Spitalul Judeţean Suceava şi Spitalul Militar Focşani, închise pentru 48 de ore: mai multe cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Suceava, închis pentru 48 de ore pentru dezinfecţie
Spitalul Judeţean Suceava, închis pentru 48 de ore pentru dezinfecţie

Ministerul Sănătăţii a decis miercuri închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Judeţean Suceava pentru dezinfecţie şi mutarea celor 124 de pacienţi care se mai află internaţi în unitatea spitalicească. Din cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID 19. MApN a anunţat şi închiderea Spitalului Militar Focşani pentru 48 de ore după ce două cadre medicale au fost testate pozitiv marţi.

„În cursul zilei 24.03.2020,  echipa Ministerului Sănătăţii condusă de dr. Nelu Tătaru, secretar de stat a făcut o primă evaluare a activităţii Spitalului Clinic Judeţean Suceava în contextul răspândirii noului coronavirus. Din echipa MS fac parte şefii Comisiilor pentru medicină de urgenţă şi epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, prof.dr. Diana Cimpoieşu, respectiv prof.dr. Doina Azoicăi. Echipa este completată de către directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, conf. univ Lucian Indrei, coordonatorul direcţiilor de sănătate publică din Regiunea de NE”, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii.

Spitalul, închis pentru 48 de ore

După prima zi de verificare, echipa MS a decis închiderea Spitalului Clinic Judeţean începând de astăzi pentru 48 de ore în vederea realizării procedurilor de dezinfecţie.

Tot astăzi va începe transferarea celor 124 de pacienţi care se mai află internaţi în spital în alte unităţi sanitare, după cum urmează:

- Pacienţii confirmaţi pozitiv la COVID 19 vor fi repartizaţi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.

- Pacienţii confirmaţi negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgenţe îşi vor continua tratamentul izolaţi la domiciliu sub supravegherea medicului de familie

- Pacienţii care sunt confirmaţi negativ şi reprezintă urgenţe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferaţi în spitale din judeţul Iaşi, în funcţie de patologie.

În 48 de ore se estimează deschiderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecţie. UPU va începe să funcţioneze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iaşi, clinicile private din Suceava, precum şi personal din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Toţi pacienţii care vor fi investigaţi şi diagnosticaţi în UPU a SCUJ Suceava vor fi dirijaţi pentru continuarea tratamentului în unităţile medicale din Fălticeni şi Rădăuţi. Cei cu patlogie severă vor fi direcţionaţi către unităţile medicale din Iaşi.

În ceea ce priveşte personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate  1300 persoane, personal medical şi auxiliar.

34 din cei 233 de medici, confirmaţi pozitiv

Din cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID 19. Aceştia sun internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu.

De asemenea, 49 de asistenţi medicali şi infirmieri confirmaşi cu COVID 19 din cadrul spitalului judeţean se află, de asemenea, internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Suceava.

Echipa MS a decis ca, după dezinfecţie, Spitalul Clinic Judeţean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus.

Ministerul Sănătăţii a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investiţiilor şi dotarea noului spital din Fălticeni. De asemenea, MS a alocat Direcţiei de Sănătate Publică din Suceava 750 000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR).

Evaluarea echipei medicale a MS continuă zilele următoare cu toate unităţile sanitare din regiunea NE. Astăzi va fi verificată situaţia de la Botoşani.

Şi Spitalul Militar Focşani, închis pentru 48 de ore

După Spitalul Judeţean din Suceava şi Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Popescu” Focşani se închide pentru 48 de ore după ce au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 două persoane din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar.

„Marţi, 24 martie, la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Popescu” Focşani au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 două persoane din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar.

În urma acestei situaţii, s-a dispus externarea tuturor pacienţilor şi efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacţilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacţi sunt plasaţi în autoizolare, urmând a fi testaţi.

Spitalul Militar de Urgenţă Focşani se va închide pentru 48 de ore pentru executarea dezinfecţiei de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecţiei, cu excepţia Centrului de Primiri Urgenţe.

În acelaşi timp, se vor recolta analize de la toţi contacţii simptomatici şi, în funcţie de rezultatele finale ale anchetei epidemiologice, se vor dispune măsuri ulterioare de protecţie a personalului medical, în vederea menţinerii capacităţii operaţionale a spitalului”, se arată într-un comunicat al MApN.

Rafila, despre pacienţii transferaţi de la Suceava: Dacă sunt în perioada de incubaţie riscul de răspândire a infecţiei în alte spitale este foarte serios

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, cataloghează drept „anormal” comportamentul conducerii Spitalului Judeţean din Suceava, care a chemat, printr-un sms, la serviciu medici infectaţi cu Covid-19 şi cadre medicale sănătoase. Rafila susţine că odată cu transferul pacienţilor de la Suceava la alte spitale există riscul ca cei aflaţi în perioada de incubaţie a bolii să răspândească virusul, transmite News.ro.

„Nici măcar nu trebuie să fii medic să-ţi dai seama că alăturarea unor persoane infectate unor persoane sănătoase nu este normală. (…) Este fără comentarii. Nici măcar nu e nevoie să ai cunoştinţe medicale că-ţi dai seama că acest comportament este anormal. Era un comportament mobilizator, din câte am înţeles eu, dar mobilizator, sincer să fiu, nu am înţeles exact în ce sens”, a spus medicul Alexandru Rafila, marţi seară, la Digi 24.

Acesta susţine că dezinfecţia spitalului „nu e un lucru chiar aşa complicat, pentru că, din fericire, virusul nu e chiar aşa rezistent”.

Rafila atrage însă atenţia asupra faptului că pacienţi la care boala se află în stadiul de incubaţie, odată transferaţi la alte spitale, pot răspândi virusul.

„Riscul de răspândire a infecţiei în alte unităţi sanitare, dacă pacienţii sunt, de exemplu, în perioada de incubaţie a bolii este foarte serios”, a afirmat Alexandru Rafila.

Marţi seară, autorităţile române au anunţat trei noi decese cauzate de Covid-19, toate în cazul unor pacienţi internaţi la spitalul din Suceava.

Procurorii suceveni au deschis un dosar penal in rem pentru comiterea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, după ce la Spitalul Judeţean nu au fost luate măsurile pentru prevenirea bolilor infecto-contagioase, iar zeci de cadre medicale aui fost confirmate cu coronavirus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite