SONDAJ Românii nu sunt preocupaţi de problema discriminării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit cercetării realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, discriminarea a fost plasată de subiecţi pe ultimul loc într-o listă a problemelor importante pentru societatea românească de azi.

Lipsa locurilor de muncă (media 9,5), nivelul redus al veniturilor (media 9,4) şi problemele din sistemul de sănătate (media 9,3) reprezintă cele mai arzătoare griji ale românilor, conform sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, efectuat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 mai - 3 iunie 2013, pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Respondenţilor le-a fost prezentată o listă de probleme şi li s-a solicitat să aprecieze importanţa acestora pe o scară de la 1 la 10 (1- deloc importantă; 10 -foarte importantă). În ierarhia mediilor, problema discriminării a ocupat ultimul loc (media 7,6). Mediile obţinute în urma cercetării s-au întins între 9,5 şi 7,6, deci au rămas în intervalul de sus al scalei 1-10. Deşi plasată pe ultimul loc, media din dreptul discriminării se încadrează în intervalul de notare 7,5-10, deci în intervalul celor mai bune 25% din notele posibile.

image

Deşi, la prima vedere, plasarea discriminării pe ultimul loc între temele importante ale unei societăţi lasă impresia că publicul nu acordă prea mare interes acestei probleme, trebuie totuşi menţionat faptul că scorul obţinut poate fi interpretat ca o surpriză plăcută. Celelalte chestiuni din listă sunt în principal probleme socio-economice presante, legate puternic de nivelul de trai.  

TOLERANŢĂ REDUSĂ FAŢĂ DE MINORITĂŢILE SEXUALE

Trebuie remarcat şi faptul că, de la intrarea României în UE, au apărut, inclusiv în mass-media, mesaje şi campanii sociale având drept subiect combaterea discriminării, demersuri care, se pare, încep să aibă efect în rândul societăţii. Astfel, aproape 85% din români sunt de acord cu faptul că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de altă etnie, iar 89,1% din respondenţi sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte toleranţa faţă de persoanele de altă religie.

Cu toate acestea, doar 47,8% din români sunt de acord că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de orientare homosexuală. Doar o mică parte a conaţionalilor noştri pot fi acuzaţi de atitudini intolerante faţă de minorităţile etnice şi religioase, în timp ce, în cazul toleranţei faţă de persoanele de orientare homosexuală, publicul este împărţit aproape pe jumătate. 

Practic, filonul tradiţionalist şi conservator din societatea românească a putut fi conciliat cu ideea de toleranţă etnică sau religioasă, dar mai greu cu ideea de toleranţă faţă de minorităţile sexuale. 

În termeni de minorităţi etnice este clar că publicul percepe minoritatea romă ca fiind mai susceptibilă de a fi discriminată decât cea maghiară. ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite