Societate

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Dosarele TrendScan. Socialismul în opinia românilor

46
17 Feb 2015 10:13:07
Autor: Trend Scan, Iulia Roşu
Protestele pentru Roşia Montană au scos în stradă zeci de mii de români  FOTO Reuters
Protestele pentru Roşia Montană au scos în stradă zeci de mii de români  FOTO Reuters

Sunt românii de acord cu parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex? Vor ei ca prostituţia şi drogurile uşoare să fie legalizate în locuri special amenajate? Sau câţi dintre români se opun religiei ca materie obligatorie în şcoli? Acestea sunt câteva dintre înterbările la care răspunde sondajul realizat de iVOX, la comanda TrendScan, un proiect online de comunicare politică.

Aproape 3 din 10 româmi chestionaţi sunt total de acord cu uniunea legală a persoanelor de acelaşi sex, deşi majoritatea dintre ei se află mai degrabă la extreme, fără să aibă astfel o părere unitară. Însă 38.89% dintre românii participanţi la sondaj şi-au exprimat dezaprobarea în privinţa adopţiei în cazul cuplurilor homosexuale. 
 
Cercetarea iVox a fost realizată exclusiv în mediul online, cel care cuprinde aproximativ 6,5 milioane de români. În cele 15 întrebări, respondenţii îşi exprimă acordul cu privire la teme sensbile care frământă societatea românească, dar şi clasa politică. Aflăm astfel că 32.29%, adică ceva mai mult de 3 din 10 români, consideră că religia nu ar trebui predată ca materie obligatorie în şcoli şi că peste 28% dintre respondenţi şi-ar dori să se legalizeze prostituţia în România, dacă ar exista şi locuri special amenajate. 
 
Teme precum prezenţa femeilor în Parlament, dreptul la eutanasiere, avorturile sau impozitarea veniturilor obţinute de biserică şi de preoţi sunt de asemenea cuprinse în cercetare. Ele reprezintă totodată şi subiecte pe care politicienii evită să le aducă în discursul public, sau, din contră, subiecte de care aceştia s-au folosit pentru a căştiga electorat. Însă abandonarea unor astfel de subiecte sensibile echivalează cu abandonarea unor grupuri ţintă la nivelul societăţii, estimate între 1 şi 2 milioane de alegători, care se lovesc astfel de o lipsă de reprezentare politică. 
 

TrendScan îşi propun să aducă în atenţia publicului teme de interes general, dar care, din diverse motive, nu „şi-au câştigat“ locul în agenda presei mainstream. Printr-o variantă nouă de abordare, observând cu atenţie direcţii inedite, dosarele TrendScan analizează tendinţele publicului şi încearcă să identifice cerinţele şi aşteptările acestuia în raport cu clasa politică. Primul din seria Dosarelor TrendScan are rolul de a demonstra unde se termină dreapta şi începe stânga politică românească şi pe ce valori se bazează socialismul în viziunea românilor. 

Universul cercetării şi perioada de desfăşurare a cercetării

Universul cercetării reprezintă populaţia adultă neinstituţionalizată a României care beneficiază de acces la Internet. Sondajul „Socialismul în opinia românilor” s-a desfăşurat în perioada 29 ianuarie 2015 – 2 februarie 2015 pe un eşantion de 3847 respondenţi majori, cetăţeni români, utilizatori ai platformei iVox.ro.

Eşantionul reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România, aşa cum decurge din cercetarea Gallup „Piaţa serviciilor de acces la Internet”, (Gallup, aprilie 2010) realizată la cererea ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii). Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare, populaţiei utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban. Pentru a îndeplini obiectivele propuse s-a realizat o cercetare online prin metoda CAWI, unitatea de cercetare fiind persoana.

Rezultatele cercetării 

1. Ar trebui ca şi persoanele de acelaşi sex să aibă dreptul la parteneriate civile, cum e cazul căsătoriei, care să le permită să dispună în comun de bunuri şi bani.

În privinţa uniunii legale ale persoanelor de acelaşi sex, românii nu au o părere unitară. Majoritatea dintre ei se află la extreme, fie total împotriva conceptului, cum e cazul a 2 din 10 români, sau total de acord, cum e cazul a aproape 3 din 10 români chestionaţi.

