Serviciile medicale de bază se modifică. Explicaţiile Sorinei Pintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea

Pachetul de servicii medicale de bază - de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii - ar putea fi redus, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

În acest moment nu se ştie ce servicii ar putea ieşi din acest pachet şi dacă vor fi plătite de asiguraţi din buzunar. Noul pachet de bază ar urma să fie definit în urma negocierilor pentru normele de aplicare a contractului cadru cu Casa de Asigurări. Oricum parte dintre serviciile medicale din pachetul de bază, care ar trebui să fie, teoretic, gratuite pentru plătitorii asigurării de sănătate, sunt în acest moment gratuite doar pe hârtie deoarece românii scot bani din buzunar pentru diferite servicii medicale care figurează în pachet, din cauză că „s-a terminat plafonul" sau ar trebui să aştepte luni de zile pentru a fi programaţi la proceduri medicale gratuite, arată Hotnews. 

Sorina Pintea spune că odată cu pachetul de bază, de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii, ar urma să fie modificat şi pachetul minim de servicii medicale, care se adresează persoanelor neasigurate. "Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulţi pacienţi acces, dar în condiţiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment", a declarat Sorina Pintea la Radio Europa Liberă.

Modificarea pachetului de bază poate deveni primul pas către introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare, admite Sorina Pintea: "Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranţă este nevoie de asigurări suplimentare. Şi atunci vom începe să definim aceste lucruri." 

„Unde se mută analizele care urmează să fie scoase? În ce condiţii vor fi ele disponibile? Cum vor fi disponibile? Vreau aceste răspunsuri pentru pacienţii pe care îi reprezint. De fiecare dată când se scoate ceva de pe lista de compensate, noi, pacienţii, suntem speriaţi, pentru că de-a lungul timpului ne-am luptat să intre mai multe analize pe compensare”, spune Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania din Braşov 

Asta în timp ce Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanţă de Urgenţă ce introduce coplata serviciilor medicale private.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite