Societate

articolul anterior articolul urmator

Solidaritatea Sanitară: Restricţiile unor libertăţi pe care le suportă profesioniştii din sănătate trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale

3
12 Oct 2021 12:53:08
Autor: News.ro
Spitalul Marius Nasta din Capitala, secţia de terapie intensivă (ATI) COVID19 / octombrie 2021 / FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Spitalul Marius Nasta din Capitala, secţia de terapie intensivă (ATI) COVID19 / octombrie 2021 / FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis, marţi, o reacţie ca urmare a noilor decizii ale şefului DSU care vizează sistemul medical, cerând ca restricţiile impuse lucrătorilor să fie compensate de acordarea altor drepturi salariale. Sindicaliştii cer o întâlnire preşedintelui Klaus Iohannis.

„În această stare de haos politic, sistemul public de sănătate este «o armată» care continuă, disciplinată, lupta împotriva pandemiei, lucrătorii din sănătate suportând acum costurile unei strategii politice inadecvate de prevenire a infectărilor. Restricţiile unor libertăţi pe care le suportă profesioniştii din sănătate în această perioadă (unul dintre exemple fiind suspendarea dreptului la concediul de odihnă), introduse în interesul apărării sănătăţii publice, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale. Ansamblul poverilor aşezate pe umerii lucrătorilor din sănătate justifică solicitarea de sprijin adresată decidenţilor”, a transmis, marţi, Federaţia Solidaritatea Sanitară. 

Sndicaliştii afirmă că sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea cu sporurile îngheţate la nivelul anului 2018 şi cu drepturile aferente salariului de bază congelate la nivelul anului 2020. 

„Acordarea tuturor drepturilor salariale legale este o formă de sprijin şi, simultan, de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor acestor profesionişti”, au mai transmis sindicaliştii.  

Solicitarea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" vizează acordarea de urgenţă a salariului de bază prevăzută de legea 153/2017 la nivelul anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată.  

„Avem în vedere faptul că declaraţiile guvernanţilor privind intenţia de reducere a contribuţiilor la sănătate indică existenţa resurselor financiare necesare pentru plata acestor drepturi legale ale profesioniştilor din sănătate. Federaţia „Solidaritatea Sanitară" solicită public Preşedintelui României, în calitate de girant al guvernării şi gestionar al acestei crize, organizarea unei întâlniri pentru identificarea soluţiilor rapide pentru acordarea acestor drepturi legale şi stabilirea formelor de sprijin adiţional de care au nevoie profesioniştii din sănătate în această perioadă”, au mai transmis sindicaliştii.  

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis, luni, patru ordine care vizează gestionarea eficientă a pandemiei, între acestea fiind posibilitatea suspendării tuturor concediilor în unităţile unde acest lucru se impune. De asemenea, s-a decis dislocarea de personal suplimentar către Ambulanţa Bucureşti şi amânarea probelor practice ale rezidenţilor din anul V la specializarea Medicină de urgenţă.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

butelie ilie
12.10.2021, 13:04:16

Sa se dea. Si la cei din centrale ca lucreaza noaptea si baga carbuni cu lopata. Sa se dubleze salariul. Si aia de matura strada iarna pe frig trebuie sa primeasca dublul salariilor.

-10 (12 voturi)
d4v1de 1sa
12.10.2021, 13:29:55

Sa sa dea si despagubiri celor vatamati de serul toxic experimental, inclusiv familiilor celor ucisi de "vaccinuri".

-27 (27 voturi)
Giuseppe Unikat Golan junior.
12.10.2021, 13:09:17

ma...voua trebuie sa vi se explice ca la aia de la gradinita. ati mai fost inca odata furati. prostii pe care i-ati votat iar v-au tras teapa. va duceti la spitale degeaba. va duceti la spitale degeaba. va duceti la spitale degeaba. nu au medicamente si nici cu ce sa va trateze. DE AIA, vaccinul e SINGURA voastra sansa ca sa nu ajungeti acolo. desigur, daca tineti mortis s-o experimentati si pe asta...nu va vaccinati si vedeti voi unde ajungeti. in US esti lasat in afara spitalului daca nu ai asigurare medicala. sint mii si mii de pacienti care au dat faliment. Dupa un tratament COVID spitalul le-a trimis acasa facturi de 1milion de dolari. 1 milion de dolari factura de spital. cind esti un belit care n-ai nici dupa ce bea apa....iti faci vise ca o sa fii tratat pe gratis ca un print in vreun spital din romania?????? ?????? ?????? ??????

+10 (12 voturi)
Modifică Setările