2. Ar trebui să permitem şi cuplurilor de acelaşi sex să adopte copii.

În privinţa adopţiei în cazul cuplurilor de acelaşi sex, românii care dezaprobă în totalitate sunt în procent de 38.89%. Doar 15.9% dintre cei chestionaţi sunt total de acord cu acest concept.

3. Religia nu ar trebui să fie predată în şcoli ca materie obligatorie.

Ceva mai mult de 3 din 10 români consideră că religia nu ar trebui predată sub nicio formă în şcoli ca materie obligatorie. Pe de altă parte, 21.95% dintre români sunt total împotriva acestei păreri.

4. Toate veniturile obţinute de Biserică şi preoţi ar trebui să fie impozitate de statul român.

Mai bine de 85% dintre respondenţii chestionarului consideră că statul român ar trebui să impoziteze veniturile obţinute de Biserică şi preoţi. Un procent considerabil, de 68.72% dintre respondenţi declară că sunt în totalitate de acord cu acest concept, în timp ce doar 3,72% dintre respondenţi sunt total împotrivă.

5. Secuii din România ar trebui să aibă dreptul să arboreze în locuri publice drapelul secuiesc.

5 din 10 români sunt total împotriva arborării drapelului secuiesc în locurile publice.

6. În situaţia dată, în care cursul Franc Elveţian – Leu a crescut, ar trebui ca băncile să suporte integral diferenţa de curs şi nu cei care s-au împrumutat.

Deşi presa se solidarizează cu persoanele afectate de cursul francului elveţian, românii împart păreri pe acest subiect. Doar 27.9% dintre cei chestionaţi consideră că băncile ar trebui să suporte integral diferenţa de curs, 20.01% nu au o părere pe acest subiect, iar 15.93% sunt total împotriva acestei propuneri.

7. Firmele nu ar trebui să aibă dreptul să concedieze angajaţii care au de întreţinut mai mult de trei copii.

3 din 10 români sunt în totalitate de acord cu faptul că firmele nu ar trebui să aibă dreptul să concedieze angajaţii care au de întreţinut mai mult de trei copii.

8. Cei care circulă singuri în maşini ar trebui să plătească taxe drum mai mari.

Românii nu ar trebui să plătească taxe de drum mai mari dacă circulă singur în maşină. Aşa declară peste 85% dintre respondenţi, marea majoritate, în procent de 71.34%, fiind total împotriva acestei propuneri.

9. Alimentele pe bază de E-uri ar trebui interzise de la comercializare.

Peste 70% dintre respondenţii chestionarului sunt de părere într-o măsură sau alta că alimentele pe bază de E-uri ar trebui interzise de la comercializare, un procent majoritar de 51.42% fiind total de acord cu acest concept. Doar 4.75% dintre respondenţi sunt total împotrivă, iar 1 din 10 români sunt indecişi pe acest subiect.

10. Statul ar trebui să legalizeze în locuri special amenajate consumul de droguri uşoare.

Mai puţin de 1 din 10 români este total de acord cu legalizarea drogurilor uşoare de consum în locuri special amenajate. Procentul celor de acord într-o anumită măsură, mai mică sau mai mare, cu acest concept este de 20%, în timp ce 6 din 10 români se opun în totalitate propunerii.

11. Statul ar trebui să legalizeze în locuri special amenajate prostituţia.

28.53% dintre respondenţi ar fi total de acord cu legalizarea prostituţiei în românia atât timp cât acest lucru s-ar petrece în locuri special amenajate. Un procent aproximativ egal, de 27.28% sunt total împotriva legalizării prostituţiei, în timp ce 1 din 10 români se declară indiferent faţă de acest subiect.

12. Avorturile ar trebui permise pentru toate femeile, la orice vârstă.

34.24% dintre români consideră că avortul ar trebui permis pentru toate femeile, indiferent de vârstă. Aproximativ 55% dintre români ar fi într-o anumită măsură de acord cu acest concept, în timp ce 2 din 10 români sunt total împotriva lui.

13. Persoanele care suferă de boli incurabile ar trebui să aibă dreptul să ceară medicilor să li se pună capăt vieţii.

Persoanelor care suferă de boli incurabile ar trebui să li se dea dreptul să le ceară medicilor să li se pună capăt vieţii, spun majoritatea celor chestionaţi. 32.01% dintre respondenţi sunt total de acord cu această propunere, 19.93% dintre respondenţi sunt total împotrivă, iar 15.8% au o părere împărţită pe acest subiect.

14. Mamele care îşi cresc singure copiii ar trebui să beneficieze de un ajutor în bani special de la stat.

Aproximativ 8 din 10 respondenţi consideră într-o anumită măsură că mamele care îşi cresc singure copiii ar trebui să beneficieze de un ajutor special în bani de la stat.

15. Ar trebui ca o treime din locurile din Parlament să fie rezervate doar pentru femei.


Probabil cea mai împărţită părere printre români este pe tema numărului de femei în Parlament. Deşi 27.46% nu au o opinie în această privinţă, un procent de 35.18% dintre respondenţi sunt într-o măsură sau alta împotriva conceptului ca o treime din locurile Parlamentului să fie rezervate doar pentru femei, în timp ce 37.35% dintre respondenţi sunt intr-o măsură sau alta in favoare.

 Profil socio-demografic

Sex

Repartizarea pe vârste

Repartizarea pe regiuni a respondenţilor

Ultima şcoală absolvită până în momentul de faţă


În momentul de faţă lucrezi undeva?

Domeniul în care lucrezi 

Venitul net personal

Pe aceeaşi temă, puteţi citi şi opiniile:
 
Dosarele TrendScan. Sebastian Lăzăroiu: Criza ideologiilor în România. Cu cine votează homosexualii?
 
Dosarele TrendScan. Dan Ionescu: Ţara te vrea victimă?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Carp Valeriu
17.02.2015, 10:24:15

Irelevant. Se face doar pe utilizatorii de pe ivox.ro. Cine naiba e ivox? Nu mai zic ca intrebarile sunt complet aiurea. Religia nu se face obligatoriu in scoala si nici nu s-a pus problema asta. Si atunci cum sa pui intrebarea asta?

+5 (11 voturi)
Marcus
17.02.2015, 10:43:22

Casatoria inseamna barbat si femeie, nu poponari sau lesbi, In intimitatea caminului fiecare poate fi ce vrea, sclav,dominator etc, dar sa nu ceara societatii regim preferential si sa transforme in spectacol public optiunile lor sexuale, iar adoptiile permise doar in interiorul cuplurilor hetero casatorite.

+2 (18 voturi)
Mancu Alex
17.02.2015, 10:57:35

asa e marcus! ce hotarat esti tu! decat sa fie crescut de un cuplu homosexual stabil si cu posibilitati care ii pot da sansa la o educatie si un viitor, un copil trebuie sa stea la el in familia de betivani si drogati ca asa a lasat dumnezeu! orice dement poate sa faca copii si sa ii lase pe drumuri sau sa ii creasca statul dar nu care cumva sa ii creasca un cuplu de homosexuali. iar legat de casatorie ce te pui tu craca mai nene. vor si oamenii sa isi poata lua un imprumut impreuna de la banca, vor si ei sa aiba parte de aceleasi drepturi ca restul lumii. ce minte incruntata ai bai nene...

-3 (17 voturi)
Iulian Aurel Deliu
17.02.2015, 10:52:30

deci: noi oamenii suntem impotriva DOMNULUI(a legilor lasate de preasfintii nostri parinti).. ATUNCI DE CE NE MIRAM CATE CUTREMURE ,INUNDATII,ALUNECARI DE TEREN,SUNT ...NU-L TRADATI PE IISUS

-9 (17 voturi)
Mancu Alex
17.02.2015, 11:00:19

inca unu! cutremurele sunt fenomene naturale. poti sa te rogi tu cat ai chef ca ele tot vin, inundatiile sunt de multe ori cauzate de prostia umana (vezi taierile ilegale de paduri), alunecarile de teren sunt cauzate tot de taierea aberanta a padurilor. lasa gargara asta ieftina si mergi la o plimbare

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările