Semnal de alarmă tras de reprezentanţii pacienţilor: Viaţa bolnavilor, în pericol. 70 de medicamente riscă să dispară din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a făcut, miercuri, un apel public pe pagina sa de Facebook, trăgând un semnal de alarmă privind dispariţia din ţara noastră a 70 de mediamente, dintre care 18 nu au alternativă terapeutică.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor îşi exprimă îngrijorarea privind dispariţia din România a 70 de medicamente, din care 18 medicamente fără alternativă terapeutică, cu efect imediat în viaţa pacienţilor români. „Ministerul Sănătăţii anunţă public că există soluţii alternative, însă în găsirea acestora nu au fost consultaţi tocmai cei afectaţi direct de acestea: pacienţii. Ne întrebăm ce soluţii terapeutice alternative în beneficiul pacienţilor pot fi găsite pentru medicamentele care se numesc chiar aşa: medicamente fără alternativă terapeutică?”, arată Vasile Barbu, pe pagina sa de Facebook. 

Schimbarea tratamentului este o decizie cu consecinţe multiple asupra sănătăţii fizice şi psihice a persoanei care trăieşte cu o boală, iar această hotărâre trebuie să fie luată exclusiv de medic şi de pacient, mai spune Barbu. „Cu responsabilitate şi în cunoştinţă de cauză pentru felul în care o astfel de schimbare afectează viaţa pacientului care are nevoie de acest tratament. Pacienţii români au nevoie ca cele 70 de medicamente să rămână în farmacii iar tratamentul lor să nu fie întrerupt. Medicii şi societăţile profesionale trebuie să fie îi ei implicaţi în luarea acestor măsuri pentru că schimbarea tratamentului a zeci de mii de pacienţi este un lucru complicat, sensibil si necesită timp”, se mai arată în postare.

Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la proiecte legislative care pun în balanţă viaţa pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică şi împreună cu reprezentanţi ai pacienţilor şi ai medicilor să fie deschişi la găsirea de soluţii viabile care asigure un acces continuu la tratamentele necesare pentru fiecare pacient. 

         

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite