Societate

articolul anterior articolul urmator

Spital de Ev Mediu la Sighişoara. Lift vechi, tras cu frânghii. Şapte miniştri au urcat cu el

6
14 Nov 2019 11:18:12
Autor: Simona Chirciu
Lift cu frânghii la un spital din Sighişoara. FOTO: Captură video ştirileprotv.ro
Lift cu frânghii la un spital din Sighişoara. FOTO: Captură video ştirileprotv.ro

Condiţiile din spitalele din România lasă mult de dorit. Pacienţii de la Spitalul Municipal Sighişoara sunt transportaţi cu lifturi vechi de peste o sută de ani. Dar nu toţi bolnavii. Ascensoarele, acţionate manual, cu frânghii, sunt folosite doar în cazuri extreme.

Conducerea unităţii sanitare promite că în scurt timp va înlocui bătrânele lifturi. Un proiect în acest sens a fost demarat şi acum patru ani, însă lucrurile s-au împotmolit, conform stirileprotv.ro.
 
Clădirea este de patrimoniu, iar pentru lucrări de reparaţii este nevoie de autorizaţii speciale. Trei astfel de lifturi, pe care ne-am aştepta să le vedem într-un muzeu, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara. Pentru că ascensoarele vechi de peste un secol să fie puse în funcţiune este mereu nevoie de un angajat, care mânuieste frânghiile. 
 
Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în 1896, în perioada ocupaţiei austro-ungare şi sunt adevărate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insă doar în cazuri urgente.
 
În aceste lifturi au urcat până acum şi şapte miniştri ai Sănătăţii. Dar pentru schimbarea bătrânelor ascensoare nu au fost găsite deocamdată soluţii concrete. Un prim proiect a fost realizat în urmă cu patru ani, dar fără a ajunge la un rezultat. Problema a fost readusa în discuţie în urmă cu şase luni.
 
În cel mai scurt timp dorim să derulăm procedura. Lifturile noi sunt importante atât pentru pesronalul medical cât şi pentru pacienţii noştri pentru că clădirile sunt pe două nivele şi să transporţi pacienţii este greu”, a declarat Tanaszi Sarolta, manager spital municipal Sighişoara.
 
Noile lifturi ar trebui să fie cumpărate de primărie. „Este o investiţie pe care o pregătim de mult timp. Sperăm că de data aceasta să avem şi firme care vor veni la licitaţie şi vor executa această lucrare”, a spus primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălâncrăvean.
 
După finalizarea proiectului, autorităţile se gândesc că unul dintre lifturi să fie donat muzeului de istorie din Sighişoara, iar două dintre ascensoare să rămână conservate în spital - unde ar putea fi admirate de pacienţi, dar şi de turişti. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Un cititor
14.11.2019, 11:45:08

Asa-i in Era PSD ! "Curge cu bunastare", urla Tuta Dancila ! Ne-a amenintat ca in Feb. depun motiune de cenzura pt. ca acest guvern instituie austeritatea ! Austeritate dupa parjol, dupa "o masa copioasa" a la mafia PSD-ista, dupa pustiirea bugetului tarii ! Si au apasat pe acceleratie, si au parjolit pana in ultima zi de butoane. Asta este dovada bunastarii in Era Tutei PSD-iste ! Ceas de milioane de euro, "un mizilic" pt ticaloasa -declarand ca nu este nu de val. unui apartament, ci doar de un "mizilic" de 5000 euro, pe care babele pe care le pupa ea pe unde umbla, nici nu i-a vazut vreodsata in casele lor. "Mizilicul" de 5000 ron nu poate nici macar fi numarat de babutele pe care le pupa "cu mila" ticaloasa !

Maleficio Decenu
14.11.2019, 12:35:57

Haidi bre e greaua moștenire lăsată dila Impieriul Ostruungar adică di la grofi,dila Marea Unire nica s-a întâmplat,e bun ca exercițiu patriotic pentru Jonescu Laie,se trage cu frânghi adică se joacă,arată că ține cu bolnavii rumeni și are condiție fizică pentru meciurile lui legendare de tenis.Prea complicat pentru regii României,comuniști și capitaliștii actuali în Iepoca di Djiamant.

Adrian Foangǎ
14.11.2019, 12:05:39

Ministrii urca cu liftul, bolnavii nu. Doar in cazuri de urgente.

Stefan Avram
14.11.2019, 13:54:10

Nu inteleg :"sa fie admirate de pacienti si turisti" ! Turisti in spital ?????? Oameni buni, pot vizita si salile de operatie, nasteri, etc ????? Nu cumva trebuie sa mergeti la psiholog? Pardon, SA VA INTERNATI !!!!!!!

Nedelcu Steli
14.11.2019, 15:24:51

Nu inteleg, cat de greu poate fi sa consruiesti un spital de la zero in secolul 21 ?!

Vezi toate comentariile (6)