Societate

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

100
10 Dec 2013 08:11:39
Autor: Mădălina Mihalache
Cozile la pâine, carne sau lactate, o imagine obişnuită în Epoca de Aur FOTO Photoland Corbis
Cozile la pâine, carne sau lactate, o imagine obişnuită în Epoca de Aur FOTO Photoland Corbis

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

Există o doză îngrijorătoare de apreciere pozitivă a regimului comunist în România (sociologii numesc acest fenomen „comunism rezidual”), după cum relevă Barometrul „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.
 
Astfel, conform sondajului a fost realizat în perioada 7  - 14 noiembrie 2013, 45,5% din respondenţi consideră că regimul comunist a fost un lucru rău pentru România, dar 44,7% cred că a fost un lucru bun.Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.
 
Procentul celor care caracterizează comunismul drept „un lucru bun“ creşte odată cu vârsta subiecţilor şi scade odată cu creşterea nivelului de educaţie. Locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş au cel mai scăzut grad de apreciere pozitivă a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni.
 
Vârstnicii, mai nostalgici
 
Explicaţia este legată de evaluarea nivelului de trai: 44,4% din români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât azi, 33,6% apreciază că se trăia mai rău şi 15,6% sunt de părere că se trăia la fel (non-răspunsuri, 6,4%). Opinia că se trăia mai bine în Epoca de Aur e mai prezentă pe intervalul de la 50 de ani în sus, deci la segmentele demografice la care statutul asociat vârstei nu este probabil congruent cu cel socio-economic.
 
Influenţaţi de neîmplinirile prezentului
 
Volumul mare de respondenţi care apreciază regimul comunist şi nivelul de trai din acea perioadă poate fi explicat ca o consecinţă a nemulţumirii cronice faţă de rezultatele economice şi sociale ale celor 25 de ani de regim capitalist-democratic, şi mai puţin printr-o valorizare în sine a regimului comunist. Nu trebuie uitat că România s-a remarcat, mai ales în anii ’80, prin austeritatea extremă (lipsa elementelor esenţiale ale supravieţurii: alimente şi căldură). Răspunsurile surprinzătoare ale românilor la aceste întrebări trebuie interpretate aşadar în contextul mitizării unei perioade din urmă cu mai multe decenii, asupra căreia amintirile populaţiei sunt selective şi deformate de neîmplinirile prezentului. 
 
Sondajul a  fost realizat în perioada 7 – 14 noiembrie 2013.
 
Citeşte şi:
 
INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu
 
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi
 
Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale
 
O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.
 
INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România
 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.
 
INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu
 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.
 
INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune
 
29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie
 
27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Utilizator Adevărul
10.12.2013, 08:22:15

Comentariu considerat abuziv.

Cristi Vasile
10.12.2013, 08:33:00

"Leprele" de care vorbesti sunt si parintii tai, te-au crescut si te-au facut "om". Pe timpul impuscatului, daca nu aveai un loc de munca, iti "gasea" militia. Concluzia; "leprele" de care vorbesti, munceau, nu stateau la mana intinsa.

+13 (31 voturi)
Cristi Vasile
10.12.2013, 08:33:59

Sa nu uit. Adevaratele lepre sunt cei care de 23 de ani au distrus economia acestei tari.

+13 (27 voturi)
Lucian Ene
10.12.2013, 08:46:23

Precum si cei care i-au votat, adica aceiasi milogi care astazi regreta comunismul.

+6 (22 voturi)
emil sava
10.12.2013, 08:30:49

dac se pastra si se dezvolta ce era bun,Romania era azi departe.cum sa distrugi,cu buna stiinta industrii intregi ?cum sa ajungi sa ajungi sa importi cele mai banale produse si alimente?cum sa ajungi sa fii la mina strainilor in propria tzara?cum sa nu faci nimic intr-i tzara in 24 de ani?

+13 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările