Separatoare pe E85. Una dintre cele mai bune veşti din ultima vreme

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
separatoare cu role

Bat şoseaua spre Moldova deja de nişte ani buni. Şi, aşa cum te-ai putea aştepta de la cea mai săracă zonă din ţară, este legată prin (relativ) cele mai proaste drumuri făcute vreodată.

Adică, în fine, drumuri proaste sunt peste tot, dar E85-ul Urziceni-Buzău-Focşani-Bacău-Suceava e foarte circulat şi, aşa cum probabil ştiţi, şi-a câştigat renumele de Drumul Morţii. Iar asta pentru că o bună bucată de vreme te păcăleşte că are două benzi când, de fapt, e numai una jumate, cealaltă fiind mâncată de vegetaţie, timp, lipsă de îngrijire şi, bănuiesc, o mulţime de alţi factori pe care nu-i cunosc. Aşa se face că mulţi şoferi, nervoşi ca urmare a faptului că nu pot depăşi pe această bandă şi jumătate, forţează peste linia continuă, iar rezultatul e previzibil. Şi nu e bine. Nu e bine pentru că astfel de probleme sunt preîntâmpinate în lumea civilizată cu separatoare de drumuri, de care lumea civilizată propriu-zis nici nu ar avea nevoie, teoretic, pentru că la ei drumurile sunt bune şi mişto, dar, na, civilizaţi fiind, uite că pun şi separatoare, tocmai ca să minimizeze orice şansă de accident. Ce să-i faci, aşa e cu decadenţii ăştia, care conspiră ca să-ţi ia suveranitatea şi să te facă sclavul lor, pe tine, vorba aia, care mii de ani ai fost independent şi gloria planetei Pământ: după ce că te fac sclav, te mai învaţă şi cum e cu civilizaţia.

Eu nefăcând însă parte dintre cei care suferă de pe urma acestei ocupaţii samavolnice, mă bucur pentru că, iată, am dat peste următoarea ştire: E85 va fi dotat cu separatoare. Şi nu oricum, ci pe role, o chestie şmecheră care îţi pune mai repede maşina la loc pe sensul de mers în caz de ieşire pe linia continuă şi care, ce să vezi! Va fi instalată în România în premieră, ca dovadă că, na, au totuşi dreptate şi ăştia cu grozăvia poporului român în felul lor, adică nu va fi orice separator, ci unul original, unic în lume, aşa cum se cuvine unui popor mândru şi brav, care doreşte să facă o declaraţie de independenţă faţă de Uniunea Europeană la fiecare proces verbal. În fine. Ajunge cu mişto-urile. Nu pot să nu mă bucur însă când văd că, odată o victoria de etapă repurtată cu ocazia referendumului, când PSD-ul a înţeles în sfârşit că sondajul ăla cu el la 25% e mult mai credibil decât părea iniţial, iată că ne putem apuca şi de alte treburi. Nu, acum pe bune, prieteni, dacă am rezolvat-o parţial cu asta, putem să ne apucăm şi de alte chestii prin România? Că mai sunt lucruri de făcut, cum ar fi, iată, accesorii de siguranţă la drumuri, mai mult săpun la baie, mai multă pastă de dinţi şi, în general, dacă mă întrebaţi pe mine, mai multă Europa.

Dar ca să revin la separatoare. Această invenţie la fel de importantă ca aerul condiţionat sau hârtia igienică este atât de necesară în România încât din acest moment voi milita pentru ea neobosit, zi şi noapte, sau la oricare dintre acele ore mici când omului îi stă mintea mai degrabă la somn. Şi nu doar pentru separatoare, ele sunt numai o chestiune simptomatică pentru cât de înapoiat este (încă) acest popor, ci pentru tot ceea ce înseamnă mai multă civilizaţie: săpun, aşa cum am spus, colectare selectivă, reciclare selectivă, tramvaie măcar de la începutul secolului XXI, dacă nu din anul în care ne aflăm, aşternuturi curate în spitale şi în general toate lucrurile de care avem, totuşi, nevoie, fără să ni se pară că în felul ăsta renunţăm la credinţă, sau la tradiţie, sau la mai ştiu eu ce. Pentru că una pur şi simplu nu o implică (sau exclude, depinde cum priveşti) pe cealaltă, oricât de greu le-ar părea unora de crezut asta. În cele din urmă însă, din fericire, poporul român nu va avea de ales. Se va civiliza şi el, mai greu, e drept, cu forţa, împins de la spate, tras cu camionul, iar toate acestea fără să fie nevoie să facă niciun pact cu diavolul.

P.S.: La ora care am început să scriu acest articol, un alt accident avea loc pe E85. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite