Criza locurilor în spitalele COVID. Spitalul Foişor, evacuat cu scandal pentru a deveni unitate-suport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto/Inquam
Foto/Inquam

Spitalul Foişor, unul specializat pe ortopedie, va deveni spital de Covid-19 şi va fi suplimentat cu 90 de paturi, anunţă Digi 24.

UPDATE 02:30 Ministerul Sănătăţii spune că nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubati şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti. De asemenea, această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI.

UPDATE 00:40 Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei, spune că transferul şi externările pacienţilor, după caz, se vor face şi pe parcursul nopţii, pentru că mâine spitalul trebuie să fie transformat în unitate COVID. Edilul spune că evacuarea a fost tergiversată de managerul spitalului, care nu ar fi fost de acord cu transformarea în spital COVID a unităţii medicale pe care o conduce.

UPDATE 00:10 Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat vineri seraă pentru News.ro, că vineirllaora 19:00,la Spitalul deOrtopedie Foişor, care este evacuat pentru a fi transformat în Spital COVID, erau 90 de pacienţi, că pentru cei care puteau fi externaţi personalul medical nu avea numărul de telefom al aparţinătorilor, apreciind că este cât se poate de revoltător, pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp

UPDATE 00:30 Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu afirmă că măsura de a "evacua" pacienţii Spitalului Foişor pentru ca unitatea să fie transformată într-una pentru bolnavii cu COVID trebuie explicată înainte ca pacienţii să fie mutaţi. "Spitalele României trebuie să îngrijească toţi pacienţii, nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora. (...) ce se întâmplă acum la Spitalul Foişor este inacceptabil!", susţine el.

UPDATE 23:45 Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) precizează, în legătură cu situaţia din zona Spitalului 'Foişor', că scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condiţiile normale de siguranţă pentru personalul medical şi pacienţii care sunt transferaţi.

"În zona spitalului s-a strâns un grup de persoane, care prin acţiunile desfăşurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienţi şi nu a respectat măsurile de ordine publică şi protecţie luate de jandarmi în acest context", se arată într-o comunicare a DGJMB transmisă vineri seară.

UPDATE: 23:30 . „Îmi cer scuze pacienţilor şi aparţinătorilor care au avut neplăceri. Situaţia e destul de importantă la nivelul Bucureştiului. Operaţiunea a început la amiază. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi. Sperăm ca disconfortul să fie cât mai mic. Urgenţa impune o acţiune imediată. De multe ori acţiunea poate să fie imperfectă”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la Digi24.

UPDATE 23:10 Raed Arafat a postat un videoclip pe contul personal de Facebook în care explică de ce a luat decizia pregătirii Spitalului Foişor în spital Covid. 

UPDATE 22:49  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut o postare virulentă pe contul personal de Facebook, la adresa autorităţilor sanitare.

„Este criminal ceea ce faceţi! Şi ar trebui să înfundaţi puşcăriile, nu să ieşiţi la televizor să explicaţi inexplicabilul!

Aţi minţit atât de mult pentru a vă ascunde prostia, hoţiile şi nepăsarea până aţi ajuns să scoateţi oamenii, noaptea, din spitale! Pentru că luni de zile nu aţi făcut nimic! Doar v-aţi încurcat în propriile minciuni!

Iohannis, dă-ţi afară incompetenţii! Numeşte pe cineva capabil să salveze vieţile”, a scris Ciolacu.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că Spitalul Foişor nu intră sub jurisdicţia primăriei, motiv pentru care nu poate lua nicio decizie. Radu Mihaiu a declarat că el a aflat de decizie cu 15 minute înainte de a fi aplicată.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Potrivit imaginilor, tv, pacienţii sunt redistribuiţi la alte spitale din Capitală unde urmează să fie operaţi sau să-şi continue tratamentul specific.

„După o analiză, s-a luat decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID. Ordinul s-a transmis mai devreme de ora 18.00”, a declarat, la Antena 3, Raed Arafat, şeful DSU.

„Mâine dimineaţă (sâmbătă dimineaţă) acest spital trebuie să funcţioneze ca spital COVID. Nu puteam să transferăm pacienţii din spitalul Foişor mâine dimineaţă”, a justificat Arafat evacuarea din această seară a pacienţilor. 

Acesta spune că decizia a fost luată după ce Capitala a rămas fără locuri la ATI COVID. „A trebuit să trimitem pacienţi din Bucureşti în alte zone.”, a spus şeful DSU.

Chestionat în legătură cu evacuarea pripită, aproape noaptea, a pacienţilor, unii abia operaţi, Arafat a spus că „ordinul a fost transmis de ceva timp, dar a trebuit discutat, confirmat”, iar pacienţii sunt evacuaţi cu aprobarea medicilor curanţi.

El a explicat că va fi pus în funcţiune un al treilea TIR de ATI, dar în continuare sunt pacienţi care au nevoie de terapie intensivă.

"Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă. Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (...)", a arătat Arafat.

Raed Arafat a explicat că sâmbătă dimineaţă Spitalul Foişor trebuie să primească pacienţi COVID, iar pacientii care erau internaţi aici vor fi transferaţi - unii, iar alţii vor fi lăsaţi acasă.

"Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm", a subliniat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite