Situaţie dramatică la Unităţile de Primiri Urgenţe din toată ţara. Pacient: E ca în război! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook - Laurenţiu Ivanovici
FOTO Facebook - Laurenţiu Ivanovici

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a publicat duminică un videoclip, pe o reţea de socializare, în care prezintă situaţia dificilă, din Unitatea de Primiri Urgenţe, care se datorează creşterii numărului de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus care necesită internare pe Secţiile de ATI.

„În acest video este prezentată situaţia din UPU Braşov, în data de 9 aprilie 2021. Din păcate, aceasta nu este o situaţie singulară, ci este realitatea în care se află toate UPU-urile din ţară. Tocmai din acest motiv, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a realizat scurte video-uri în mai multe Unităţi de Primiri Urgenţe din Bucureşti şi din ţară, pentru a prezenta situaţia dificilă existentă la nivelul departamentelor de urgenţă, ca urmare a creşterii numărului de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus care necesită internare pe Secţiile de ATI“, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Potrivit sursei citate, majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii şi grave. 

Totodată, principala problemă identificată este aceea că pacienţii ajung târziu la spital, deşi aveau simptome sugestive de cateva zile.

Duminică, 11 aprilie 2021, un număr de 635 de pacienţi erau asistaţi în cadrul Unităţilor de Primiri Urgenţe, la nivel naţional. 

Relatări din materialul video: 

„Oameni ca mine care aşteaptă din clipă în clipă, poate, să plece din lumea asta“, spune unul dintre pacienţi.

„Există două lumi, există lumea din interiorul spitalelor, din interiorul secţiilor de terapie intensivă şi al unităţilor de primiri urgenţe şi există lumea de la două-trei - patru sute de metri de spitale, unde viaţa se desfăşoară normal. Din data de 25 februarie, acest spital dedicat pacienţilor Covid este în fiecare zi plin, adică 28 de pacienţi din 28 de paturi. În ultima lună jumătate, toţi pacienţii au aşteptat şi nu au putut fi admişi din prima în unitatea de terapie intensivă COVID, din cauza că era ocupat 100%“, spune doctorul Romeo Boancă, medic primar medicină de urgenţă.

„E ca o situaţie de război“, mai spune unul dintre pacienţii internaţi la terapie intensivă. 

„De multe ori diferenţa între a fi într-un pat de terapie intensivă sau în a dormi în patul tău acasă poate fi făcută de un gest simplu, probabil doar de o mască“, atrage atenţia Dr. Boancă.

„Purtatul măştii este o povară care e mult mai mică decât povara unui ventilator“, spune Dr. Cristina Vercedi, medic şef UPU- SMURD Braşov.

„O boală foarte, foarte gravă“, spune un pacient de pe patul de spital.

„Cei care staţi acasă şi nu credeţi că există aşa ceva nu mi-aş dori ca să ajungeţi să vedeţi ce înseamnă o zi la reanimare“, transmite un alt pacient. 

„Este chiar atât de grav? Nu. Vă spun că nu este chiar atât de grav. Este mult mai grav decât se spune la televizor“, a afirmat dr. Romeo Boancă

„Virusul există!“, atrage atenţia un alt pacient.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite