Spitalele vor putea cere donatorilor sânge prin SMS. „Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donatorii de sânge din Tecuci FOTO Daniel Lare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care stabileşte că donatorii vor putea primi mesaje de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Donatorii de sânge primesc un mesaj de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge. Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazurile de urgenţă", potrivit legii promulgate.

De asemenea, conform actului normativ, donatorii de sânge vor primi, la fiecare donare, un mesaj de mulţumire cu următorul text: 

„Vă mulţumim că aţi donat sânge în data de……... Fiecare picătură de sânge contează”. În momentul în care s-a utilizat sângele recoltat, donatorii de sânge primesc un mesaj cu următorul text: „Vă mulţumim! Un pacient a beneficiat de sângele donat de Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneţi donator constant de sânge!”, mai arată actul normativ.

Cheltuielile necesare aplicării legii vor fi suportate de Ministerul Sănătăţii.

În termen de 6 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Sănătăţii va elabora normele metodologice de aplicare, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, conform legii.

Prevederile vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite