Societate

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii Sanitas pichetează din nou Guvernul. Ce revendicări au salariaţii din sistem

1
10 Nov 2020 06:14:20
Autor: News.ro
Protest Sanitas, FOTO News.ro
Protest Sanitas, FOTO News.ro

Sindicaliştii Sanitas pichetează din nou, marţi, sediul Guvernului, acţiunea urmând a continua până la rezolvarea solicitărilor adresate Ministerului Sănătăţii şi Guvernului. Sindicaliştii s-au întâlnit luni cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Potrivit Sanitas, în încercarea de rezolvare a problemelor cu care se confruntă salariaţii sistemului sanitar, membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas din România s-au întâlnit luni, cu Nelu Tătaru - Ministrul Sănătăţii.

Principalele teme de discuţie au fost:

- Aplicarea sporului de până la 30% pentru toată perioada în care va fi prelungită starea de alertă. În acest sens Federaţia SANITAS a solicitat elaborarea unei ordonanţe de urgenţă cu consultarea partenerilor sociali.

- Aplicarea unitară şi continuă a sporului de epidemie în toate unităţile nominalizate în Ordinul M.S. nr. 555/2020, pentru toţi salariaţii care îndeplinesc condiţiile de acordare. Federaţia SANITAS a solicitat, de asemenea, elaborarea unui act normativ (hotărâre de guvern) cu consultarea partenerilor sociali.

”În ceea ce priveşte creşterea salariilor tuturor angajaţilor la nivelul anului 2022, începând cu 1 ianuarie 2021, precum şi aplicarea sporurilor la salariul actual, Ministrul Sănătăţii ne-a asigurat că a transmis impactul bugetar atât Ministrului Finanţelor Publice cât şi Primului-ministru. Celelalte solicitări ale Federaţiei SANITAS sunt de competenţa Guvernului, motiv pentru care aşteptăm în continuare următoarea întâlnire patronată de Premierul Ludovic Orban, cu participarea reprezentanţilor ministerelor de resort şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a transmis Sanitas.

Până la materializarea angajamentelor, Federaţia Sanitas continuă protestele anunţate în urmă cu o săptămână, iar marţi pichetează din nou sediul Guvernului.

Federaţia SANITAS continuă să solicite:

1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.

2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.

3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

4. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial

5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

În repetate rânduri, sindicaliştii s-au plâns de epuizare, după aproape 9 luni de pandemie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Davide Isa
10.11.2020, 07:25:31

Vad ca iar iesiti in strada doar pentru sporuri si salarii. Dar cum ramane cu revendicari privind starea spitalelor devenite lagare de exterminare? Cum ramane cu infectiile nozocomiale si cu furturile din spitale (de la medicamente si dezinfectanti pana la hartia igienica destinata pacientilor)?! Cum ramane cu aroganta voastra fata de pacienti, cu medicii spagari si cu cei incompetenti?! Cum ramane cu tratamentul inuman, cu agresivitate voastra verbala si cu nerespectarea drepturilor pacientilor, care va platesc salariile si sporurile?! Vorbiti despre " epuizare", ca si cand v-a obligat cineva sa va alegeti acest job. Cati oameni de la privat, care muncesc si 12 ore pe zi (uneori pe un salariu de mizerie si in frig, nu ca voi, la cardurica) , s-au plans de " epuizare"?! Nu v-ar fi rusine, ipocritilor! Si sa va plangeti de " epuizare" .

Modifică Setările