Speriaţi de gripă, românii au lăsat farmaciile fără tratamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E criză de vaccin antigripal în farmacii. Şi nu doar serul împotriva gripei lipseşte, ci şi antiviralul Tamiflu, care se administrează persoanelor diagnosticate cu gripă. Alarmaţi de numărul mare de îmbolnăviri, dar şi de cele 25 de decese, din care cinci au fost confirmate doar luni, românii au dat buluc în farmacii pentru a-şi cumpăra serul antigripal.

„Din câte ştiu eu, s-au cam epuizat stocurile de vaccin în farmacii. Dacă în urmă cu o lună aproape nimeni nu solicita vaccinul, în momentul în care au văzut că ne îndreptăm spre epidemie, au început să ia vaccinurile din farmacii. Cred că şi la medicii de familie, stocurile sunt spre epuizare”, au explicat oficiali din Colegiul Farmaciştilor din România pentru „Adevărul”. 

Dacă în Bucureşti, situaţia în care farmaciile nu au vaccin şi nici Tamiflu pe stoc e des întâlnită, lucrurile stau diferit în teritoriu, potrivit oficialilor de la Colegiul Farmaciştilor care susţin că la unităţile din ţară încă se găseşte tratamentul antigripal. 

Cu ce se tratează cei care nu găsesc Tamiflu

În farmacie, preţul de achiziţie pentru vaccinulVaxigrip tetra este de 58.69 lei în timp ce preţul pentru vaccinul Influvax tetra este 54.41 lei. Pentru a-şi cumpăra tratamentul pentru gripă Tamiflu, românii ar trebui să scoată din buzunar 80 de lei.

„Tamiflu într-adevăr se găseşte mult mai dificil, dar sunt şi câteva farmacii care îl mai au. Este o moleculă mai greu de adus în România şi nici nu sunt aşa mulţi amatori”, notează Colegiul Farmaciştilor din România.

La rândul său, medicul de familie Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF), spune că farmaciile îşi fac aprovizionarea în baza unui istoric. 

„E greu să apreciezi corect”, explică medicul, adăugând că Tamiflu trebuie luat cât mai rapid după ce diagnosticul de gripă a fost confimat cu laboratorul. „Cei care nu reuşesc să ia Tamiflu, se tratează cu simptomatice şi cu medicaţie ajutătoare de creştere a imunităţii. La noi pe piaţă alt antiviral în afară de Tamiflu nu există”, a explicat Tănsescu. Concret, se iau medicamente pentru durere în gât, pentru tuse şi pentru combaterea temperaturii. 

Esenţial, în gripă, este să nu se ia antibiotice, spune şi medicul de familie Gindrovel Dumitra. „În organismul nostru se află sute de milioane de bacterii care constituie flora saprofită, pe care o omorâm administrând antibiotic. Practic, prin antibiotice, scădem rezistenţa organismului la virusul gripal”, a conchis specialistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite