Siguranţa la incendiu în clădiri: În doar 3 minute o cameră se poate face scrum. Cum ne protejăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompieri incendiu alba iulia

În fiecare zi, în Uniunea Europeană au loc 5.000 de incendii, 90% dintre ele în clădiri. 11 oameni îşi pierd vieţile în aceste evenimente nefericite şi alţi 190 sunt răniţi, conform Fire Safe Europe. Aproximativ 126 de miliarde de euro sunt pierdute anual în Europa din cauza focului, iar efectele asupra mediului înconjurător sunt dintre cele mai grave.

În România, au avut loc peste 40.000 de incendii la locuinţe, soldate cu circa 3.400 de persoane decedate sau rănite, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Trendul general este unul îngrijorător. Pe o parte, din cauza folosirii a tot mai multe materiale inflamabile pentru obiectele şi amenajările din casele noastre, focul se poate propaga într-o singură cameră în doar 3 minute. Prin comparaţie, timpul era 25 de minute în anul 1950. Pe de alta, creşterea nivelului de reabilitare termică a clădirilor poate creşte riscul de incendiu din cauza materialelor folosite şi a montajului neadecvat.

Semnalele de alarmă sunt trase de Coaliţia pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor, o entitate înfiinţată în 2018, cu scopul de a promova siguranţa la incendiu. Coaliţia a fost înfiinţată în parteneriat cu Fire Safe Europe, cea mai importantă organizaţie care luptă pentru siguranţa la incendiu a clădirilor la nivel european. 

Coaliţia susţine adaptarea legislaţiei naţionale şi respectarea regulilor deja existente pentru siguranţa la incendiu. În acest sens, în luna mai, Coaliţia pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor organizează conferinţa „Siguranţa la incendiu în clădiri: Despre protejarea vieţilor şi viitorul dezvoltării urbane”, organizată în parteneriat cu ziarul „Adevărul”.

Conferinţa tratează teme precum eficienţa energetică şi securitatea în faţa pericolelor focului, armonizarea nevoilor unor clădiri moderne cu cele ale unei protecţii crescute la incendiu şi armonizarea contextului legilativ intern cu cel al Uniunii Europene şi măsuri necesare pentur reducerea numărul victimelor şi pagubele materiale. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite