Societate

articolul anterior articolul urmator

Sorin Oprescu şi muşamalizarea scandalului de la Opera Comică

0
24 Aug 2011 07:00:00
Autor: Raluca Dan
2009. Primarul Sorin Oprescu o premiază cu diploma “In Honoris” pe Smaranda Oţeanu-Bunea
2009. Primarul Sorin Oprescu o premiază cu diploma “In Honoris” pe Smaranda Oţeanu-Bunea

Primarul Capitalei crede mai mult în cuvântul Smarandei Oţeanu-Bunea decât în documentele care o incriminează. Primăria Capitalei susţine că niciun funcţionar nu a plecat în turnee de lux, pe bani publici, cu Opera Comică pentru Copii. „Adevărul“ prezintă azi dovezi care arată contrariul.

Urmare a dezvăluirilor din „Adevărul", prin care se arăta cum a transformat Smaranda Oţeanu-Bunea (69 de ani) Opera Comică în agenţie de turism gratuit pentru funcţionarii municipalităţii şi cum încheie contracte supraevaluate, reprezentanţii Primăriei Capitalei au transmis un comunicat prin care încearcă muşamalizarea acestui scandal.

Un scenariu abstract

,,(...) Răspunderea pentru realizarea şi prezentarea proiectelor culturale, la sediu sau în deplasări ale Operei Comice pentru Copii, aparţine managerului instituţiei publice, care a propus şi a încheiat un contract de management în acest sens, în condiţiile legii", preciza Primăria Capitalei după apariţia articolului din „Adevărul", cu titlul „Bugetari-turişti pe banii statului". Oficialii Primăriei Capitalei arată că ,,nu au existat aprobări pentru deplasarea în interes de serviciu în cadrul proiectelor Operei Comice pentru Copii a funcţionarilor angajaţi ai Primăriei". Apoi sugerează că funcţionarii ar fi fost în concediu în timpul turneelor. Cel puţin în cazul Irinei Bologa, şefa Serviciului Cultură al Primăriei Capitalei, care a însoţit Opera Comică pentru Copii numai în India de două ori, Foile colective de prezenţă de la Primăria Capitalei arată că, pe toată durata deplasărilor, a fost la serviciu, fiind pontată cu câte opt ore pe zi.

În plus, angajaţii municipalităţii susţin că Smaranda Oţeanu-Bunea nu a confirmat lista de funcţionari publicată de ,,Adevărul", care ar fi folosit date personale, chiar dacă datele respective se referă la activitatea unor funcţionari publici care se plimbă în ţări exotice pe bani publici.

În perioada 6-13 noiembrie 2009, când a fost în India, Irina Bologa figura prezentă la Primărie ( Click pentru a mări)Smaranda şi Sorin

 ,,Adevărul" a arătat, chiar pe baza unor documente ale Primăriei Capitalei, cum funcţionari şi consilieri generali care ar trebui să supravegheze activitatea Operei Comice pentru Copii au făcut înconjurul lumii în turnee organizate de directorul Smaranda Oţeanu - Bunea, în Europa, Asia, America şi Africa. Chiar Oţeanu- Bunea declara nonşalant că funcţionarii Primăriei au insistat să meargă în turnee. „S-au autoinvitat, pentru că ei le aprobă (...). Sunt banii lor, adică ai Primăriei, ai lor, acolo...". Fosta ziaristă de la ,,Scînteia"  şi informatoare a Securităţii a susţinut că primarul general cunoştea situaţia. „Primarul Sorin Oprescu are pâinea şi cuţitul. Am mers la el şi i-am spus: «Sorine, ţi i-am luat pe ăştia, ţi i-am ţinut acolo 3-5 zile, ţi i-am făcut mai deştepţi, dar, te rog, nu mă mai pune să fac asta»", mărturisea directoarea.

A fi sau a nu fi directoare?

Smaranda Oţeanu-Bunea a picat de două ori, cu nota 7,1, evaluarea managerială şi, potrivit Legii managementului cultural, nu mai are dreptul să asigure nici măcar interimatul la vârful instituţiei publice pe care o conduce. Ea ar putea redeveni director doar în cazul în care reuşeşte să ia concursul organizat de Primăria Capitalei pentru postul de manager al Operei Comice, instituţie subordonată municipalităţii. Atât pe 19 iulie, după prima evaluare, cât şi pe 25 iulie, după a doua evaluare, Smaranda Oţeanu-Bunea i-a transmis primarului general două epistole, în care, pe de-o parte îl preaslăvea pe edilul-şef, iar pe de alta combătea cu mânie proletară ,,manevrele" şi ,,jocurile de doi lei" ale membrilor comisiilor de evaluare.

Lista „artiştilor" din Primărie şi destinaţiile

- Irina Bologa - CROAŢIA-ITALIA (26 iunie-5 iulie 2009); INDIA (6-3 noiembrie şi 25 noiembrie-3 decembrie 2009)
- Maria Roxana Cosma - INDIA (6-13 noiembrie 2009)
- Geta Drăgoi- INDIA (6-13 noiembrie 2009);
- Mirela Saru- INDIA (6-13 noiembrie 2009)
- Raluca Alexandrescu- INDIA (6-13 noiembrie 2009);
- Mihale Codin - INDIA (6-13 noiembrie 2009)

Lista funcţionarilor care au fost  în India (6-13 noiembrie 2009)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările