Sindicalistul Vasile Marica comite un şantaj reuşit la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marica, abia sosit de la Constanţa, prelua în 2010 conducerea grevei spontane de la Ministerul Finanţelor
Marica, abia sosit de la Constanţa, prelua în 2010 conducerea grevei spontane de la Ministerul Finanţelor

Liderul sindical Vasile Marica a ameninţat cu proteste ale vameşilor dacă unele operaţiuni de colectare de taxe sunt transferate de la Vamă.

O intenţie de reformare a sistemului vamal a fost abandonată de către Guvern ca urmare a unui şantaj exercitat de către liderul sindical al vameşilor, Vasile Marica. Acesta din urmă şi-a instigat sindicaliştii să protesteze dacă Ministerul Finanţelor îşi va duce la bun sfârşit intenţia de a transfera unele operaţiuni de colectare a accizelor şi a altor taxe de la Vamă la alte autorităţi, ca urmare a slabei colectări. În urma presiunilor sindicale, şeful Vămilor a semnat un protocol cu sindicaliştii, prin care aceştia din urmă se angajează să-şi facă datoria.

Ungureanu ridică sabia

Povestea a început la 10 zile după numirea în funcţia de premier a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta participa, pe 17 februarie, la o şedinţă a Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. A făcut atunci un lucru care va duce probabil la multe convulsii în sistemele considerate de români ca fiind printre cele mai corupte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV): a fixat un criteriu de performanţă şi un termen pentru îmbunătăţirea colectării de taxe şi impozite la bugetul statului.

Astfel, în 60 de zile, i-a provocat Ungureanu, toate instituţiile implicate în combaterea evaziunii fiscale trebuie să aducă la bugetul de stat un total de 1,5% din PIB, adică vreo 2 miliarde de euro. O sumă modestă, ţinând cont că România are un grad de colectare de numai 33%. În caz contrar, ameninţa premierul, va „acţional chirurgical", după cum s-a exprimat de curând, şi va demite „de la ministru, până la ultimul secretar de stat şi până la directorii de deconcentrate".  Momentul zero, de la care a început să ticăie ceasul şefilor respectivi, 17 februarie.   

Extremă urgenţă

Imediat după şedinţă, în Ministerul Finanţelor s-a declanşat alarma generală. Aflăm asta dintr-o comunicare a lui Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Funcţionarilor Publici „Sed Lex", cunoscut publicului ca liderul ultramediatizat al vameşilor. „Joi (17 februarie - nota redacţiei), vineri şi astăzi, 20 februarie, au avut loc mai multe întâlniri, atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi ANV privind îmbunătăţirea colectării de taxe şi impozite la bugetul de stat", spunea Marica. În toate discuţiile, „Vama a beneficiat de o atenţie deosebită din partea primului ministru şi a ministrului Finanţelor".  

Viorel Comăniţă,  şeful Vămilor, se bazează pe sindicalişti ca să-şi îndeplinească misiunea Foto: mediafax



Tot din comunicarea către subalterni a lui Marica aflăm că au fost convocate şi sindicatele în dispozitivul antievaziune băgat în trepidaţii de Ungureanu: „După întâlnirea care a avut loc la Ministerul Finanţelor Publice, unde ni s-a cerut să ne implicăm în îmbunătăţirea colectării veniturilor, au avut loc discuţii şi la ANV...".

„Sprijin reciproc"

Discuţiile s-au finalizat la 29 februarie, printr-un document semnat între şeful ANV, Viorel Comăniţă, şi Vasile Marica, în calitatea sa de preşedinte al Sindicatului Naţional Vamal Unirea. Un protocol ce sugerează că România este ţara unde instituţiile statului sunt atât de slabe încât este nevoie de protocoale cu sindicatele pentru ca angajaţii să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi. Cel puţin, asta se întâmplă la Vămi. În numai cinci rânduri, cei doi stabileau că „se vor sprijini reciproc pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul statului".

Cum anume se va întâmpla asta concret rămâne un mister. Într-o primă discuţie, Marica a explicat: „Să facem schimb de informaţii. Să le spunem unde sunt probleme, oamenii să le aducă la cunoştiinţă că se întâmplă ceva într-o parte, de-astea". Întrebat dacă vameşii nu ar trebui să facă asta în virtutea contractului de muncă şi a fişei postului, Marica a devenit mai întâi evaziv: "Păi, la sindicat vin oamenii să spună că nu mai sunt bani de pixuri, de exemplu", după care, agasat, a refuzat să mai discute: „Ce treabă are contribuabilul cu protocolul nostru? De ce trebuie să ştiţi ce-i cu protocolul ăsta?"

Cum s-au desfăşurat negocierile şi ce promisiuni şi-au făcut cele două părţi, Comăniţă şi Marica, aflăm dintr-o altă comunicare a sindicalistului. Ea a fost trimisă la 1 martie şi le anunţa membrilor simpli victoria încheiată prin  Protocol. Sindicalistul spune că ministerul şi ANV au ameninţat cu reducerea salariilor, transferarea accizării şi altor servicii din Vamă către alte autorităţi şi cu disponibilizarea a circa 900 de persoane din sistemul vamal.

Angajament  de sindicalist

Pentru ca toate astea să nu se întâmple, vameşilor sindicalişti li se cerea doar să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi: „În schimbul păstrării actualelor atribuţii ale ANV, dar şi a locurilor de muncă şi a veniturilor suplimentare introduse în salariu în urma acţiunii de protest din 2010 (Sindicatul - n. red.) s-a angajat să colaboreze cu conducerea ANV pentru îmbunătăţirea colectării".

Nu am reuşit să aflăm dacă aceste ameninţări au existat cu adevărat, întrucât Viorel Comăniţă a refuzat să discute la telefon şi a lipsit de la întrevederea pe care a fixat-o cu reporterii „Adevărul", pe motiv că a fost chemat la minister. Până la închiderea ediţiei nu am primit nici răspunsurile la întrebările adresate pe e-mail.

Post negru la şpăgi

Un vameş care îşi doreşte anonimatul ne-a oferit o interpretare pe înţelesul tuturor a lucrurilor nespuse din Protocol: două luni nu se ia nicio şpagă, se munceşte cu adevărat, premierul Ungureanu va fi fericit că i-a ieşit procentul de 1,5%, Comăniţă îşi păstrează postul, Marica îşi consolidează poziţia de lider sindical şi nu-şi pierde oamenii care au funcţii de conducere în vămi. Toată lumea este fericită.

Avertisment

Într-una dintre comunicări, Marica are un mesaj pentru vameşii neînregimentaţi: „Rugăm liderii să încerce să-i conştientizeze pe cei care nu sunt membri de sindicat că nu vom putea să susţinem financiar case de avocaţi importante pentru a ne apăra interesele, dacă nu ne solidarizăm".

Viorel Comăniţă,  şeful Vămilor, se bazează pe sindicalişti ca să-şi îndeplinească misiunea p Foto: mediafax
info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite