Societate

articolul anterior articolul urmator

Soldaţii corectitudinii politice şi bătălia pentru libertate

15
20 Jan 2022 15:31:32
Mihail Neamtu

„Cancel culture” e un cancer.  E boala terminală a mediului academic occidental. Savanţi admirabili, artişti talentaţi sau geniali, politicieni onorabili sau intelectuali publici primesc astăzi interdicţia de-a vorbi în faţa studenţilor şi a cadrelor didactice din Universităţi doar pentru că n-au primit „certificatul verde” din partea comisarilor corectitudinii politice.

Vinovăţia lor? Lipsa de conformitate cu ortodoxia nihilismului secular.

„Cultura anulării” este, pur şi simplu, o formă de barbarie. Nulităţi propagandistice care n-au acceptat niciodată rigoarea cercetării istorice, exigenţa investigaţiei filologice sau efortul raţionamentelor logice (pentru a nu mai vorbi aici despre aspectul stilistic sau registrul moral al culturii înalte) ajung să intimideze, să blocheze, să eticheteze orice conservator îndrăzneţ sau vocal.

Sunt unul dintre cei mai îngăduitori oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Accept relaxat şi blazat că ne-am născut inegali în inteligenţă, talent muzical, tonus muscular sau rezistenţă fizică. Admit pluralismul şi diversitatea ca date fundamentale ale creaţiei.

Am trăit în oraşe cosmopolite precum Londra sau Washington DC. Creştinismul m-a făcut să nu fiu niciodată obsedat de specificul etnic sau elementul rasial. Ştiu bine că virtutea şi sfinţenia nu depind de culoarea pielii.

Deşi n-am măcar o umbră de sentimente xenofobe la adresa semenilor mei, m-am trezit ştampilat cu eticheta de „rasist”. Cine face dă acest certificat? O instituţie plătită din bani publici (CNCD) şi chemată de un oficial guvernamental (Raed Arafat) să-mi dea o lecţie usturătoare.

Cu ce am păcătuit? I-am reproşat domnului Arafat, într-o volută retorică mai pătimaşă, că vorbeşte prost româneşte şi că, din acest punct de vedere, nu mă reprezintă ca oficial al Statului român. Îmi menţin, evident, aserţiunea.

Ceea ce deplâng e doar acţiunea concertată de intimidare şi hărţuire sistematică a unor oameni liberi din partea instituţiilor Statului. Nu-mi displace deloc polemica. Iubesc încrucişarea de săbii argumentative. Ce detest cu adevărat nu e decât şmecheria şi laşitatea.

Trebuie să treacă vreo două decenii ca să devii, cu adevărat, un om cultivat. În schimb, n-ai nevoie decât de-o singură zi pentru a deveni activist făţarnic, agitator agresiv sau liber-schimbist.

Promotorii „cancel culture” — din România până-n California — din păcate n-au rafinamentul unor minţi şlefuite, nici pasiunea devoratoare pentru adevăr a intelectualilor adevăraţi.

Tot ce-i interesează pe sabotorii predaniilor vechi e raportul de putere, tirania şi exercitarea desfrânată a despotismului birocratic-administrativ.

Iată de ce e nevoie să construim o contra-cultură a admiraţiei, a prieteniei şi a convivialităţii fraterne în jurul Marilor Cărţi, Marilor Partituri, Marilor Întrebări ale vieţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Lucifer
20.01.2022, 15:44:53

Este un fenomen generalizat în Europa şi SUA. Pur şi simplu Europa de Vest şi parţial SUA vor să-şi anuleze identitatea creştină şi propria istorie şi cultură. Şi, da, fenomenul există şi în România, mulţi 'telectuali progresişti militează şi luptă contra identităţii şi istoriei româneşti până la lepădarea de statul român şi de poporul român.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
20.01.2022, 16:11:13

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
20.01.2022, 16:06:32

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/dc
20.01.2022, 16:07:02

Asa zisii ”liberali-progresisti”, in fapt simple unelte politice al globalismului neo-marxist, sunt din ce in ce mai ”paraleli” cu realitatea si prioritatile unei UE ..”fiabile”..! Urmarea fireasca a..agresivitatii dictatoriale a neomarxismului globalist si a doctrinei ”political correctness” cu care ”liberal-progresistii” vor sa ”ingroape” nu numai drepturile si libertatile individuale ci si traditiile, educatia si mentalitatea crestina plus identitatea nationala, e intensificarea opozitiei traditionalistilor crestini, carora, in mod voit manipulator, propaganda neomarxismului globalist le spune ”extermisti de dreapta”, desi acesti oameni nu sunt decat niste cetateni exemplari, patrioti, crestini prin botez, educatie, traditie, mentalitate si comportament, luptatori pentru drepturile si libertatile individuale si constitutionale din statele in care isi cresc copiii in cultul muncii, al libertatii, al identitatii si suveranitatii nationale, al familiei, al seriozitatii in pregatire, al onestitatii si respectului pentru legi, Constituitie, traditii si obiceiuri crestine si nationale mostenite de la inaintasi. Sa ne amintim ce infloritoare devenisera in UE si in Romania in ultimii ani globalismul neo-marxist cu ajutorul ”liberalismului- progresist” si ”valorile” acestuia (slavirea homosexualitatii, a emigratiei islamice, a renuntarii la identitatea nationala, a renuntarii la suveranitate nationala si personala, la principii, traditii si obiceiuri care ne definesc europenismul, crestinatatea, personalitatea, decenta si normalitatea erotica si comportamentala, etc.). Babuinizare si ”omogenizare” totala, aici doreste ”liberalismul-progresist”sa se ajunga..! Simbioti fara ”ego” si discernamant, hibrizi asexuati, apatrizi, amorfi, abrutizati si abulici, obtinuti din incrucisarea lui ”political correctness culture” cu globalismul neo-marxist..! S-a ..terminat insa si cu ”valul” de globalism neomarxist-”progresist” care pe care au veni tot felul de guru ai ”politically correctness culture” ce se opinteau sa ne covinga ca trebuie sa ne fie rusine de faptul ca suntem albi, heterosexuali, crestini, familisti traditionali, patrioti..! Violentele si ororile produse de catre cei de la BLM, propaganda dezgustator de irationala, indecenta si agresiva a miscarii LGBTQ, felul cum ne trateaza birocratii corupti din staful de la Bruxelles i-au determinat pe multi oameni care priveau cu oarecare intelegere sau simpatie cele doua miscari si ”puțul” filozofic din care izvorau acestea -”political correctness culture”, sa faca pasul inapoi catre traditie, catre valori identitar-nationale, catre normalitate, educatie si comportament crestin (fara a fi neaparat ..religiosi).

-37 (37 voturi)
Utilizator Adevărul
20.01.2022, 16:18:35

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările