Societate

articolul anterior articolul urmator

Specialiştii critică decizia lui Firea de a premia donatorii de plasmă: Donarea de sânge trebuie să rămână un act umanitar

7
14 Aug 2020 20:18:03
Autor: News.ro

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti a transmis, vineri, că donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar, ca reacţie la proiectul adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti care a decis să acorde 1.000 de euro pacienţilor vindecaţi de coronavirus dispuşi să doneze plasmă.

Reprezentanţii Institutului consideră că beneficiile prevăzute de HG nr. 1364/2006 pentru donatorii de sâge şi componente ale acestuia reprezintă, mai degrabă, ”un minim de recunoştinţă pentru gestul umanitar al acestora” şi nu sunt de natură a-i determina să doneze.
 
”Donatorii îşi doresc sa doneze sânge din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii. Beneficiile pe care HG nr. 1364/2006 le prevede pentru donatorii de sânge nu sunt de natură să determine donatorii să doneze sânge şi componente sanguine, ci reprezintă, mai degrabă, un minim de recunoştinţă pentru gestul umanitar al acestora. A fost nevoie de foarte mult timp şi implicare din partea instituţiilor statului pentru a promova ideea că donarea de sânge şi componente sanguine este un act voluntar de maximă importanţă, neremunerat şi complet lipsit de intenţia de a obţine bani sau alte importante beneficii de pe urma acestuia”, a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti.
 
Instituţia consideră că, în această perioadă, în care ne confruntăm cu o situaţie excepţională cauzată de pandemie, ”cu siguranţă cei care au depăşit cu bine infectarea cu SARV-CoV-2, au şansa de a-şi ajuta semenii cu forme grave de boală care se luptă să supravieţuiască, donând plasmă convalescentă”.
 
Potrivit prevederilor HG nr. 1364/2006, orice cetăţean român cu domiciliul în Romania şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în Romania are dreptul de a deveni donator de sânge, beneficiind de următoarele drepturi:
 
• 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
 
• o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
 
• decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
 
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti precizează că, pentru donatorii de sânge cu donări regulate, legislaţia în domeniu oferă mai multe facilităţi.
 
Astfel, aceştia au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.
 
De asemenea, aceştia au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge, la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.
 
În plus, aceştia pot beneficia de tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge.
 
”Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii. În România, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr.282/2005, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede la art.4, pct.c) faptul că «donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat», iar donatorul de sânge este definit ca «orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim şi neremunerat», fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge”, se mai arată în comunicatul de presă.
 
Potrivit instituţiei, ”statul român are obligaţia de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sânge, inclusiv respectarea principiilor etice în comerţul cu substanţe terapeutice de origine umană”.
 
”Consiliul Europei promovează donările gratuite şi voluntare de sânge şi plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui uman şi a componentelor sanguine şi de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman. Statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia să implementeze Directivele europene în termenele şi condiţiile stabilite de Parlamentul European. Încălcarea acestor reglementări ar putea atrage răspunderea statului român în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu toate consecinţele legale care decurg din acest fapt. Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă convalescentă COVID este un gest discriminatoriu faţă de donatorii fidelizaţi de sânge şi componente sanguine, care, prin gestul lor necondiţionat, salvează zilnic multe vieţi”, a mai transmis Institutul Naţional de Hematologie.
 
Consiliul Genrral al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect propus de Gabriela Firea care prevede acordarea de vouchere în valoare de 1.000 de euro pacienţilor vindecaţi de coronavirus care donează plasmă pentru tratarea pacienţilor în stare gravă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Basarab Peruca al XIV-lea
14.08.2020, 20:24:34

Daca aparea Orban cu ideea sa fi vazut cum "specialistii" laudau, aplaudau si incurajau initiativa. Dar cum Firea e de la pesede si mai are si pereti pardositi de icoane p-acasa clar e public enemy number 1.

-6 (10 voturi)
Mircea Nistor
14.08.2020, 20:38:22

Madam Firea e în stare să promită bucureștenilor și Luna de pe cer,numai să nu piardă scaunul, pâinea și cuțitul bugetului Capitalei: " O vedeți?! Îl pun pe Aurelian să arunce lasoul în jurul ei și v-o aduc deasupra curții, să nu trebuiască să mai țineți becul aprins afară noaptea ! " Asta- i Gabi de la Antene,Miss Big Mouth ,cinste cui a votat-o și mai o vrea încă în Primărie..

-1 (3 voturi)
Déjà vu
14.08.2020, 21:03:42

realitatea e ca nu e plasma. de ce sau cum s-a ajuns aici e mai putin important. daca oamenii nu doneaza, poate un stimulent financiar le-ar schimba optica.

+1 (3 voturi)
Victor Nagy
14.08.2020, 21:05:08

„ Masura domn profesor , masura ” .... i-a spus Bratianu lui Iorga . Si suma de 1000 de E a d-nei Firea , parca este cam mare . Dar si comunicatul institutului , de fapt al conducerii institutului .... nu e in regula . Astia nu au auzit de economia de piata ... de cerere si oferta . Pe mine ca cetatean ,contribuabil , ma intereseaza sa gasesc cand am nevoie , produsul de care am nevoie . Daca am nevoie de o transfuzie , nu este corect ca familia mea sa fuga pe unde poate ca sa gaseasca donatori . Ei spitalul , sistemul , trebuie sa aiba . Daca nu pot sa lase pe altii care pot . Cu ceva timp in urma , un fost bolnav de covid , voia sa doneze , umanitar . I s-au pus atatea piedici ca omul s-a enervat , il costa cateva sute de E , pe el , binefacerea . Acesta este sistemul , laudat de Johanis .

-7 (13 voturi)
Alex Alex
14.08.2020, 21:43:25

Eh surpriza ca mai nou, datorita pandemiei, la donatul de sange sau plasma iti cerere dovada negativa de COVID facuta pe banii donatorului :/ Pai si voluntar si cu bani de acasa ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)