Sibiul interzice plasticul. Consiliul Judeţean dă undă verde la reciclare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: plasticutlery.com
FOTO: plasticutlery.com

Consiliul Judeţean Sibiu (CJ) a anunţat că în cadrul întâlnirilor de protocol şi la evenimente CJ vor fi interzise obiectele  de unică folosinţă din plastic. Un proiect de hotărâre, propus spre adoptare pentru şedinţa CJ Sibiu de la sfârşitul acestei luni, prevede şi ca instituţiile din subordine să nu mai folosească obiecte din plastic de unică folosinţă, iar din 2020 – acestea să fie interzise în tot judeţul, conform turnulsfatului.ro.

Propunerea vine după un raport de specialitate, realizat de Serviciul juridic şi contencios administrativ din cadrul CJ Sibiu şi are la bază „strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară” din decembrie 2015. Printre măsurile menţionate ulterior în planul de acţiuni al Comisiei Europene se numără „favorizarea materialelor plastice reciclate şi reutilizabile în achiziţiile publice”. Raportul a fost elaborat după o expunere de motive a preşedintelui CJ, Daniela Câmpean, iniţiatoarea acestui proiect de hotărâre, arată turnulsfatului.ro

„Având în vedere derularea de CJ Sibiu, alături de celelalte autorităţi şi instituţii implicate, a programului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, prilej cu care vor fi organizate o multitudine de evenimente culinare în cadrul cărora se vor folosi diverse produse de unică folosinţă, precum şi organizarea unor acţiuni de protocol ocazionate de acţiunile proprii ale autorităţii judeţene, apreciem implementarea, în limita competenţelor legal statuate, a unor măsuri de reducere a utilizării produselor de unică folosinţă din plastic, ca fiind oportună şi chiar necesară”, a argumentat Câmpean.

Secretarul şi consilierul juridic al judeului i-au dat dreptate preşedintelui CJ Sibiu: „Cu referire la problema supusă analizei, arătăm că legislaţia naţională stabileşte, în acord cu politicile europene în domeniu, măsurile necesare pentru protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea şi gestionarea deşeurilor, aşezând prevenirea şi  reciclarea la un rang de principii prioritare în cadrul legislaţiei naţionale şi politicii de prevenire a generării şi de gestionare a deşeurilor”, se menţionează în raportul de specialitate.

Astfel, în şedinţa de pe 30 mai a CJ Sibiu, dacă nu vor exista consilieri care să se opună acestui proiect de hotărâre, se va vota pentru interzicerea obiectelor de unică folosinţă din plastic în cadrul acţiunilor de protocol şi a altor evenimente organizate de instituţie, inclusiv de cele din subordine. Acestea urmează „să achiziţioneze şi să utilizeze exclusiv produse precum ambalaje, recipiente, veselă, tacâmuri şi alte asemenea obiecte şi accesorii de unică folosinţă, după caz, confecţionate din materiale reciclabile”.

Totodată, documentul mai prevede ca începând cu anul 2020 acestea să fie interzise complet în cadrul tuturor evenimentelor, programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate sau cofinanţate din bugetul local al judeţului Sibiu.

La începutul acestui an, când Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, oaspeţii evenimentului organizat în curtea Academiei Forţelor Terestre au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâţe. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite