Societate

articolul anterior articolul urmator

Simptomele care deosebesc infecţia cu noul coronavirus de o altă afecţiune respiratorie

11
26 Feb 2020 17:46:05
Autor: Simona Chirciu
COVID-19 şi gripa au simptome asemănătoare. FOTO: Shutterstock
COVID-19 şi gripa au simptome asemănătoare. FOTO: Shutterstock

Momentan, peste 75.000 de persoane sunt bolnave de noul coronavirus iar peste 2.700 au murit din această cauză. Pe de altă parte, câteva zeci de milioane de oameni sunt bolnavi de gripa sezonieră, iar peste 75.000 au decedat în acest sezon.

Specialiştii europeni arată că gripa şi COVID-19 au simptome asemănătoare însă sunt diferite în ceea ce priveşte gravitatea şi rata de răspândire. Noul coronavirus este asemăntor din punct de vedere genetic cu Sindromul Respirator Acut (SARS) din 2003, arată Centrul European pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie, agenţie a Uniunii Europene.

Coronavirus (COVID-19) şi gripa: simptome asemănătoare şi diferenţe 

 
În ceea ce priveşte gripa, tabloul simptomelor este unul complet: febră, tuse, frisoane, durere în gât, dureri musculare, dureri de cap, nas înfundat, oboseală şi uneori, vărsături şi diaree, conform Centrului European. În ceea ce priveşte COVID-19 însă, specialiştii nu cunosc toate elementele. Cele mai comune simptome sunt febra, tusea, dureri musculare, oboseală şi probleme de respiraţie şi scurtarea respiraţiei. Doar o mică parte din bolnavi acuză dureri în gât sau le curge nasul şi un procent şi mai mic a avut diaree, ameţeli şi vărsături. 
 
Apoi, bolnavii de gripă clasică îşi revin în mai puţin de două săptămâni, iar în cazul în care se agravează, dezvoltă complicaţii precum pneumonia. În schimb, cei care sunt infectaţi cu COVID-19 şi nu se tratează fac pneumonie acută, sindrom respirator acut sever, nu mai pot respira, fac şoc septic iar organele încep să nu mai funcţioneze optim sau cedează, ducând la deces. 
 
Deoarece virusurile respiratorii au simptome similare, sunt dificil de diferenţiat doar în baza simptomelor, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Momentan, gripa sezonieră a provocat mai multe decese decât COVID-19, deoarece cel din urmă este influenţat de vârstă şi sistemul imunitar, printre alţi factori. Apoi, în ceea ce priveşte transmiterea gripei clasice şi coronavirusului, gripa are valoarea 1,3 însă pentru coronavirus nu s-a putut stabili încă, dar cercetători din Anglia arată că valoarea ar fi 2,2, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată poate îmbolnăvi în medie, încă 2,2 persoane. 
 

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Recomandările standard ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a reduce expunerea şi transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor şi a căilor respiratorii şi practicile alimentare sigure:
Este recomandat să vă spălaţi pe mâini după ce aţi tuşit sau strănutat, când îngrijiţi o persoană bolnavă, înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor, înainte de masă, înainte şi după folosirea toaletei, după ce aţi atins sau mângâiat un animal sau după ce aţi dus gunoiul.
Evitaţi pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra şi tuşesc. Mergeţi la medic dacă aveţi febră, tuşiţi şi aveţi dificultăţi de respiraţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Tomescu Tom
26.02.2020, 18:07:59

Încet ...încet ...sub presiunea opiniei publice , începeți să spuneți adevărul ... :))) Până la urmă ..e tot o gripă .. chiar mai slabă decăt cea sezonieră .. gripa cea de toate zilele , cu care suntem obișnuiți ... aia veche de când lumea ... :)))) . Precizați vă rog ...atunci când prezentați numărul victimelor , sau a celor suferinzi de gripă , că este raportat la întreaga populație a planetei ..

+3 (5 voturi)
gigione deladolj
26.02.2020, 19:15:48

Mincati bine, odihniți va suficient și vitaminizati va! Trecem noi și peste asta!

-2 (2 voturi)
LochRoagPM
26.02.2020, 23:30:50

Dragi diasporezi votatouri din Italia! Dacă tot vă întoarceți în țara natală pe care tot o denigrați că vă pute urât, Vă rog frumos să treceți și pe la Președintele mieu și să-l îmbrățișați cu muuuultă dragoste.

-4 (4 voturi)
Garcea
26.02.2020, 23:38:45

Incet incet incep sa ma intreb care e schema subterana cu isteria asta. Adica: gripe sint anual Am senzatia ca niste indivizi vor sa miste piata, sa inchida niste fabrici si sa faca loc altora sau sa se joace cu pretul produselor. magazine inchise in Italia....asta deja e motul la aberatie. masti si vaccine...nu?...toate pe bani. asa ca eu zic urmatoarea chestie: daca virusul nu rezista la caldura, sa-i dam caldura si am rezolvat chestia cu $0 dolari...adica pe gratis. O sendinta la o sauna si problema e rezolvata. https://www.sunspa-sauna.com/wp-content/uploads//2015/11/Alpha-Sauna-Chaleur-de-Luxe-Hoek.png Dar cine isi trage banul dintr-o chestie free? Asta e problema...asa ca haideti sa ne panicam si sa le cumparam BS-urile:))...sa contruim spitale dedicate sa aruncam cu banul public in stinga si-n dreapta.

+1 (1 vot)
tudor gheorghe
27.02.2020, 09:26:11

"în ceea ce priveşte transmiterea gripei clasice şi coronavirusului, gripa are valoarea 1,3 însă pentru coronavirus nu s-a putut stabili încă, dar cercetători din Anglia arată că valoarea ar fi 2,2" Curat murdar coane Fanica.Pai daca nu s-a putut stabili cum au aratat ca are valoarea 2,2?

Vezi toate comentariile (11)