Societate

articolul anterior articolul urmator

Site-ul medicamente-lipsă.ro, un instrument util pentru pacienţi, dar şi pentru verificarea farmaciilor şi distribuitorilor

0
13 Oct 2016 20:25:58
Autor: Nicoleta Onofrei
Faramciile şi distribuitorii de medicamente sunt monitrizaţi indirect pe site-ul de sesizări al medicamentelor lipsă
Faramciile şi distribuitorii de medicamente sunt monitrizaţi indirect pe site-ul de sesizări al medicamentelor lipsă

Platforma lansată miercuri de Ministerul Sănătăţii, prin care pacienţii, medicii şi farmaciştii pot sesiza medicamentele care lipsesc de pe piaţă, a înregistrat peste 100 de reclamaţii în primele 24 de ore. Site-ul este util şi pentru că oferă informaţii despre modul în care distribuitorii de medicamente sau farmaciile îşi fac treaba, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Ministerul Sănătăţii a lansat miercuri site-ul www.medicamente-lipsa.ro, pe care oricine poate reclama lipsa unui medicament de pe piaţa românească. În puţin peste 24 de ore, numărul sesizărilor punctuale legate de lipsa anumitor medicamente a depăşit 100.
 
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, susţine că platforma este binevenită întrucât culege informaţii despre stocul de medicamente,  dar şi legate de trasabilitatea medicamentelor în ţară şi de modul în care distribuitorii şi farmaciştii îşi fac treaba. 
 
„Ministerul Sănătăţii poate vedea dacă distribuitorii dintr-o anumită zonă îşi fac treaba, dacă farmaciştii solicită medicamente. Unele farmacii s-au obişnuit să aibă activitate restrânsă pe anumite patologii, nu fac eforturi să aprovizioneze pe toate patologiile, iar distribuitorii au farmacii preferate şi distribuie doar acolo anumite tipuri de medicamente, farmacia respectivă fiind chiar unic distribuitor, deşi legea obligă să fie mai mulţi distribuitori”, explică preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.
 
Acesta a subliniat că platforma poate veni în ajutorul farmaciilor individuale, de la ţară, care uneori nu au un distribuitor în spate şi fac eforturi pentru a face rost de medicamente.
Barbu susţine că în România sunt şi probleme legate de lipsa a circa 400 de medicamente, explicând totodată că unele au înlocuitori, dar care nu înlocuiesc 100 la sută medicamentul prescris.
 
Se ieftinesc în trepte medicamentele
 
Ministerul Sănătăţii a anunţat totodată şi ieftinierea în trepte a medicamentelor pentru care patentul a expirat. 
„Politica de preţ din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România şi atunci tratamentele dispar din farmacii şi spitale. Ca să protejăm pacienţii români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieşite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an şi 15% în al treilea an”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările