UPDATE: „Procurorul Bogdan Licu a fost avizat negativ de Sectia pentru procuori din CSM pentru functia de prim adjunct al procurorului general al Romaniei. Au fost patru voturi împotrivă, pentru numirea lui Bogdan Licu votând doar ministrul Predoiu, Gabriela Scutea, proaspăt numită procuror general şi Codruţ Olaru.

Bogdan Licu şi-a expus proiectul managerial şi carieră profesională. El prezintă ce a făcut în ultima perioada, în care a ocupat funcţia de procuror general interimar, şi ce vrea să facă în perioada următoare, dacă o să fie numit în nouă funcţie.

“Având în vedere că am deţinut funcţii de conducere şi am condus interimar Parchetul General(…), am parcurs toată activitatea Ministerului Public, mai puţin DNA şi DIICOT. Având în vedere că proiectul este de aproape o lună pe site-ul CSM, sunt sigur că a fost analizat. (…) În calitate de interimar, pentru a da eficienţă şi pentru a verifica anumite aspecte(…)Am constat din păcate că în multe unităţi nu se mai ţinea serviciul de audienţă cu cetăţenii(…)În activitatea mea am dispus, anul trecut, mai multe controale în teritoriu. Lucrurile care s-au întâmplat m-au făcut să dispun acest lucru. (…) Am dispus mai multe controale privind cazul Caracal. Aplecându-mă acestui aspect al activităţii DIICOT am considerat că este necear să dispun la DIICOT un control de 5 ani cu privire la numărul de dosare efectuate în dosarele de trafic de persoane. Pe 6 august 2019 am dispus un control care să vizeze (…)modul de soluţionare a cauzelor din dosarele de trafic de personae. Este cel mai amplu control thematic din istoria Ministerului Public”, a declarat Bogdan Licu.

Licu: „Nu poţi să faci filaj cu doi oameni”

Fostul procuror general interimar a explicat că vrea să înfiinţeze la Parchetul General o singură structura de filaj şi interceptări, Serviciul Tehnic, care să deservească atât Parchetul General, cât şi DNA şi DIICOT: „În prezent, în Ministerul Public funcţionează trei astfel de servicii tehnice." Procurorul arată că în prezent parchetele obişnuite apelează la serviciul specializat al Poliţiei, dar procedura este una îndelungată. El a făcut trimitere la faptul că Poliţia Română este în subordinea Ministerului de Interne.

"Un serviciu tehnic la care să apeleze parchetul, în subordinea politicului, la un moment dat poate reprezenta o vulnerabilitate. Şi de aceea, eu sunt adeptul unui singur serviciu tehnic, unic, cu dotarea corespinzatoare şi cu personal calificat," spune Licu.

El a spus că în acest moment situaţia în ceea ce priveşte asigurarea serviciilro tehnice de filaj este severă. „Nu pot să fac multe declaraţii, având în vedere că este o şedinţă publică. Nu pot să vă spun ce probleme au cei de la DOS (Direcţia Operaţiuni Speciale) în acest moment. Nu poţi să faci filaj cu doi oameni, atâta spun”, a spus Licu, răspunzând unei întrebări ce privea numărul mic de mandate de ascultare, 97 în ultimele 18 luni.

Cazul Sorina: „Îmi asum tot. Poate nu am comunicat foarte bine atunci”

Cazul Sorina a fost unul de excepţie care l-a marcat, susţine Bogdan Licu, candidat la funcţia de prim adjunct al procurorului general.

„Cazul Sorina a fost un caz de excepţie, care pe mine m-a marcat. Îmi aduc aminte c au început să sune telefoanele. (…)Am constatat că era o doamnă procuror care a fost acolo. (..)În weekendul acela m-am documentat şi am constatat că tribunalul Mehedinţi respinsese o cerere de adopţie, ulterior a admis. (…)Am decis că este cazul să mă implic. Mai întâi am vrut să mă asigur că copilul este bine şi după am considerat că ar trebui făcută o reevaluare. (…)Au fost probleme de competenţă, s-a plimbat solicitarea de la o instanţă la alta. Îmi asum tot ce am făcut. Poate nu am comunicat foarte bine în acea perioadă. În media s-a prezentat ca un război, dar s-a uitat că la mijloc era un copil. Un copil care creştea de la 1 an în familia maternală. Un copil care a fost smuls brutal din sânul familiei maternale. Nu contest că va avea o viaţă mai bună, este clar, dar emoţional nu ştiu. (…)Familia adoptatoare a mai stat în România o lună. Au dus-o pe fetiţă în fiecare zi la psiholog. Eu sper că a înţeles ce i s-a întâmplat”, a afirmat Licu.

UPDATE Preşedintele Secţiei pentru procurori din CSM, Tatiana Toader, a anunţat că toate instituţiile care au făcut verificări în acest caz au transmis documentele.

„Eu îmi susţîn în continuare propunerea. Nu vreau să fac declaraţii suplimentare. Propunerea (de numire in această funcţie - n.red.) a fost făcută de o comisie din cadrul Ministerului Justiţiei," a precizat ministrul Predoiu.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Secţiei pentru procurori a CSM, care începe la ora 10:00, se află ”Avizarea propunerilor ministrului justiţiei de numire a domnului Bogdan Dimitrie Licu în funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doamnei Maria Magdalena Militaru în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doamnei Adriana Denisa Cristodor în funcţia de procuror şef Secţie – Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Interviul lui Bogdan Licu este programat în intervalul 10:00 - 11:30.

Propunerile de numire pentru ocuparea unor funcţii de conducere vacante în cadrul Ministerului Public, inclusiv nominalizarea lui Licu, au fost anunţate de Ministerul Justiţiei în 3 februarie.

În aceeaşi zi, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, întrebat în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa lui Bogdan Licu, că nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente care să stabilească dacă procurorul general interimar Bogdan Licu a plagiat. El a apreciat că ar fi greşit să se facă judecăţi în această privinţă, înaintea unui verdict dat de o instituţie a statului român.

Întrebat dacă Bogdan Licu respectă criteriile de integritate, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis a spus că doreşte oameni integri în justiţie, ministrul a răspuns: "Până la proba contrarie, toate propunerile respectă aceste criterii”.

În 9 februarie, Grupul civic Reset Iaşi a cerut Secţiei pentru procurori a CSM să nu avizeze numirea lui Bogdan Licu în postul de prim-adjunct al Procurorului General, din cauza acuzaţiilor de plagiat, a notelor obţinute la examenul de licenţă şi a cazurilor Sorina şi Caracal. Conform grupului, Licu a obţinut nota 5 la examenul de licenţă la Drept penal şi nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obţinut nota 5 la Limba română.

”În contextul audierilor din CSM anunţate pentru săptămâna viitoare, Reset adresează Secţiei de procurori a acestei instituţii o scrisoare prin care solicită să avizeze negativ propunerea de numire a dlui Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General”, anunţau reprezentanţii grupului.

”Bogdan Licu este implicat într-un caz de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, a cărui anchetă a blocat-o prin diferite tertipuri, iar după apariţia scandalului a cerut retragerea titlului de doctor şi a recunoscut că nu a fost „suficient pregătit”. De asemenea, dl Licu este acuzat că a plagiat un articol publicat într-o carte şi a plagiat şi în proiectul managerial cu care a candidat la funcţia de prim-adjunct al Procurorului General în 2013, conform investigaţiilor jurnalistei Emilia Sercan”, scriu cei de la Reset.

Această acuzaţie este asociată, în opinia lor, cu notele mici obşinute de acesta la bacalaureat, la Limba Română, dar şi la examenul de licenţă de la Facultatea de Drept.

”Dacă nu era de ajuns, sau poate în strânsă legătură cu cele de mai sus, dlui Licu pare să nu-i fi plăcut prea mult şcoala: a obţinut nota 5 la examenul de licenţă la Drept penal şi nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obţinut nota 5 la Limba română”, afirmă cei de la Reset Iaşi.

Ei îi reproşează lui Licu şi reacţia în cazurile Sorina şi Caracal.

” În cazul adopţiei Sorinei, după o îndelungă controversă cu autorităţile române, dl Licu a intervenit ca fata să nu plece din România, însă instanţa i-a respins solicitarea. Cazul Caracal, pe care dl Licu l-a gestionat din funcţia de Procuror General interimar, a relevat grave lacune şi semne de întrebare atât în ceea ce priveşte desfăşurarea anchetei, cât şi modul de comunicare”, consideră Reset Iaşi, subliniind că ”societatea are mari aşteptări din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei, dar şi de promotor al integrităţii şi profesionalismului în derularea actului de justiţie”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite