SONDAJ Câţi din români susţin legea antifumat. Anomaliile semnalate până acum în privinţa locurilor unde fumatul e interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări aduse de legislaţia care interzice fumatul în spaţiile publice închise nu pare să-i fi deranjat prea tare pe români. Patronii de baruri şi de restaurante au reuşit, în schimb, să-i înduplece pe o parte dintre parlamentari, fumători la rândul lor, care au adus deja mai multe amendamente actului normativ.

Legea antifumat nu pare să-i fi deranjat prea tare pe români, potrivit celui mai recent „Barometru de opinie publică - Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Mai exact, controversata lege se bucură de aprobarea a peste două treimi din populaţie, arată sondajul citat.

Aşadar, se pare că peste 70% din români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în baruri şi cafenele, în timp ce doar 28% din români nu sunt de acord cu această măsură.

30% din români sunt fumători

Cercetarea INSCOP Research arată că 30% din români se declară fumători, în timp ce 69% susţin că nu fumează. Totodată, 1% din respondenţi nu se pot încadra în niciuna dintre categoriile menţionate, relevă sondajul.

„Faptul că procentul românilor care se declară nefumători este practic egal cu acela al respondenţilor care susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice nu trebuie interpretat în sensul unei suprapuneri perfecte între cele două segmente”, concluzionează cercetătorii, care afirmă că sondajul a fost realizat imediat după ce legea a intrat în vigoare, chestionarele fiind aplicate în perioada 21 - 28 martie 2016.
 
„Cu siguranţă, majoritatea nefumătorilor este de acord cu această lege, dar asta nu înseamnă că în rândul celor care nu fumează nu există şi un procent important care consideră neavenită interzicerea fumatului în toate spaţiile publice”, se mai arată în documentul citat.

„E haos, trebuie să fumez în frig“

Pe de altă parte, unii români care obişnuiesc să îşi petreacă sfârşitul de săptămână în baruri, cluburi sau chiar în restaurante sunt deranjaţi de faptul că nu îşi mai pot aprinde o ţigară în incinte şi că, în schimb, sunt nevoiţi să stea în frig. „De când a intrat legea în vigoare, e haos, am ieşit afară pentru a fuma, este încă rece”, spune un tânăr bucureştean.

Dar unii patroni de baruri au remarcat noi probleme care vin odată cu legea antifumat. Şi anume faptul că unii clienţi ies să fumeze şi nu mai intră în bar sau în restaurant pentru a achita nota de plată. Iar cei care au plecat deja urechea la plângerile venite din partea patronilor au fost tocmai parlamentarii, care deja au propus o serie de amendamente legislaţiei antifumat.

Camere special amenajate pentru fumători

„Am primit petiţii de la patronii de cluburi din centrul vechi în care se plângeau că sunt clienţi care nu îşi mai achită notele de plată, fiindcă spun că ies la fumat şi nu mai vin”, a explicat Steliana Miron, senator independent.

Deja a trecut de Senat un proiect de lege care aduce amendamente la actul normativ care a intrat în vigoare pe 17 martie 2016. Printre altele, senatorii vor să redefinească noţiunea spaţiului în care se poate fuma, dar şi să fie amenajate camere speciale pentru fumători.

Legea antifumat îi pune pe jar pe medicii psihiatri

Legea antifumat nu vine însă şi în sprijinul bolnavilor psihic internaţi în spitale, motiv pentru care medicii şi asistenţii care se ocupă de ei se tem că vor avea de furcă, în special cu pacienţii mai agresivi. Concret, actul normativ interzice fumatul în perimetrul spitalelor sau în cel al instituţiilor publice, cum sunt campusurile universitare. Doctorii de la Spitalul de Psihiatrie Socola au subliniat că noile reguli îi obligă pe pacienţi să fumeze strict în exteriorul unităţilor spitaliceşti. Astfel, aceştia solicită o excepţie de la lege pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice grave.

Doar la Institutul de Psihiatrie Socola sunt internaţi 1.000 de pacienţi, majoritatea fumători. Medicii ieşeni au precizat că pentru o parte dintre aceştia fumatul face parte din tratament. Însă incidentele au început să apară de câteva săptămâni, susţin doctorii de acolo, adăugând că este dificil să convingi un pacient cu probleme psihice să renunţe la acest viciu.  În Bucureşti, în schimb, medicii psihiatri mai închid câte un ochi atunci când pacienţii ies să fumeze. Nu sunt supravegheaţi întotdeauna, iar specialiştii preferă să le amenajeze anumite spaţii în care să le permită bolnavilor psihic să fumeze.

Studenţii, revoltaţi că nu pot fuma în campus

Nu acelaşi lucru se poate spune despre studenţi, care au ieşit în urmă cu puţin timp în stradă, pentru a fuma. Aceştia sunt deranjaţi de faptul că nu au voie să mai fumeze pe aleile din campusul universitar. Cei 800 de studenţi care s-au mobilizat în urma unui anunţ pe Facebook au cerut modificarea legislaţiei în aşa fel încât să poată fuma în faţa căminelor în care locuiesc sau pe străzile din campus. „A fost un protest spontan.

Am fumat câte o ţigară pe Splai. Am stat jumătate de oră şi am plecat. Totul a pornit de la faptul că  mai multe persoane au fost amendate pentru că au fumat în Regie. Noi sperăm să se poată aduce amendamente pe lege, să nu mai fim nevoiţi să ieşim până pe Splai ca să fumăm”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor din Ingineria Sistemelor Biotehnice Bucureşti, Răzvan Florea.

Patronii de restaurante se roagă pentru vreme bună

Legea antifumat nu a făcut mari ravagii pe piaţa restaurantelor în cele două săptămâni de când se aplică. Proprietarii de localuri spun că nu au înregistrat un recul puternic în ceea ce priveşte scăderea vânzărilor.

„Spre surprinderea noastră, nu am înregistrat rezultate care să ne îngrijoreze. În primele zile de la aplicarea legii, vânzările au fost chiar mai mari. Vremea a fost frumoasă şi multe localuri şi-au deschis terasele. Impactul a fost în momentul în care a început să plouă. Atunci a scăzut puţin vânzarea“, a explicat Octav Dură, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Vânzările au fost bune şi în ultimele trei zile, când temperaturile au depăşit 20 de grade Celsius, iar terasele au fost asaltate, atât de fumători, cât şi de nefumători.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite