SONDAJ Românii, mai europeni ca niciodată. Ce a adus bun şi rău integrarea în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În opinia a 65,6% dintre români aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje
În opinia a 65,6% dintre români aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje

Aproape două treimi din români consideră că aderarea la UE a adus avantaje, potrivit INSCOP. Proporţia e mai mare comparativ cu sondajele anterioare, la fel ca şi procentul celor care se consideră europeni.

În opinia a 65,6% dintre români aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% sunt de părerea contrarie. 11,4% reprezintă non-răspunsuri, relevă Barometrul INSCOP – Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015.

Datele sugerează faptul că majoritatea românilor apreciază implicaţiile aderării şi ale procesului de integrare în Uniunea Europeană. Două treimi dintre români, care consideră că aderarea la UE a adus avantaje reprezintă o bază semnificativă în susţinerea consistenţei pe termen lung a proiectului european. Acest procent este mai mare comparativ cu cercetări anterioare, probabil şi în contextul regional mai tensionat care a revalorizat în ochii populaţiei României avantajele conectării la spaţiul civilizaţiei europene, în contrast evident cu tensiunile, conflictele şi starea de război care planează asupra zonelor de la graniţa răsăriteană a ţării“, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.

image

Ne simţim europeni

La opt ani de la momentul aderării, procentul celor care se consideră cetăţeni europeni este de 71,4%, faţă de 68,6% în mai 2014. Ponderea celor care nu se consideră cetăţeni europeni este sensibil mai scăzută în aprilie 2015 (22,6%), faţă de mai 2014 (27,7%). 

Creşterea ponderii românilor care se consideră cetăţeni europeni arată consolidarea sprijinului populaţiei pentru comunitatea de valori euro-atlantică. După 25 de ani de regim democratic şi după 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ataşamentul populaţiei României faţă de valorile societăţii libere este incontestabil şi, îndrăznesc să spun, ireversibil. Românii sunt astăzi mai occidentali decât au fost vreodată în toată istoria lor în condiţiile în care România este astăzi ţara din regiune cu populaţia cea mai ataşată de Occident şi valorile sale“, apreciază directorul INSCOP.   

Respondenţii asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulaţie (84%). Urmează cu 72,7% democraţia şi drepturile omului şi pacea cu ţările vecine (72,4%).  67,5% dintre respondenţi privesc UE ca un furnizor de securitate şi siguranţă, răspunsurile la acest item fiind influenţate şi de faptul că în contextul tensionat din regiune, apartenenţa la UE a fost prezentată şi percepută ca un factor determinant în asigurarea securităţii României. 63% dintre respondenţi asociază UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupţiei, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale. 

Şi relele vin de la UE

52,4% dintre români asociază Uniunea Europeană în primul rând cu subordonarea faţă de ţările din Vestul Europei, 52% cu intervenţia în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identităţii naţionale şi 39% cu birocraţia.

image

Opiniile respondenţilor sunt împărţite şi în ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, inclusiv ca o rezultantă a discuţiilor din ultima perioadă legate de nivelul de pregătire al României pentru un asemenea pas. 58,1% dintre respondenţi se declară de acord cu trecerea la euro, 32,9% sunt în dezacord, iar 9% nu ştiu sau nu răspund.

Moldova, văzută în UE

image

Majoritatea covârşitoare a românilor (80,1%) sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se declară împotriva unei asemenea idei 9,8%, iar 10,1% nu ştiu sau nu răspund. Aproape jumătate dintre respondenţi consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi Uniunea Europeană (48,6%). 28,4% o văd mai apropiată de Rusia şi Uniunea Eurasiatică, iar 15,5% aleg varianta „nici de una, nici de alta“. Nu ştiu nu răspund la această întrebare 7,5% dintre cei chestionaţi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite