Simptomele care deosebesc infecţia cu noul coronavirus de o altă afecţiune respiratorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COVID-19 şi gripa au simptome asemănătoare. FOTO: Shutterstock
COVID-19 şi gripa au simptome asemănătoare. FOTO: Shutterstock

Momentan, peste 75.000 de persoane sunt bolnave de noul coronavirus iar peste 2.700 au murit din această cauză. Pe de altă parte, câteva zeci de milioane de oameni sunt bolnavi de gripa sezonieră, iar peste 75.000 au decedat în acest sezon.

Specialiştii europeni arată că gripa şi COVID-19 au simptome asemănătoare însă sunt diferite în ceea ce priveşte gravitatea şi rata de răspândire. Noul coronavirus este asemăntor din punct de vedere genetic cu Sindromul Respirator Acut (SARS) din 2003, arată Centrul European pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie, agenţie a Uniunii Europene.

Coronavirus (COVID-19) şi gripa: simptome asemănătoare şi diferenţe 

În ceea ce priveşte gripa, tabloul simptomelor este unul complet: febră, tuse, frisoane, durere în gât, dureri musculare, dureri de cap, nas înfundat, oboseală şi uneori, vărsături şi diaree, conform Centrului European. În ceea ce priveşte COVID-19 însă, specialiştii nu cunosc toate elementele. Cele mai comune simptome sunt febra, tusea, dureri musculare, oboseală şi probleme de respiraţie şi scurtarea respiraţiei. Doar o mică parte din bolnavi acuză dureri în gât sau le curge nasul şi un procent şi mai mic a avut diaree, ameţeli şi vărsături. 

Apoi, bolnavii de gripă clasică îşi revin în mai puţin de două săptămâni, iar în cazul în care se agravează, dezvoltă complicaţii precum pneumonia. În schimb, cei care sunt infectaţi cu COVID-19 şi nu se tratează fac pneumonie acută, sindrom respirator acut sever, nu mai pot respira, fac şoc septic iar organele încep să nu mai funcţioneze optim sau cedează, ducând la deces. 

Deoarece virusurile respiratorii au simptome similare, sunt dificil de diferenţiat doar în baza simptomelor, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Momentan, gripa sezonieră a provocat mai multe decese decât COVID-19, deoarece cel din urmă este influenţat de vârstă şi sistemul imunitar, printre alţi factori. Apoi, în ceea ce priveşte transmiterea gripei clasice şi coronavirusului, gripa are valoarea 1,3 însă pentru coronavirus nu s-a putut stabili încă, dar cercetători din Anglia arată că valoarea ar fi 2,2, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată poate îmbolnăvi în medie, încă 2,2 persoane. 

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Recomandările standard ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a reduce expunerea şi transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor şi a căilor respiratorii şi practicile alimentare sigure:

Este recomandat să vă spălaţi pe mâini după ce aţi tuşit sau strănutat, când îngrijiţi o persoană bolnavă, înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor, înainte de masă, înainte şi după folosirea toaletei, după ce aţi atins sau mângâiat un animal sau după ce aţi dus gunoiul.

Evitaţi pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra şi tuşesc. Mergeţi la medic dacă aveţi febră, tuşiţi şi aveţi dificultăţi de respiraţie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite