Societate

articolul anterior articolul urmator

„Sistemul“, bată-l vina…

7
2 Apr 2020 10:23:34
Ancelin Roseti

Auzim adesea (acum, în vreme de "holeră", zilnic şi toată ziua) că "sistemul este de vină". Fireşte că această constatare este cât se poate de adevărată, dar, în acelaşi timp, şi cât se poate de retorică.

Ia să judecăm puţin şi să vedem, vorba unui personaj din "Cel mai iubit dintre pământeni", cine ”mă-sa-n cur” e acest "sistem"! Simplu, lăutăreşte, pe o singură voce: acest sistem este starea de lucruri creată şi menţinută/alimentată de toţi acei numiţi "oameni politici", care s-au perindat pe la cârma ţării din '90 încoace, votaţi şi susţinuţi de noi (care nu suntem altceva decât "puterea lor" ― restul, funcţii, instituţii, legi etc. sunt pârghii de exercitare a puterii), în funcţie de simpatii, pentru a ne satisface hatârul, mofturile, care coincideau cu hatârurile şi mofturile lor, de altfel. Astfel, toţi doream "schimbare", da!, dar să ne schimbăm unii cu alţii, adică "să mai fim şi noi", "să mai avem şi noi", " să mai beneficiem şi noi", " să se mai spună şi despre noi" ş.a.m.d., ce dacă suntem la fel sau chiar mai răi, mai incompetenţi, mai corupţi decât ceilalţi! Or, pentru a ne satisface mofturile, i-am votat pe unii şi pe alţii. Atunci când un politician a pus piciorul în prag, într-un domeniu sau altul, a fost debarcat. De cine? Chiar de mulţimea care dorea "dreptate, adevăr, competenţa" şi care, pentru instaurarea acestora, urmă să fie pusă "pe liber". Toţi doreau egalitate în faţa legii, dar numai când această egalitate le era în avantaj, altminteri, nu! ― votând, fireşte, partidul care nu avea astfel de "năravuri". Toţi doreau "jos nepotismul, şpaga, impostura, pilele etc.", da!, dar ale celorlalţi, ale lor să rămână sus. Toţi vor, de pildă, anularea salariilor şi pensiilor speciale, dar ale celorlalţi ― ei să rămână tot "speciali". Pe toţi ne deranjează ”specialii”, dar dacă suntem şi noi declaraţi "speciali", iată că nu ne mai deranjează şi "într-adevăr, aceştia (politicienii) fac ceva pentru ţară". (În treacăt fie spus, un judecător care era/este împotriva "specialilor" politici, el fiind "special" magistrat, m-a şters imediat din listă sa de prieteni pe facebook, după ce am spus că acei cu salarii şi pensii speciale, ar trebui să aibă şi pedepse speciale, atunci când calcă pe bec. Imaginati-vi-l în Parlament, la o adică, atunci când trebuie să-şi voteze pensii, salarii, drepturi, avantaje.) Şi iată că am ajuns la politicieni. Cine sunt ei? Sunt cumva aduşi de pe lună? Nu! Sunt oameni dintre noi, iar despre noi am aflat deja cum suntem.

Acest virus, fiind o chestiune de viaţă şi de moarte, a ridicat vălul ce acoperea sistemul de sănătate, dezvăluindu-i starea avansată de descompunere în care se află. Dacă ar exista un astfel de "virus" şi pentru educaţie, şi pentru poliţie, şi pentru justiţie, şi pentru cultură, şi pentru celelalte domenii ale societăţii, s-ar putea vedea imediat degringolada societăţii în care trăim, putreziciunea ei ― iar cei vinovaţi suntem noi. Noi suntem "sistemul", fiindcă acest "sistem" e chiar mentalul nostru. Pentru a schimba "sistemul" e musai, aşadar, să ne schimbăm. Şi câţi sunt dispuşi s-o facă? Aşa că hai s-o lăsăm mai uşor cu "lacrimile". Dacă nu mă înşel, acei care îşi taie singuri creanga de sub picioare se numesc într-un fel. Haideţi să privim în oglindă şi să-i numim. Câţi au curaj? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Vanatorul/d.c.
2.04.2020, 10:47:57

(Motto: in tara Noii Securitati si a „plantaților” acesteia in cele mai inalte functii in statul roman si in institutiile sale, tara in care este posibil tot inimaginabilul din primele zile de dupa Revolutia din dec 1989, tara in care largi categorii de oamenii (indiferent de nivelul lor cultural si profesional) mint fara nicio tresarire de..constiință si se lasa mintiti cu tampă comoditate si placere, o țară tinuta in loc de ceea ce, datorita politicienilor si rândașilor lor mediatici cu sau fara titluri si fasoane academice, toti avand aceesi mentalitate fanariota inoculata si iobagimii lor digitali si electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa.) Va lamentati ca sunteti saraci, ca muriti cu zile prin spitale, ca sunteti batjocoriti de politicieni si de oamenii lor, de functionarii publici care se cred mici Dumnezei si care va trateaza ca pe niste nimicuri prin zecile de mii de birouri apartinand institutiilor statului roman, va ofensati ca celelalte state europene va privesc ca pe somalezii Europei si va trateaza ca atare supunându-va la tot felul de nedreptati si umilinte..! Ei bine, nu aveti nici un drept sa faceti asta..! Traiti si aveti ceea ce v-ati dorit si ati votat timp de aproape 30 de ani..! Nu americanii, nu europeni din Vest, nu klingonienii sau romulanii i-au votat mereu pe candidatii celor doua mafii nationale (PSD si PNL), mafii care si-au impartit frateste monopolul postedecembrist avut pe jafuri, devalizari, pe mânarii legislative, pe tradarea intereselor nationale, pe batjocorirea voastra, pe aducerea Romaniei la statutul de ”ultima gaina” a UE..! Voi i-ati votat mereu, voi cu mana voastra ati facut-o..! Vreti sa traiti in continuare asa..? Ok, votati in continuare candidatii celor doua mafii nationale, e dreptul vostru..! Insa ciocu mic si nu mai dati vina pe altii pentru toate mizeriile care vi se intampla si pentru felul in care sunteti priviti si judecati..! Sunteti ceea ce votati, si cu asta basta..!

0 (2 voturi)
Lucifer
2.04.2020, 10:55:07

Dulce ca mierea este solda de mercenar.

Utilizator Adevărul
2.04.2020, 11:25:57

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
2.04.2020, 10:52:32

Corect, dar tardiv, răul există şi societatea/ populaţia nu a găsit timp de 30 de ani vaccinul corespunzător. Acum, văzând cum stau lucrurile prin guverne, prin sistemul de justiţie, prin sistemul de sănătate, prin sistemul de învăţămât, etc ne mirăm ipocrit: asta e ţara pe care am construit-o? Fiindcă, da, TOŢI, ne-am bătut joc de propria noastră ţară.

Depeter
2.04.2020, 10:54:07

Covid-19 mananca ciuma Rosie! O sa cada linie dupa linie: sanatatea , invatamantul, administratia, justitia, poli... Pai uite ca politicul cand se va vedea cu veniturile cangrenate orí va avea vaccinul si totul revine la anormalul normal, orí virusul nu mai e asa de rau si ne obliga sa revenim la anormalul normal de mereu. Daca ar fi o Turtucaia, un dezastru care sa ne faca o resetare a natiei. Dar nu cred. Propaganda ia explica ca mor numai raii si sistemul poate continua.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările