Societate

articolul anterior articolul urmator

Sorina Pintea îi contrazice pe reprezentanţii pacienţilor bolnavi cronic cu privire la medicamentele lipsă: „Sunt 18, dar au înlocuitor“

2
1 Nov 2019 17:38:39
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Eduard Enea
FOTO: Eduard Enea

Ministerul Sănătăţii a transmis vineri, în urma unei conferinţe, un comunicat prin care precizează că lipsesc doar 18 medicamente, care au însă alternativă terapeutică. În acest fel, ministrul contrazice asociaţiile de pacienţi, care de câteva luni trag un semnal de alarmă despre dispariţia a 71 de medicamente pentru pacienţii cronici.

 Ministerul Sănătăţii precizează că informaţiile conform cărora pacienţii rămân fără tratament în urma dispariţiei a 71 de medicamente de pe piaţă reprezintă o temă falsă adusă în spaţiul public nefondat. Ministerul Sănătăţii a explicat care este situaţia reală atât în cadrul unei dezbateri publice, cât şi prin comunicate de presă.

Ministerul Sănătăţii arată că anual are loc corecţia preţurilor, „care este de fapt recalcularea anuală a preţurilor maximale aprobate în Canamed şi Catalogul public prin reverificarea condiţiilor de la aprobarea preţului în conformitate cu prezentele norme şi care poate avea ca efect menţinerea, diminuarea sau, după caz, majorarea preţului aprobat. Corecţia preţurile nu s-a mai realizat din anul 2015. În urma procesului de corecţie aferent anului 2018, pentru 128 de poziţii în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziţii în Canamed) au fost emise decizii de respingere a preţului propus de către deţinătorul de APP (autorizaţie de punere pe piaţă), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menţionat”, se arată în informarea de presă remisă Adevărul. 

Ministerul Sănătăţii precizează că a analizat situaţia fiecărei poziţii din cele 128 şi a efectuat demersurile în vederea asigurării disponibilităţii unei medicaţii corecte pentru pacienţii din România.
Direcţia de specialitate a transmis o solicitare în data de 5 iunie 2019 către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) prin care solicită identificarea existenţei echivalenţilor farmaceutici autorizaţi şi comercializaţi pe piaţa din România pentru cele 128 de poziţii în Canamed.

„ANMDMR a transmis Ministerului Sănătăţii în data de 5 iulie 2019 o situaţie pentru fiecare medicament în parte. În luna septembrie 2019, Deţinătorii de APP-uri aferenţi medicamentelor corespunzătoare a 57 de poziţii din Canamed, au revenit şi au acceptat preţul stabilit de minister, pentru care se aplică şi penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziţii din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat şi comercializat pe piaţa din România.
Pentru restul de 22 de poziţii, Ministerul Sănătăţii a identificat medicamentele şi ariile terapeutice afectate după cum urmează:
- cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI),
- diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI)
- boli infecţioase (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
- reumatologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
- urologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
- radiologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI – a cărei APP a fost suspendată de către Comisia Europeană în urma unei proceduri de arbitraj). 
Prin urmare, pentru 19 medicamente nu există echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat şi comercializat pe piaţa din România, din care aşa cum s-a menţionat mai sus, unul are APP suspendat de Comisia Europeană”, mai precizează ministerul. 

În această situaţie, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sănătăţii afirmă că a efectuat toate demersurile necesare în vederea asigurării medicaţiei pentru pacienţii cu boli din aceste arii terapeutice identificate. „Astfel, structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existenţa echivalenţilor terapeutici pentru cele 18 medicamente către Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. În acelaşi timp, li s-a transmis şi solicitarea de a comunica dacă este oportun şi necesar ca aceste medicamente să fie puse pe piaţă prin declanşarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale.
Comisiile de specialitate au transmis răspuns pentru fiecare medicament, menţionând că niciunul dintre acestea nu se încadrează într-o categorie de medicamente esenţiale care nu pot fi înlocuite cu alte medicamente conţinând alte molecule indicate în acele arii terapeutice. În concluzie, Ministerul Sănătăţii, în baza expertizei Comisiilor de specialitate, nu a declanşat procedura de autorizare prin nevoi speciale şi a aplicat prevederile Ordinului ministrului sănătăţii Nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed”, se mai arată în comunicat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bios
1.11.2019, 17:59:00

Nemernica asta trebuia schimabata de mult. De fapt, nici nu avea ce sa caute in pozitia de ministru. Un personaj cinic si ticalos (tipic psd).

-1 (1 vot)
imsi imsi
1.11.2019, 20:52:08

bios Sa te puna pe tine cate pricepi la medicina presupun de aia ai ales un pseudonim adecvat. Ai studiat la scoala de vraci din Inele nu i asa ?

-1 (1 vot)
Modifică Setările