Sorin Grecu, preotul care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin, a fost răpus de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preot Sorin Grecu
Preot Sorin Grecu

Preotul Sorin Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere, a încetat din viaţă, anunţul fiind făcut de Ambasada României la Londra.

„Părintele Sorin Paul Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, a plecat în Veşnicie. Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire”, se arată pe pagina de Facebook a ambasadei.

 Născut in România la Câmpulung, Părintele Grecu a înfiinţat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcţionat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross. Între 1997 şi 2012 slujbele au fost săvârşite împreuna cu preoţi din biserica greacă din East Ham.

Din 15 noiembrie 2012 până în prezent Sfintele Slujbe sunt săvârşite numai în limba româna în fiecare duminică.

La înfiinţare, în 1993, parohia a primit numele “Sfântul Apostol Pavel”, iar din luna august 2012, cand IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a dăruit Sfântul Antimis, Hramul bisericii a devenit al “Sfântului Apostol Pavel şi al Tuturor Sfinţilor Români”.

În februarie 1990, Sorin Grecu a cerut Primăriei Capitalei să demoleze statuia lui Vladimir Ilici Lenin, care trona în Piaţa Presei, însă răspunsul nu a fost unul pozitiv. Aşa că a intrat în greva foamei, susţinut de câţiva studenţi. A reuşit, împreună cu Gheorghe Gavrilescu, macaragiul de la Tractorul Braşov, să dea jos colosul de bronz. Gavrilescu venise din proprie iniţiativă cu utilajul dat în primire să îl detroneze pe Lenin din piaţă, iar vreme de trei zile a muncit să îl doboare.

Preotul Sorin Grecu nu a simţit că, după Revoluţie, s-a închis capitolul comunist din istorie. Aşa că a cerut azil politic în Marea Britanie şi l-a obţinut în 1992. Până în 2003 nu a avut voie să se întoarcă în ţară.

El a fost prezent în mai 2016, la inaugurarea monumentului „Aripi” închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomunistă, ridicat pe locul statuii dărâmate în 1990. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite