Societate

articolul anterior articolul urmator

Situaţia aprovizionării cu medicamentul folosit în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19. Câteva mii de flacoane urmează să fie livrate

1
22 Sep 2021 11:59:59
Autor: News.ro
Cseke Attila, afirma, marţi, că în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă Tocilizumab lucru care nu este real.FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Cseke Attila, afirma, marţi, că în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă Tocilizumab lucru care nu este real.FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii prezintă situaţia aprovizionării spitalelor cu medicamentul Tocilizumab, care se utilizează în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19. În perioada următoare, vor fi furnizate, gratuit, 2.000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl şi 6.436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienţi cu forme severe de boală.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii, instituţia a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalităţi: în perioada august 2020 - iunie 2021, prin repartiţie gratuită către spitale şi din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021, prin repartiţia unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziţioneze direct de la producător (conform tabelului)

„În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziţionate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

El a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală şi că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient.

Potrivit MS, conform legislaţiei în vigoare, în cadrul unităţilor sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu COVID-19 în perioada stării de alertă.

„La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziţia de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl şi 6436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienţi cu forme severe de boală", mai scrie în comunicatul MS.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, marţi, că în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă Tocilizumab, medicament folosit pentru pacienţii de coronavirus în stare gravă, lucru care nu este real. Ministrul susţinea că spitalele nu l-au cumpărat, deşi aveau această posibilitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
22.09.2021, 13:24:09

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările