Societate

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Spitalele din Capitală acuzate că aruncă sângele contaminat de după operaţii în sistemul de canalizare

5
28 Jan 2020 11:00:07
Autor: Laurenţiu Sirbu
Spitalele din Capitală nu respectă normale cu privire la deşeurile infecţioase susţine deputatul Emanuel Ungureanu  Foto: Facebook Emanuel Ungureanu
Spitalele din Capitală nu respectă normale cu privire la deşeurile infecţioase susţine deputatul Emanuel Ungureanu  Foto: Facebook Emanuel Ungureanu

Deputatul Emanuel Ungureanu susţine, într-o nouă postare pe Facebook, că spitalele din Capitală, cu excepţia Spitalului Foişor, nu respectă normale cu privire la evacuate deşeurile infecţioase. Acesta susţine că atât sângele contaminat dar şi evacuate deşeurile infecţioase sunt pur şi simplu aruncate în sistemul de canalizare. Managerul Spitalului Universitar susţine că deşeurile contaminate ajung în canalizarea oraşului, dar sunt decontaminate.

„Mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeţi aici, sângele din sălile de operaţie, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti dar şi alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare!

Rog public Direcţiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi din toate judeţele României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătăţii şi al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicaţii catastrofale pentru sănătatea publică. Din informaţiile pe care le deţin, cu excepţia Spitalului Foişor din Bucureşti, TOATE celelalte uniăţi sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deşeurile infecţioase cu un potenţial toxic uriaş”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa 
de Facebook.
 

Reacţia Spitalului Universitar

Managerul Spitalului Universitar Bucureşti, Adriana Nica, a declarat că deşeurile contaminate ajung în canalizarea oraşului, dar sunt decontaminate şi nu reprezintă un pericol.
 
„Ceea ce vedeţi în imagine nu e sânge pur şi simplu, sunt lichide de spălătură amestecate cu sânge, sunt deşeuri provenite din intervenţiile chirurgicale, care se adună într-un fel de borcane prin aspiraţie. La sfârşitul intervenţiei, asistentul de sală este responsabil, conform procedurilor şi protocoalelor, deşeurile se decontaminează fie pe bază de clor, şi prin decontaminare se distrug toate bacteriile, toţi viruşii, toate produsele care ar putea reprezenta un pericol, după care aceste fluide se aruncă fie în chiuvete speciale, fie în WC-uri speciale Ele nu mai reprezintă un pericol. Procesul de decontaminare se face oricum”, a spus Adriana Nica, pentru Digi24.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
28.01.2020, 11:18:15

Toti astia de prin spiatle, de la doctori la asistente, iau acum salarii grase. Dar nici de-ai dracu nu si-ar face meseria asa cum trebuie. Tot spagari, tot fara sa respecte procedurile, la fel ca intotdeauna...

+1 (1 vot)
Secret Serv
28.01.2020, 14:59:10

Despre 10 august, incitarea conflictelor, controlul mental. Arhivă Secret Service. Descarcă: https://drive.google.com/file/d/1klNJI_p3W19EGJVzfTKoNsrD6WdL9tAT/view?usp=sharing **Atenție: înainte de a descărca, vă asumați răspunderea, că în documente există informații ce pot afecta securitatea internațională, informațiile există doar în interesul științei, cercetării și educației și nu instigă la criminalitate organizată și terorism internațional.

Utilizator Adevărul
28.01.2020, 11:52:30

Comentariu considerat abuziv.

Mironov George
28.01.2020, 11:59:18

In primul rand nu exista proceduri pentru toate operatiunile si in al doilea rand chiar daca ar exista, personalul medical nu le-ar rspecta. Se merge pe principiul, asa am facut pana acum (asa am mostenit) si n-a murit nimeni. DSP-urile sunt populate cu indivizi proveniti din acelasi sistem medical, cel romanesc. Ce pretentii sa ai de la ei. DSP-ul nu a reusit sa oblige BOR sa abandoneze practica "impartasaniei", care face ca un cartier intreg sa foloseasca o singura lingurita(toti bolnavii de sifilis, hepatite, sa). Dar DSP-ul vegheza la sanatatea populatiei!!! AIUREA. Spitalele din Romania majoritatea au nume de sfinti, asa ca atunci cand intri in spital, nu stii daca ai nimerit la spital, biserica sau cimitir. Este tot aia, din moment ce medicii cred mai mult in dumnezeu si sfinti decat in capacitatea lor de a vindeca pacientii.

+4 (4 voturi)
un cetatean european
28.01.2020, 13:24:46

un spital decent in occident are propriul depurator si propriul incinerator pentru material infectat. Mentalitatea oamenilor e greu sa se schimbe dar cu niste amenzi usturatoare pot fi obtinute rezultate cand vorba buna nu ajunge.

+1 (1 vot)
Modifică Setările