Sondaj online. Tinerii în timpul crizei: mai mult tutun, alcool, mâncare, internet în exces, tulburări de somn, stres şi anxietate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40% dintre tineri nu pot dormi noaptea, 41% se simt mai obosiţi, 23% plâng mai mult decât de obicei. Jumătate 50,5 % mănâncă mai mult decât de obicei, 17% s-au îngrăşat cu cel puţin 5 kg şi 25,3% consideră că şcoala este un dezastru cu privire la educaţia online.

Chiar în seara de Paşte am creat şi trimis pe platformele online un sondaj dedicat tinerilor (în principal elevi şi studenţi) prin care mi-am propus o analiză a efectului crizei COVID-19 asupra tinerilor.

Ce-i drept, mi-au răspuns şi părinţi, inclusiv unele persoane de 66 de ani şi unii copii de 11 ani, pe care bineînţeles îi voi exclude din analiză. Dar în total în doar 4 zile am ajuns la 1.130 de răspunsuri din întreaga ţară şi asta fără niciun sprijn din partea cuiva cu impact pentru public. Am trimis linkul unor persoane de împăcat din showbiz şi celor 3 mari radiouri care se lăudau că oferă spaţiu de emisie alăturându-se luptei împotriva virusului. Răspunsul nu a venit. Nici măcar unul negativ (sorry, man). Dar mă bucur că sunt înconjurat de tineri buni şi de real ajutor care au distribuit sondajul la prietenii lor.

Trebuie să subliniez că din cei 1.130 de respondenţi, 72,5% erau de sex feminin, vârsta medie fiind de 21,9 ani. Cu privire la nivelul studiilor, 3,2% gimnaziu, 48,7% liceu, 40,6% studii superioare, 7,3% postuniversitare, 0,2% - fără educaţie. Tinerii au considerat că familia lor are venituri medii (50,6%), peste medie (37,2%) sau submedie 3%, cei mai mulţi având 3 persoane în familie (33,7%) şi câte 2 persoane (29,4%)

Tulburări de somn, mai mult consum de alcool şi ţigări, internet în exces

Cunoaştem sociabilitatea tinerilor şi în acest sondaj 76,3% se consideră persoane sociabile, 58.4% au cel puţin 2, 3 prieteni, cu toate acestea 35,4% consideră că viaţa lor socială a fost afectată.

În ceea ce priveşte fumatul, 57% au declarat că nu fumează în prezent, însă 6% dintre tineri declară că fumează mai mult de la începutul crizei COVID-19 şi 8,2% din totalul fumătorilor minim 5 ţigări zilnic. Sunt şi procente pentru cei care fumează minim 15 ţigări/zilnic (2%).

Cu privire la alcool şi aici ar trebui să ne îngrijoreze, 8,8% au declarat că de când a început criza COVID-19 consumă mai mult alcool decât de obicei, 4,2% dintre tineri consumă zilnic alcool.

Cât de sinceri pot fi tinerii (îi credem) când 80,2% au recunoscut că folosesc internetul în mod excesiv, 58,3% petrecând peste 6h/zilnic. Cu aceeaşi sinceritate, 35.4% se consideră dependenţi de internet. Folosesc internetul pentru jocuri de noroc: 3% şi 9% pentru scopuri sexuale .

Pe plan emoţional, 47% dintre tineri se simt nefericiţi, 32,8% se consideră persoane anxioase (5.6% iau medicamente de când a început criza), 34,6% se enervează cu mai multă uşurinţă, 30% se îngrijorează mai mult decât de obicei, şi doar 36% rămân calmi în situaţii tensionate.

Aproape 40% declară că nu pot dormi noaptea, 41% că se simt mai obosiţi decât de obicei şi 23% că plâng mai mult decât de obicei. Cu privire la alimentaţie, 50,5% mănâncă mai mult decât de obicei şi 17% s-au îngrăşat cu cel puţin 5 kg.


Jumătate dintre tineri sunt implicaţi într-o relaţie emoţională şi 21% consideră că relaţia lor este afectată de criza COVID-19. În final, nevoia de intervenţie psihologică fiind raportată de 20%.

Familia - certuri şi stres, îngrijorare, pierderea locurilor de muncă

De când a început criza COVID-19 în familia lor există mult mai mult stres (44,4%), sunt mai multe certuri şi neînţelegeri (21,7%), totuşi 61,2% profită la maxim de timpul petrecut cu cei din familia lor, 22,1% consideră că era mai bine înainte decât acum.

Aproape 10% au declarat că un părinte şi-a pierdut locul de muncă şi 33% se îngrijorează cu privire la veniturile familiei.

Autorităţile şi şcoala - e nasol aici

La nivel general tinerii au declarat că respectă recomandările autorităţilor (răspunsul mediu 4,29/5), şi au încredere în medici (5,51/7), mult mai multă decât în deciziile Guvernului (3,77/7). Mă bucură, recunosc, mult încrederea lor în medici.

Cât priveşte şcoala, 66% au interacţionat online, doar 47% considerând că şcoala s-a adaptat foarte bine la educaţia online însă la o întrebare suplimentară 25,3% consideră că şcoala este un dezastru cu privire la educaţia online.

Pentru 33% dintre tineri, educaţia a avut de suferit în această perioadă, 49.5% fiind îngrijoraţi cu privire la viitorul lor educaţional. Doamnă Ministru al Educaţiei acestea sunt cifrele îngrijorătoare.

Am cules sute de mesaje cu privire la ce fac tinerii în această perioadă, ce consideră a fi util şi mai ales ce le recomandă altor persoane dar din motive de spaţiu nu le pot adăuga aici. Multora le e dor de şcoală la propriu, de plimbări în natură, de bunici.

Cu toate că sute de psihologi oferă în aceste zile asistenţă psihologică online prin telefon sau Skype, mă îngrijorează faptul că după încheierea crizei vom avea tineri cu mai multe probleme de la alimentaţie la dependenţe de internet, la consum sau abuz de substanţe, tineri ai căror sănătate mintală va fi mult afectată. Să ne gândim şi la acest aspect. 

Vă redau câteva comentarii:

90) Mulţumesc ca prin aceste mesaje m-am relaxat. Am avut impresia ca povestesc cu vechi prieten.

403) Virusul ne-a arătat că familia si iubirea nu se pot cumpara cu banii .

493) Vă apreciez mult!! Sunteti un ajutor real pt noi tinerii, care avem impresia uneori ca nu ne intelege nimeni. Ei bine uite ca ne intelege, chiar un specialist

596) In timpul pandemiei, m-am îndrăgostit, exact când a început 

458) Born to lose, live to win!

478) Că m-am redescoperit, că trebuie să am mai multă grijă şi iubire fată de mine. Si implicit liniştea mea sufletească se va revarsa şi asupra celor pe care îi iubesc

363) Hmm... Sunt dezamăgită de cei ce ne conduc. Furi, nimic de zis, dar mai şi fă ceva pentru popor

567) Ne vedem în Vamă!

348) Oare după ce se termina carantina cum o să fie cu scoala că am pus-o

116) I'm fucking strong 

713) Sper ca te tii de promisiune si totul va fi bine ;)

257) Va multumesc pentru ca ne ascultati !!!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite