SONDAJ Mai puţin de jumătate dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

În ultimele 12 luni, 44,3 la sută din români susţin că au citit o carte în timp ce 51,1% au declarat că au mers la mall.  77,4% dintre români se consideră persoane religioase şi 15,2% participă la serviciul religios cel puţin o dată pe săptămână. În ceea ce priveşte vizita Papei Francis de la sfârşitul lunii mai, 61% dintre români consideră că este foarte importantă, conform Barometrului Actualităţii Româneşti.

În ceea ce priveşte activităţi recreative, 53,1% dintre români declară că în ultimele 12 luni au mers la mall. Iar 36,6% au fost prezenţi la sărbători sau evenimente locale.

În schimb, 27,9% au mers la cinematograf, 21,9% la concerte de muzică uşoară sau populară. 21,5% au participat la un eveniment sportiv, iar 21,1% au mers în ultimele 12 luni într-un bar, restaurant, club sau discotecă.

Românii spun că au citit cel puţin o carte în ultimele 12 luni

Cât despre consumul cultural, 44,3% din respondenţi au declarat că au citit în ultimele 12 luni o carte, 19% au vizitat monumente istorice, 16,9% au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică şi 15,2% au vizitat un muzeu sau o galerie de artă. 42,1% reprezintă însă non-răspunsuri.

Pentru români religia este importantă.

77,4% dintre români se consideră persoane religioase, în timp ce doar 16,5% declară că nu sunt religioşi, iar 2,65% că sunt atei convinşi. 3,5% reprezintă non-răspunsuri.

15,2% participă la serviciul religios cel puţin o data pe săptămână, 22,1% cel puţin o data pe lună, 27% de câteva ori pe an, 27,1% doar la sărbătorile mari şi la anumite evenimente şi 5,6% niciodată. 3% aleg varianta ”nu ştiu”, sau nu răspund.

61% dintre români consideră că vizita Papei Francisc de la sfârşitul lunii mai este importantă pentru România, 23,3% răspund negativ, iar 15,7% reprezintă non-răspunsuri.

În ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Română (BOR), 84,8% din populaţie consideră că instituţia supremă a ortodoxiei din ţara noastră ar trebui să se ocupe doar de problemele religioase. 8,9% dintre cei intervievaţi îşi exprimă dezacordul cu această idee, iar 6,4% nu ştiu sau nu răspund.

Marea majoritate (89,5%) consideră că BOR ar trebui să se ocupe mai mult de ajutorarea persoanelor nevoiaşe, 5,3% îşi exprimă dezacordul cu această idee, iar 5,1% nu ştiu sau nu răspund.

Opiniile românilor sunt mult mai împărţite când vine vorba despre prezenţa în viaţa publică a BOR. Astfel, 43,6% sunt de părere că BOR ar trebui să fie mai prezentă în viaţa publică, în timp ce 46,4% împărtăşesc opinia contrarie. 10% dintre cei intervievaţi au ales varianta ”nu ştiu”, sau nu au răspuns.

43,9% dintre respondenţi consideră că BOR este prezentată mai degrabă negativ în presă, în timp ce 35,5% sunt de părere că modul în care BOR este mediatizată este mai degrabă pozitiv. La această întrebare, 20,6% reprezintă non-răspunsuri.

Dintre cei 43,9% dintre respondenţi care consideră că BOR este prezentată mai degrabă negativ în presă, 63,1% pun această situaţie pe seama problemelor reale din activitatea de zi cu zi a Bisericii, 25,8% pe seama exagerărilor presei şi 8,9% sunt de părere că situaţia apare pentru că majoritatea jurnaliştilor şi a formatorilor de opinie nu este formată din persoane religioase.  Nu ştiu sau nu răspund 2,2%.

Dintre cei 35,5% dintre respondenţi care sunt de părere că modul în care BOR este mediatizată este mai degrabă pozitiv, 52,3% atribuie această situaţie faptului că în general Biserica face lucruri bune în societate, iar 37,3% faptului că oamenii evită să critice activitatea Bisericii. 6,4% aleg varianta ”pentru că majoritatea jurnaliştilor si formatorilor de opinie sunt persoane religioase”, iar 4% nu ştiu sau nu răspund.

Barometrul Actualităţii Româneşti a fost realizat la nivel naţional de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.

Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite