Societate

articolul anterior articolul urmator

Sfârşitul lumii (pe scurt)

62
27 Feb 2020 17:56:29
Radu Preda

Sociologii, antropologii, filosofii, dar nu mai puţin şi teologii au mult de lucru în aceste zile: observarea reacţiilor în faţa unui prezumat/real pericol, modul cum îşi pun oamenii şi guvernele problema, soluţiile pe care le găsesc. Sau nu.

Am văzut: consecventă sistemului politic şi ideologic, China a instaurat o adevărată teroare a binelui. Nimeni nu părăseşte zonele de carantină, nimeni nu iese din casă mai mult decât este necesar pentru primirea alimentelor, medicii cad de epuizare, iar pacienţii încă în viaţă aşteaptă pe holurile spitalelor alături de cei care au pierdut lupta. Una peste alta, apocalipsa pe chinezeşte se scrie sub ochii noştri. O întrebare fără răspuns: cum din Wuhan a plecat spre lume virusul? Este cineva responsabil/vinovat?

În Europa, Italia, dar acum şi Germania, îşi pun serioase probleme privind securitatea epidemiologică a populaţiei. Latini, fraţi ai noştri, italienii au acţionat cu sincope, amânări şi alte greşeli, până ce au pus la treabă carabinierii. Între timp, mii de potenţiali agenţi a virusului au plecat inclusiv spre România. Isterie, nemulţumiri, magazine golite, adunări anulate, dar, per ansamblu, situaţia pare să fie sub control în peninsulă. Iată, italienii au reuşit pentru moment să domine chestiunea.

La noi, spectacol macabru. În aceeaşi zi, la minut, s-au concentrat toate forţele neputinţei. Spre prânz, şedinţa CSAT-ului a adus în aceeaşi cameră (focar?) pe cei mai importanţi decidenţi ai statului. După: declaraţii liniştitoare, nu avem niciun caz etc. După-amiaza, consultări cu partidele pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Seara, confirmarea că, totuşi, avem un caz. Totul pe fundalul televiziv marcat de panică şi isterie. Singura continuitate: cel care ne spunea, la Colectiv, că totul este în ordine, ne linişteşte şi acum.

Între timp, accente grosolane de manipulare a potenţialului de criză: apelul la discernământ al Bisericii Ortodoxe a fost răstălmăcit, iar cineva implora să trecem la folosirea linguriţelor de unică folosinţă la Sfânta Împărtăşanie. Imagine deprimantă. Nici spectrul unui cataclism nu ne face mai coerenţi? O ţinem cu politichia noastră, ne facem socoteli de audienţă, ne urcăm pe val? Chiar dacă nu va veni sfârşitul lumii, modul cum reacţionăm arată în ce hal am ajuns. Adică rău. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

Tocorman
27.02.2020, 18:33:22

"Chiar dacă nu va veni sfârşitul lumii, modul cum reacţionăm arată în ce hal am ajuns. Adică rău." Da dar speram totusi ca sfarsitul lumii sa vina !

-4 (4 voturi)
Radu Mircea
27.02.2020, 18:55:42

# Apocalipsa va sosi in mod sigur cind la prima plimbare cu mortaciuni , dupa o coada epuizanta multimea de pupangioaice va avea interzis la giugiulit moastele . Ala-i sfirsitul lumii !!!

+5 (9 voturi)
Tocorman
27.02.2020, 18:40:50

Pai ideea e ca desi e semn cat se poate de clar de sfarsit de lume , se discuta orice dar nu despre Apocalipsa . De exemplu cand Lot a fost vizitat la Sodoma toti locuitorii cetatii discutau de oaspetii straini intrati in cetate . In loc sa-si dea seama ca le-a sunat ceasul. Ba mai mult, chiar nevasta lui Lot nu s-a putut rabda sa nu arunce o privire la ce li se intampla sodomitilor si din cauza asta s-a transformat in stana de piatra .

-3 (7 voturi)
Iulian Arion
27.02.2020, 20:05:26

"implora să trecem la folosirea linguriţelor de unică folosinţă la Sfânta Împărtăşanie" Sub sanctiune penala! Folosirea in public a acelorasi tacamuri trebuie sanctionata cu o luna inchisoare

+4 (6 voturi)
un motan intransigent
27.02.2020, 21:29:32

#Iulian Arion, Chiar daca zisa lui Berbeceanu deranjeaza, omul are dreptate. Cine se bizuie pe ideea ca argintul din care e confectionata lingurita de impartasanie e antimicrobian nu-si imagineaza ca ionilor de argint le trebuie, totusi, ceva timp ca sa actioneze antiseptic. La ritmul in care se face impartasania autosterilizarea linguritei e iluzorie. In afara de asta, pronia cereasca are si ea limitele ei in materie de epidemii. Mai bine copiem ideea papistasilor care impartasesc cu niste bistuiti inmuiati in vin. Tot impartasanie e dar fara risc infectios si nici nu-i forteaza Prea-Bunului bunavointa.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările